1984 yılına kadar köy olan ve o tarihte dönemin belediyesinin yapmış olduğu oylama neticesinde mahalle statüsü kazanan Çatalarmut, Samsun'da en büyük alana sahip mahallelerden birisi. Mahallede yaklaşık olarak 16 bin kişi yaşıyor. Merkezin biraz dışında olması nedeniyle mahalle son beş yıla kadar köy görünümden kurtulamamış. Mahallede değişim süreci ise belediyelerin çeşitli kademelerinde müdürlük görevi yapan ve 2004 yılında mahalleye muhtar olarak seçilen Şaban Bacık'ın göreve seçilmesiyle başlamış.
2002 yılında Canik Belediyesi Zabıta Amirliği'nden emekli olduktan sonra, 2004 seçimlerini kazanarak Çatalarmut Mahallesi'nde muhtarlık görevine başlayan Şaban Bacık, evli ve iki çocuk babası. Belediye işleyiş prosedürünü iyi bilen ve bu avantajı iyi kullanan Bacık mahalle muhtarı seçilmesinin ardından kısa sürede yaptığı hizmetlerle büyük küçük herkesin takdirini kazanmış.
ALT YAPIDA İYİLEŞTİRMELER YAPTIK
Bacık'ın göreve gelmesinin ardından mahallede yaşanan gözle görülür gelişmeler Çatalarmut'u geleceğin yerleşim yerleri arasına sokuyor. "2004 yılında göreve geldiğimizde dağ gibi sorunlar bizi bekliyordu" diyen muhtar Bacık, "Bunların en önemlilerinden birisi tamamlanmayan alt yapı sorunuydu. İnsanlar kendi imkanlarıyla yaptığı foseptik çukurlara kanalizasyonlarını akıtıyorlardı. Bu sağlıksız durumu ortadan kaldırmak adına ilk etapta 7 kilometrelik kanalizasyon döşedik. Mahallemizde en büyük sıkıntıyı defalarca Büyükşehir Belediyesi'ne müracat etmemize rağmen alt yapısı halledilemeyen Olgun Sokak'ta yaşıyoruz. Pazar yerinin de kurulduğu bu sokak en ufak bir yağmur yağmasıyla birlikte göle dönüyor."
'ASFALTA İHTİYAÇ OLAN YOLLARIMIZ VAR'
Mahallenin gelişmesine paralel olarak çekilen sıkıntıların yanında, bu sorunların çözümü için mücadele veren Bacık, "Samsun'da yerleşim alanı en büyük mahalle olmamız sorunları da büyütüyor. 2004 yılından bugüne kadar yollarının yüzde 80'inin asfalt ve parke taşlarla kaplandı fakat hala mahallemizde Kozan Sokak gibi birçok yerin asfalta ihtiyacı var. Biz buraları tek tek tespit edip gerekli yerlere müracatını yaptık. Bize bugün yarın diyerek oyalayıp kışı getirdiler. Bu saatten sonra da artık zaten bir şey yapılmaz. Öte yandan Ankara Bulvarı'nın olduğu caddede yapılan çalışmalar ise mahallemizin parlayan yüzü. Eskiden çamur deryasını andıran bu yerler şu anda gayet modern bir şekilde insanlara hizmet veriyor."
'EMNİYETE DİLEKÇE VERDİK'
Mahallede sıkça yaşanan asayiş problemleri hem mahalle sakinlerini hem muhtar Bacık'ı canından bezdirmiş. Geçen sene yaşanan muhtarlık binasının yakılması ise güvenlik sorununu had safhaya çıkarmış. "Mahallemize acil karakol istiyoruz" diyen Bacık, "Bu amaçla 2004 yılında emniyete verdiğimiz dilekçeden hala bir netice alamadık. Verilere bakıldığında Çatalarmut Mahallesi'nin suç oranının ne kadar yüksek olduğu zaten ortaya çıkar. Balık Hali, Sebze Hali, Gıda Borsası'nın bu bölgeye gelmesi de suç oranının artmasında etken oldu. Bölgemizde bulunan bazı alanlarda belirli saatlerden sonra alkol ve uyuşturucu alan bazı kişiler vatandaşlara huzur vermiyor. En azından mahallemizde mobil karakol olsa polisler olayları daha çabuk kontrol altına alır."
'YEŞİL ALANLARA İHTİYACIMIZ VAR'
Samsun'da bulunan birçok mahallenin aksine çevre düzenlemesi yapılacak büyük boş alanlara sahip olan mahalle insanların rahatça gezip eğlenebilecekleri bir tesisin yokluğunu hissediyor. Bacık, gençlerin sağlıklı bir şekilde gelişimlerini tamamlayabilmeleri için belediye ile her türlü işbirliğine gidebileceklerini belirterek, "İstenilen alanı tahsis edelim top sahası yapılsın. Mahallemizde imar çalışmaları sırasında hazırlanmış 13 bin metrekarelik lise alanımız var. Burası üzerine inşa edilecek lise binasını bekliyor. Bunlar dışında da hazırlanacak tüm sosyal projelere desteğimiz var. Yeter ki gençlerimizin yakasına yapışan sigara, alkol gibi kötü alışkanlıkların önüne geçebilelim"