ÇEVRE HAFTASI MÜNASEBETİYLE...

Sami Kesmen

Peygamberimiz, "Temizlik; imanın yarısıdır" buyurmuştur. Temizlik, imanın gereği olan bir ibadettir. Asli ibadet olan namaz, abdest almadan kılınamaz.
     Ayrıca, görünen ve görünmeyen, maddi ve manevi kirlerden temizlemek, namazın ön şartlarındındır. İlk inen ayetlerle temizlik emri verilmiştir.
     Müdessir suresinin ilk ayetlerin de, İslamın tebliğ emrinin devamında, "elbiseni temiz tut" emri de vardır.
     Medine'de, Kuba halkı temizliği nedeniyle Allah c.c. tarafından övülmüş, temizliğin ve temizlerin sevildiği Kur'anda bildirilmiştir.
      Her tür temizlik İslâmın emridir. Bu nedenle müslüman temizdir. Temizlik müslüman için imanın gereğidir ve bir ibadettir.
    Beden, giysi, ortam ve ortak alanların temiz tutulması müslüman sorumluluğu, imanın yansımasıdır.
       Cilt temizliği, saç baş, ağız diş, tırnak bıyık vs organ ve unsurların temizliği hem ibadet, hem de temel  ibadetlerin  ön şartıdır.
       Tırnakların, koltuk altı kılların ve avret bölgelerinin sık sık temizlenmesi gerekir. Taharet esnası ve sonrasında, bu bölgelerin temizlenmesi ve kurulanması lâzımdır.
      Giysilerin temiz, düzgün ve uyumlu olması önem arz eder. Cami, okul, iş yerleri gibi çalışma ve ibadet alanlarının temizliği ayrıca fonksiyonları gereği önemlidir.
       Bu ortak zorunlu kullanım mekanlarında başkalarının rahatsız olmaması için temizliğe çok dikkat edilmeli, kokulu giysi ve yiyecekle bu mekanlara gidilmemelidir.
      Camiye, çorapsız  girilmemeli, ağız kokusu yapacak yiyecek yendiğinde camiye gidilmemelidir. Çevre temizliği ve çevreyi korumak da başka bir dini sorumluluktur.
      Çevre, o bölgede yaşayanlar için nimettir ve orada bulunan insanlara emanettir. Çevrenin korunmaması, aksine de kirletilmesi emanete ihanettir.
      Yeryüzündeki fitne-fesadın insanların elleriyle yaptıkları sonucu ortaya çıktığı ilahi bilgi ve de uyarıdır. Yer yüzünü fesada sürükleyen her şey pistir, pisliktir. Gönüllerin ve zihinlerin kirleri, toplumları fesada sürüklemektedir.
      Yoldaki taşların, insanları rahatsız edecek unsurların kaldırılması imanla tarif edilmiştir. Hayvanlara yardım, bitki ve meyvaları korumak ibadet olarak tanıtılmıştır.
      Emek harcıyarak dikilmiş ve yetiştirilmiş meyvalardan, kuşun kurdun istifade etmesi sadaka kabul edilmiştir. Ama, meyvanın çürütülüp, yer atılması fesat nedenidir. Aynı madde İslama uygun tasarruf edilirse ibadet, aksine hareket edilerse ihanet olur.
      İnsanları rahatsız edecek şekilde gürültü yapmak, korna çalmak, halı silkelemek, davul-zurna öttürmek hak ihlali olarak görülmüştür. Park bahçelere pislik ve atıkların atılması, bu ortak kullanım alanlarının kirletilmesi, vebal sayılmıştır.
      Atalarımızın, "Arslan yattığı yerden belli olur " sözü bu hassasiyetin yansımasıdır. Müslümanın yattığı yer de, yaşadığı yer de, gezdiği yer de temizdir. Çünkü Müslüman içen temizlik dini bir emirdir.
      Temizlik konusunun, eğitim müfredatında ana başlık olarak bir ders altında işlenmesi sağlanmalıdır. %99'u müslüman olan toplumumuz, temizlik konusunda inandıkları dinin kurallarını öğrenmeli ve bilmelidir. Hatta, müfredata temizlik dersi konmalı, böylece bilinç oluşması yoluna gedilmelidir.
     İlk emirleri temizlik olan bir dinin mensupları, temizlik hassasiyetini, farklı inanç gruplarının güzel özelliği olarak görmemelidir. Dinimizin temel sorumluluklarından olan temizlik konusu, her zaman takdir edilecek bir gündem oluşturmamalıdır.
     Müslüman kirlilikle değil, temizlikle tanıtılmalıdır. Zihin, gönül ve kalp temizliğinin yanında, mal ve  imkan temizliğine de dikkat edilmelidir.
      Müminin miracı olan namaz ibadetinin ön şartları temizliktir. Görünen ve görünmeyen kirlerden temizlemedikçe namaz ibadetine, yani Allah'ın huzuruna durulamaz. Bu; Müslümün için önemli bir kriter, müslümanı tanıtmada en başta gelen özellektir.
      Temizlik; Müslümanın özeti,  tarifi ve ana fikridir. Müslümanın en önemli özelliği temiz olmasıdır. Bu durum; müslüman önceliğidir.
     Çevre haftası münasebetiyle söylenecek bir çok söz vardır. Zira, Müslümanın dini İslâm; temizlik konusunda en hassas tavsiyeleri yapmasına rağmen  müslüman toplumlarda gerekli ve yeterli temizlik söz konusu değildir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.