Çatkaya Köyü’nün cezaevi isyanı

Samsun'un İlkadım ilçesine bağlı Çatkaya Köyü'ne 200 dönüm arazi üzerine yapılması planlanan Kapalı Tip Cezaevi, köy sakinlerinin tepkisine neden oldu. Köy sakinleri tepkilerini cezaevinin yapılacağı alan üzerinde eylem yaparak gösterdiler

Cezaevinin yapılacağı yerin mera olarak göründüğünü, herkesin tapulu arazisinin üzerine yapının yapılmak istendiğini belirten ve grup adına konuşan köy sakinlerinden Ali Kemal Atabey, Büyükşehir Belediyesi'nin tapulu arazileri imara açtığını ve sahiplerine sormadan imar uygulaması yaptığını, bu durumumun köy halkına haber verilmediğini belirtti.

KÖYDE TÜTÜNCÜLÜK YOK OLDU SIRA TARIMDA MI?

Çatkaya Köyü sakinlerinin daha önceleri geçim kaynağı olan tütünün artık köyde üretilmediğini ifade eden Atabey, “Köyümüzün en önemli geçim kaynaklarından biri hayvancılıktır. Fakat belediye köyümüzün merasını elimizden alıp TOKİ'ye vermek ve köyümüzün etrafına 3 metre sur çekilip cezaevi yaptırmak istiyor. Biz köyümüzde ve merasında böyle bir yapının yapılmasını istemiyoruz. Bunun için sonuna kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

BİZİM BİLMEDİĞİMİZ BİR İMAR KANUNU MU VAR?

Köyde 438 imza toplandığını ve Adalet Bakanlığı'na gönderildiğini belirten Atabey, “Aynı zamanda İlkadım Kaymakamlığı'na da dilekçe verildi ve bu zamana kadar hiçbir kurumdan ses çıkmadı. Köyümüzde bulunan mera arazisi oldu bittiye getirilmek isteniyor. Yapılacak cezaevi arazisi üzerinde benim tapulu 7 dönüm arazim ve 5 dönüm imar uygulaması benden habersiz yapıldı. Bir belediye yetkilisinden açıklama bekliyorum. Bu nasıl bir durum? Böyle bir imar kanunu mu var? Belediye istimlâk ettiği bir yere karma karışık bir şekilde 15-20 kişi dolduruyor. Bu nasıl iştir kamuoyuna açıklasınlar” şeklinde konuştu.

ÇÖP KOKUSUNDA 15 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ayrıca, Uzgur, Kuşçulu Çandır, Avdan, Kapaklı, Çivril, Takırandağ, Yukarı Avdan köylerinde akşam 18.00'den sonra köyün yakınlarında bulunan çöp istasyonundan gelen ağır çöp kokusundan evlerinden çıkamadıklarını ifade eden köy sakinlerinden Atabey, “Yetkililere sesleniyorum. Buraya akşam saatlerinde gelsinler ve buradaki kokuyu biraz içlerine çeksinler. Bakalım burada 5 dakika kalabiliyorlar mı? Karşı köyden 15 kişi kansere yakalanıp hayatını kaybetti. Bu sorun giderilmezse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dava açacağız” ifadelerini kullandı.

HÜSEYİN DEĞERLİ'DE EYLEMDE

Köy halkına destek için eyleme katılan CHP İl Başkanı Hüseyin Değerli, yapılan uygulamanın yanlış olduğunu ve devletin gerek cezaevi için gerekse çöp alanları için bölgede kullanabileceği çok daha kıraç verimsiz araziler olduğuna işaret ederek, bu yatırımların verimsiz tarım arazilerine yapılması gerektiğinin altını çizdi.

KÖYLÜYÜ CEZAEVİNE KOYMAK GEREKİR

Aynı zamanda avukat olan ve devlet kurumlarında mera kanunu konusunda uzun bir süre avukatlık görevinde bulunan Değerli, “Çatkaya Köyü'ne cezaevi yapıldığı taktirde bu insanların yapılan cezaevine toplanıp konulmasından başka çare yok. Netice itibari ile köylü zaten son demlerini yaşıyor. Tarım alanlarımız il genelinde giderek yok edilmiş durumdadır. Samsun'un hemen 8 km yanında gayet mümbit bir arazi de üstelik hayvancılığın yüksek derecede yapıldığı bir yeri inşaat alanı yapmak tarım arazilerinin yok edilmesi anlamına gelmektedir. Bu durum devletin kendi düşüncesi ile politikalarının ters düştüğü anlamına gelmektedir” dedi.

İMAR UYGULMASINDAN KİMSENİN HABERİ YOK

Devletin bir yere fabrika veya önemli bir tesisin yapılaması esnasında, tesisin yapılacağı yerin tarım arazisine elverişli olup olmadığına dair rapor istediğini hatırlatan Başkan Değerli, “Eğer tesisin yapılacağı yerde elverişli tarım arazisi varsa yatırıma izin verilmiyor. Tarım İl Müdürlüğü buralar tarım arazisidir inşaat yapılamaz dediği zaman bir yere inşaat yapılamıyor. Cezaevinin yapılacağı yerler meradır. Cezaevi yapımı kararı alındığı zaman Tarım İl Müdürlüğü'nden buraların mera olduğuna dair rapor alınmadı mı? Buralar meralıktan çıktı diye mi rapor alındı. Ne köylünün haberi var nede bu bölgede tapusu olan kişilerin. Hiç kimsenin haberi yok. Hemen Samsun'un kenarında yapılan bu işin haksız olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

İKTİDAR MERADA SİYASET YAPIYOR DER ŞİMDİ

Köylülere öncelikle aralarında bir komisyon kurması gerektiğini ve bu meselenin Vali, siyasetçiler ve diğer kurum ve kuruluşlara da aktarılması gerektiği öğüdünü de aktaran Başkan Değerli, “Burada eylem yapmak yetmez haklarınızı hukuk yolu ile de aramalıyız. Biz CHP olarak köylünün hukuk mücadelesi yapmasında yardımcı olacağız. Siyasetçiler böyle toplu eylemlerin olduğu yerde kendilerine pay çıkartmak için hemen konuşma yaparlar ve o meseleye sahip çıkarlar. Bu böyle algılanıyor ve böyle algılanmaması da gerekiyor. Özellikle beni burada görecek siyasi isimler ve özellikle iktidar partisi mensupları mera üzerinden siyaset yapıyor derler. Aslında doğru değil biz burada halka yol göstermeye çalışıyoruz. Yapılan işin haksız olduğunu söylüyoruz. Yapılan iş yanlış olsa bunu da söylerdik kimsenin kuşkusu olmasın“ diye konuştu. Öte yandan CHP Genel Başkanı Prof. Dr. Haluk Koç'unda konu ile ilgili evrakları istediği ve konuyu TBMM gündemine taşıyabileceği öğrenildi.

Zekeriya FIRAT

YAŞAM Haberleri