Cemaat dersanelerinde "mod-medyan" anlatıldı mı?
Sevgili okurlarım bugün Gazetecilerin Özgürlük Platformunun web sayfasını incelerken bu habere gözüm ilişti. Haberde gündemin başında oturan bir konu işlenmişti.YGS'de ki ŞİFRE konusuydu işlenen.Mod-Medyanın ne olduğunu araştırdım ve bulduğum sonuç şöyle: Mod bir sayı kümesinde en çok tekrar eden sayıdır.Medyan bir sayı grubunda en ortada olan sayıdır. Bu açıklamadan sonra daha derinlemesine bir araştırma yaptım MOD-MEDYAN hakkında.
Statistik bilimi için mod bir değişken için veriler içinde en çok kaynaktır. Tepedeğer olarak da adlandırılır. Bazı kullanım alanlarında, özellikle eğitim alanında, örnek veriler çok kere puan olarak anılmakta ve örnek mod değerine ise mod puanı adı verilmektedir.
İstistiksel ortalama ve medyan gibi mod bir önemli veri bilgilerini kapsayan tek bir istatistiksel özetleme dir. Genellikle, bir veri için ortalama ve medyandan değişik değerdedir ve özellikle yüksek çarpıklık özelliği gösteren dağılımlar için bu farklılık daha da açıkca olarak görülür. Mod mutlaka eşsiz tek olmayabilir. Bazı verilerde hiç tekrarlama olmazsa hiçbir mod bulunmaz. Diğer taraftan değişik veri değerleri ayni maksimum çokluk değerine yetişebilirler. Olasılık dağılımları için çoklu mod değerine aşırı örnekler aralıklı tekdüze dağılım ve sürekli tekdüze dağılımdır; bu dağılımlar için rassal değişkenin mümkün tüm değerleri aynı olasılıkla mod değerleridir.
Mod bir veri serisi içinde en çok tekrar edilen sayıdır.
Örneğin: 10 gözlemi kapsayan bir örneklem alınsın. Veriler şunlardır:
1,2,3,1,2,3,2,2,2,2
Bu veri serisinde tekrarlar bulunmakta ve çokluk sayımı şöyle verilebilmektedir:
Veri değeri 1 2 3
Frekans sayımı 2 6 2
Bu veri dizisinin modu 2dir; çünkü bu değer en çok tekrar edilmektedir.
Eğer veri dizisi içinde hiçbir tekrarlama bulunmuyorsa, veri için mod bulunmıyabilir. Diğer taraftan, iki veya daha fazla veri aynı tekrarlamayı gösterebilirler; bu halde çoklu mod ortaya çıkar.
Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) yaşanan, ancak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından reddedilen şifreleme olayı konusundaki iddiaların ardı arkası kesilmiyor.
Bu iddialardan birisi de malum cemaat tarafından finanse edilen üniversiteye hazırlık dershanelerindeki matematik derslerinde , sınavlardan bir hafta önce mod ve medyan konusunun yoğun bir şekilde anlatıldığı şeklinde. Bu iki istatistiksel yöntemin özelliği ise sınavda gerçekleştirildiği ileri sürülen şifrelemenin o yöntemlerle çözülüyor olması. Söz konusu dersanelerin öğrencilerine mod ve medyanın ne olduğu, ne işe yaradığı, YGS sınavasında sorular yanıtlanırken nasıl kullanılacağı konusunda eğitim verildiği belirtiliyor.
Mod-medyan konusundaki iddialara Milliyet'in eğitim uzmanı yazarı Abbas Güçlü de gazetedeki köşesinde İşte sınavın şifresi: Mod Medyan başlığını taşıyan yazısında değindi. Güçlü'nün konuya ilişkin yazısının ilgili bölümleri şöyle:
Depremden sonra, yediden yetmişe hepimiz deprem uzmanı olmuştuk. Şimdi de şifreleme uzmanı. Hemen her gün YGS'ye yönelik çok önemli şifreler bulduğunu ve bunun kesin sonuç verdiğini iddia edenler çıkıyor.
Ciddiye alıp incelediğinizde gerçekten de birebir doğru cevap anahtarı ile örtüşen şifreler de var. Ama daha da önemlisi internette günlerdir dolaşan mod medyan yazışmaları insanı şoke etmeye yetiyor da artıyor.İddiaya göreki internette bu iddiayı kanıtlayan yüzlerce örnek bulabilirsiniz- mod medyan kavramı bazı yerlerde öğrencilere aşağıdaki şekilde anlatıldı:
YGS'deki seçenekleri, büyükten küçüğe doğru sıralayın, üstteki seçenekle hangisi çıkışıyorsa, o mod medyandır.
Aslına bakılırsa mod ve medyan, istatiksel kavramlar. Sözlüklere girildiğinde uzun uzadıya anlatılıyor. Ama öğrencilere anlatımı bu şekildeymiş. Ve sınavdan bir iki gün önce bazı öğrenciler arasında YGS'de mod medyan çıkacak haberiniz olsun diye mail trafiği olmuş. Konudan haberdar olanlar mod medyan kavramının ne anlama geldiğini hemen anlamış. Ama bu kavramı ilk kez duyanlar, sınava bir gün kala ders çalışmak olmaz, bırakın o soruyu da cevaplamayalım diye fazla kaale almamışlar.Şimdi sanal ortamda dolaşan iddialara bakılırsa, bu konudan haberdar çok kişi olmuş. Ne kadarı doğru, ne kadarı abartı elbette bilmiyoruz. Ama ciddiye alınması gereken bir kavram olduğu kesin. Çünkü yine internet üzerindeki arama kayıtlarına bakıldığında, sınavdan bir iki gün önce bu kelimeleri arayanların sayısında özellikle bazı kentlerde patlama olmuş. Niyedir, nicedir onu biz bilemeyiz... Ben araştırdım bulduklarımı yazdım Mod-Medyan ile ilgili fakat haberin içeriğinde daha da net bir şekilde detaylı olarak anlatılmış YGS'deki şifre olayı. Bu yazımı yazmadan önce bir öğretmen arkadaşla da sohbe ettik. Oda YGS'de salon başkanıy olarak görev yapmış. Her şey kişiye özel olarak dedest edilip gönderilmiş ve bizde kişiye özel soru kitapçıklarını dağıttık. Soru kitapçıklarını öğrenci kendisi açıyor ve soruları çözmeye başlıyor poşetlenmiş dosyaların içinde ne oldukalrı konusunda hiç bir bilgiye sahip değildik. Öğretmen arkadaşımın bu anlattıklarından sonra benim yerimde kim olsa YGS'de şifre iddialarına katılır. Saygılarımla..