Çevre dostu binaların insan yaşamındaki önemi..!
Yaşam ve çalışma alanı olarak kullandığımız yapılar, günün ve çağın koşulları doğrultusunda, AKILLI ve DOST olmalı. Akıllı binaları, mesleğimle ilintili olduğu için önceden kaleme almıştım. Bir kısım dergileri harmanlayarak okudum. Bu harmandan şimdi sizlere ÇEVRE DOSTU BİNALARI anlatayım.
Neydi çevre dostu bina dersek, karşılığı; Çevreye saygılı, iç hava kalitesiyle, çalışanı ve oturanı için sağlıklı ve maksimum enerji tasarrufu ile düşük işletme maliyeti olan binalardır. Örneğin; Tek bir noktadan veya tavandaki armatürden aydınlanan binaların yerine, daha çok yerden ışığın gelmesini sağlayan ve daha az elektrik tüketen pencere sistemleri, iç ısıtma için yön değiştirebilen pervaneler, mekânlarda insan olmadığı zaman kendiliğinden kapanabilen hareket duyarlı ışıklandırma sistemleri büyük tasarruf kaynağıdır.
Tüketilebilir enerjilerin çok kıymetli olduğu çağımızda, enerji tasarrufu her zaman ön planda tutulmalı. Yukarıda belirttiğim gibi gün ışığı kullanımı dikkate alınmış, aydınlatma tasarımı doğru yapılmış, enerji tüketimi iyi hesap edilmiş, yaşam standartları üst düzey bir yapıda, yaşamak ve çalışmak insanları daha mutlu yapar.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ağaç, yeşil gittikçe yok oluyor. Gelişigüzel yapılaşma uğruna, o kadar çok yeşil alan kaybettik ki insan üzülüyor. Yeşil alanların kıymetini bilmemiz gerekiyor. Bina yapmak oldukça kolay ama bir ağacı yetiştirmek yılları alabilir. Yapılaşırken, planlamada dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biri de, mevcut bitki örtüsü olan yeşil alanları korumak olmalıdır. Büyük şehirlerde park ve meydanlar çok ihtiyaç duyulan alanlar, ancak şuan bu bilinçle yapılaşmıyoruz. Bize ne lazım yeşil alan(!)Yap bina, sat gitsin.
Ülke olarak akıllı bina konusunda, son yıllarda büyük gelişmeler gösterdik, çok yola aldık. İnsanlar, artık zamanla da yarıştığı için özel ve sosyal hayatta zamanı tasarruflu kullanma ihtiyacından dolayı, gelişmelere çabuk adapte oldu. Tabi ki bu ihtiyaçlara cevap veren çok gelişmiş sistemlerde mevcut.
ÇEVRE DOSTU BİNALARında, artık ön plana çıkmasının kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğu anlaşılmıştır. Sürdürülebilir arazi üzerine kurulması, toplu taşımacılığa uygun olması, çevredeki doğal bitki örtüsünün korunması, ışık ve ses kirliliğini engelleyecek tasarımda yapılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ve inşaat malzemelerinin az miktarda kimyasal madde salınımı yapması. Tüm bunlar ÇEVRE DOSTU BİNALAR için sayılabilecek özellikler arasındadır.
Çevre dostu bina uygulamalarına Avrupa Birliği çoktan başladı ve desteklemek içinde yasalar çıkardı. Avrupa Birliği bünyesinde çıkarılan Enerji Direktifi Yasasına göre, 2020 yılına kadar binaların, yüzde 40 oranında enerji tasarrufu yapmaları gerekiyor. Yani ÇEVRE DOSTU BİNA yapmak bir moda değil, mecburiyet.
Dünyada, son yirmi yılda bu tür binaları yapmaya ve içlerinde yaşamaya rağbet arttı. Son yıllarda karbon emisyonunun artması ve artış tehdidi, bina uygulamalarının bir mecburiyet olduğunu gündeme getirdi.
Dünyadaki petrol krizi - 70 yılların başı- döneminde enerji verimliliği önem kazanmış ve sonraki dönemlerde geri dönüm çabaları yaygınlaşmış ve inşaat endüstrisinin ilgisini çekmiştir. Yıllar ilerledikçe sektör; İşçi sağlığı ve üretkenliği, zehirli madde emisyonu, su sıkıntısı ve tasarrufu üzerine yoğunlaşmış. Daha sonra da ilk çevreci dizaynlar, çoğunlukta tek bir konu üzerine yoğunlaşmış, bu da enerji verimliliği veya geri dönüşümlü maddelerin kullanımı olmuştur.
90"lı yıllarda çevreci bina mimarları, bahsedilen bütün etmenlerin birleştirilmesinin en iyi sonuçları verebileceğini, yani yüksek performanslı binaları fark etmişler. Sanayiden sonra kirlilikte ve çevre tahribatında sorumluluğu en yüksek sektör, inşaat sektörüdür. Çevre dostu binalar aracılığıyla, bu olumsuz etki de azaltılmış oluyor.
ÇEVRE DOSTU BİNALARın tüm bu faydalarının yanı sıra, kimi yatırımcılar, bu bina maliyetlerini gerçekte olduğundan çok daha fazla zannediyor ve çekimser davranıyor. Gerçekte öyle olmadığını uzmanların yaptığı hesaplar ortaya koyuyor. Başlangıçta maliyetin yüzde 10 gibi farklı olduğundan söz edilse bile, enerji maliyetlerindeki düşüş, ilk yatırım maliyetinin yüzde 10 gibi gözüken farkının, kısa bir süre içinde geri dönmesini sağlıyor.
Sonuçta, ÇEVRE DOSTU BİNALAR ile binayı ileri teknolojilerle donatarak yapılan AKILLI BİNALAR ın çok ortak noktası var! Her iki yapıdaki yapısal ve operasyonel etkinliklerle, binalarda yaşayan insanların yaşam kalitesini yükseltmesi amaçlanıyor.
ALLAH, Akıllı Dostlardan eksik etmesin, bu bina olsa bile..!
Her şey gönlünüzce olsun.
SEVGİLERİMLE. 11.02.2009
Nihat KAHVECİOĞLU