Uzmanlar, özellikle fazla çay ve kahve tüketenlerin susama hissine kapılmayarak suyun vücuda olan olumlu etkisini göz ardı ettiğini söylüyor. Oysaki vücudun en temel ihtiyaçlarından olan suyun eksikliği, önemli sağlık sorunlarına zemin hazırlayabiliyor.
Bu nedenle 22 Mart, 'Dünya Su Günü' olarak kutlanıyor. Dünya Su Günü'nde suyun yararları ve tüketilirken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi veren Dahiliye Uzmanı. Dr. Özgür Mollaoğlu, Su içmek, her insan için bir alışkanlık haline gelmelidir. Su içmek aklınıza gelmiyorsa masanızda sürekli bir şişe su bulundurun ve gün içinde yudum yudum için. Su içtikçe ağzınızın kuruyup sürekli su içme ihtiyacı yaşadığınızı göreceksiniz. Böylece farkında olmadan gün içinde 1,5-2 lt su içmiş olursunuz" diyor.
KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUYOR
Suyun 0 kalori olduğunu ve mideye dolgunluk hissi verdiğinden kilo kaybına yardım ettiğini belirten Dr. Mollaoğlu, aynı zamanda metabolizmayı hızlandıran su ile ilgili şunları söylüyor: "Düzenli su tüketmek, az yemek yemeyi ve su içme isteğinin devam etmesini sağlar. Sabah kalkar kalkmaz, gece yatmadan içilen bir bardak su, tokluk hissi açısından önemlidir. Su içerek idrarla yağ atma düşüncesi ise yanlış bir inanıştır. Suyun zayıflatıcı etkisi yağ yakımından değil, verdiği tokluk hissinden kaynaklanmaktadır. Sağlık için günde 2-2.5 litre su tüketmek çok önemlidir. Tükettiğimiz besinlerin sindirimi, emilimi, zararlı maddelerin vücuttan atılması, vücut ısısının hep aynı seviyede kalması, asit- baz dengesi suyun başlıca görevleri arasındadır.
Suyun yeterince tüketilmediğinde önemli sağlık sorunlarına neden olduğunu belirten Mollaoğlu, o sorunları şöyle sıralıyor:
Baş ağrısı, unutkanlık ve konsantrasyon bozukluğu: Beynin yüzde 90'ı sudan oluşmaktadır. Bu nedenle susuzluğun ilk belirtileri beyin fonksiyonlarında ortaya çıkmaktadır. Oluşan baş ağrısı ilaç kullanmaya gerek kalmadan sadece su içmekle bile tedavi edilebilir.
Ciltte kuruluk: En büyük organ deridir. Susuzluk nedeniyle ciltte meydana gelen kuruluk, kırışıklıklara neden olur. Ne kadar çok su tüketilirse, yaşlanma belirtilerini o kadar geç ortaya çıkar.
Kalpte yorgunluk: Alınan sıvı miktarı yeterli ise kalbin çalışma hızı normal olacak ve ritm sorunları daha az yaşanacaktır.
Saç dökülmesi ve kepeklenme: Az su tüketimi saç derisi kuruması ile birlikte kepeklenmeye neden olabilir. Bu da saç derisinin tutulmasını azaltıp, saç dökülmelerine zemin hazırlayabilir.
Kabızlık: Sindirim sitemi daha yavaş çalışır ve kabızlık meydana gelebilir.
Kas Krampları: Su, eklem sağlığımız için çok önemlidir. Eklemlerimizdeki özellikle hareketi sağlayan kıkırdak dokusunun su oranının yüksek olması gerekir. Bu oran azaldığında eklem hastalıklarına yakalanma riski artar. Su tüketimi ile kasların elastikiyeti artacak, bu da eklem ve kemik sağlığını olumlu etkileyecektir. Su tüketimi eklem sağlığı açısından faydalı olduğundan daha iyi bir egzersiz imkânı verecektir.
Düzensiz tansiyon: Uzun vadeli susuzluk ciddi problemlere neden olur. Tansiyon, kan dolaşımı, sindirim, böbrek görevleri ciddi olarak etkilenmektedir.
Böbrek problemleri: Böbrekler aynı zamanda boşaltım sistemidir. Yani vücudu toksit maddelerden uzaklaştıran sistemdir. Bu sistemin çalışması için bol sıvı gerekir. Çünkü toksit maddeler de su ile atılır.
Vücut direncinde düşme: Gribe karşı da, vücut direnci için de susuzluğun bertaraf edilmesi çok önemlidir.