ÇEVRECİ ADAY ADAYI DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK
AK Parti Samsun milletvekili aday adayı Prof. Dr. Tülay Bakır, milletvekili seçildiği takdirde Samsun'da hayata geçirmeyi planladığı projeleri anlattı. Çevre düzenlemesi konusunda oldukça hassas olduğu gözlenen Bakır, "Milletvekili seçildiğim zaman Samsun'da birçok şey değişecektir" dedi
Denge Gazetesi olarak yürüttüğümüz Pazar Sohbeti bölümünün bu haftaki konuğu AK Parti Samsun milletvekili aday adayı Prof. Dr. Tülay Bakır. Siyasete başlayış sürecinden Samsun'da hayata geçirmeyi planladığı projelere kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulunan Bakır, "Bazı ilçelerimizde Katı Atık Tesisleri tamamlanmış değildir. Tesisleri tamamlanamayan ilçelerimizde, hızlı bir süreç için belediyelerin çalışmalarını izleyecek ve destek olacağım. Islak ve kuru atıkların ayrı biriktirilmesi ve çevre kirliliğini arttıracak ambalajların kullanımının azaltılması için halkımızın yönlendirilmesinin belediyelerimizin dikkatinde olduğu düşündüğüm konulardır. Sadece küçük bir kesimin sorumlu olduğu ses kirliliğinin tüm halkımızı rahatsız etmemesi için, özellikle ilçe belediyelerimizin daha duyarlı olmaları için çalışacağım" dedi.
Berat Doğan ÖZKABADAYI: Sohbetimize sizi tanıyarak başlayabilir miyiz?
Tülay BAKIR: Baba ve anne memleketim Artvin Arhavi'dir. Babamın memuriyeti nedeniyle bulunduğu Diyarbakır'da doğdum. İlkokul ve ortaokulu Kastamonu'da bitirdim. Liseyi İzmir Kız Lisesi'nde tamamladım. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdim. Mesleğimdeki gücümü aldığım üniversitemi ve her biri dünya çapındaki değerli hocalarımı saygıyla anıyorum. Hacettepe Tıp Fakültesi'nde önce Fizyoloji doktorası sonra İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji ihtisaslarını yaptım. Gastroenteroloji Araştırma Laboratuarını yönettim. Doçent oldum. Ailevi nedenlerle hocalarımın karşı çıkmalarına rağmen Hacettepe'den ayrılarak KTÜ'ye geçtim. Orada Gastroenteroloji bölümünü kurdum, Anabilim Dalı ve Bölüm başkanlığı yaptım. Sayısız hasta değerlendirdim, endoskopilerini yaptım. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sık görülen mide kanseri konusunda önemli çalışmalar yaptım. Daha sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne geçtim. On iki yıla yakındır buradayım.
ÖZKABADAYI: Siyasete atılma fikri nereden geldi?
BAKIR: Öğretim Üyesi arkadaşlarım, öğrencilerim, asistanlarım ve hastalarımı çok seviyorum. Çok güzel ve uyumlu çalışma ortamım vardı. Fakat ülkeme artık siyasetçi olarak hizmet etmek istiyorum. Tabii Samsunlu kardeşlerim beni layık görürlerse.
ÖZKABADAYI: Politika için neden Samsun'u seçtiniz?
BAKIR: Samsun benim on iki yıldır mutlulukla yaşadığım, evimin olduğu şehirdir. Samsunluları çok seviyorum. Onların da bana karşı sevgilerinin olduğunu biliyorum. Aday olabilirsem, seçilmem durumunda Samsun'a layık olmak için çok çalışacağım.
ÖZKABADAYI: Milletvekili seçilmeniz durumunda çalışma sisteminiz nasıl olacak?
BAKIR: On yedi ilçenin her birine 6-8 haftada bir defa mutlaka gideceğim ve problemlerini değerlendireceğim, yürütülen çalışmaları izleyeceğim, devam eden veya yeni yapılacak projelerin yürütülmesine yardım edeceğim. Dört yıl sonra, kısmet olursa görevimi tamamlamanın huzuru ile başka bir alanda çalışmaya başlayacağım.
ÖZKABADAYI: Samsun için hayata geçirmeyi planladığınız projeler nelerdir?
ATIK SU ARITMA TESİSİ İÇİN ÇALIŞACAĞIM
BAKIR: Samsun ilimizde, atık su arıtma tesisleri konusunda Büyükşehir Belediyesi'ne ait şehrin Doğu ve Batı yakası ile ilgili tesisler henüz bitmemiştir. Organize Sanayi Bölgesi'nde ise, inşaata bile başlanmamıştır. Atık su arıtma tesislerinin hızla tamamlanması için gayretle çalışacağımı bildirmek isterim. Temizlik ruhumuzun aynasıdır, bu ayna temizlenmiş atıklarla daha parlak görünecektir. Samsun ilimizde, Büyükşehir Belediyemize ait Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'nin 2008 yılından beri faaliyette olduğu bilinmektedir. Çarşamba Belediyeler Birliği'ne ait katı atık tesisleri 2010 yılında faaliyete geçmiştir. Diğer ilçelerimizde ise henüz Katı Atık Tesisleri tamamlanmış değildir. Tesisleri tamamlanamayan ilçelerimizde, hızlı bir süreç için belediyelerin çalışmalarını izleyecek ve destek olacağım.
ÖZKABADAYI: Samsun'da çevre bilincini uyandırmak için ne gibi faaliyetleriniz olacak?
BAKIR: Ambalajların kaynağında ayrılması, ekonomik kaybın önlenmesi kadar katı atık tesislerinin yüklenmesini azaltacaktır. Yine, önce Büyükşehir sınırları içinden başlanarak kısa sürede tüm ilçelerimizde, ıslak ve kuru atıkların ayrı biriktirilmesi ve çevre kirliliğini arttıracak ambalajların kullanımının azaltılması için halkımızın yönlendirilmesi Belediyelerimizin dikkatinde olduğunu düşündüğüm konulardır. Samsun halkı, çevre bilinci olan bir toplumdur. Belediyelerimizin yardımı ile çevre duyarlılığımızın daha belirgin duruma geleceğini biliyorum.
ÖZKABADAYI: Samsun'da çeşitli sulak alanlar var ve bu alanların korunması için çeşitli projeler üretiliyor. Sizin bu alanlarla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
BAKIR: Samsun sulak alanların koruma altına alınması için, sulak alan koruma bölgelerinin belirlenmesi konusunda devam eden çalışmaların hızlandırılması için çalışacağım. Yaban hayvanı üretme ve yaban hayvan yaralanmalarının tedavisi için, ilgili istasyonların kapasitelerinin arttırılması ve olmazsa olmaz bir koşul olan Veteriner Hekim ihtiyacının karşılanması öncelikli çalışmalarım içinde yer alacaktır. Kızılırmak Deltası kuş cenneti, adı gibi, doğal bir cennet, ilimizin göz bebeği, bu nedenle hepimizin titizlikle korumamız gereken bir alanıdır. Deltada 321 kuş türünün bulunduğu, ayrıca kuşların Karadeniz'i aşarken dinlendikleri ve beslendikleri tek alan olduğu bilinmektedir. Deltamız, ülkemizin çeşitli illerinde bulunan örneğin Trabzon Uzungöl, Aksaray Ihlara, Mersin Göksu gibi özel koruma statüsü altında bulunmaktadır. Ancak bu doğal alanların korumasını sağlayan kurum sayısının birden fazla olması yürütmede bazı zorlukları da birlikte getirdiği ileri sürülmektedir. Doğal cennetlerin özellikleri bozulmadan devamı, yaşam döngüsünün temelinin yıkılmasını da önleyecektir. Uzun yıllar önce okuduğum bir deyiş vardı, kimin söylediğini anımsayamıyorum: 'Son ağaç kesilip, son balık da tutulduğunda, insanoğlu paranın bir şeye yaramadığını anlayacaktır'. Samsun ilimizin bu gözbebeğini, yetkili kurumlar, halkımız, sivil toplum kuruluşları, basın ve üniversitemle birlikte izleyeceğim ve doğallığının sürmesi için gerekli çalışmaları destekleyeceğim.
ÖZKABADAYI: Samsun'daki engelli vatandaşlarla ilgili neler yapacaksınız? Engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için ne gibi projeleriniz var?
BAKIR: Özürlü vatandaşlarımız için ulaşılması ideal olan çizgi; sakatlıklarının sadece Tıp'la ilgili alanı ilgilendirir duruma gelmesidir. Yani günümüzde özürlüler eğitim, meslek, istihdam ve ekonomik olarak hiçbir desteği gerektirmeyecek duruma gelmelidir. Bunun sağlanması için, ilk adım, özürlü hastaların ailelerinin eğitimidir. Aileleri, yakınlarının ruhsal desteği, eğitimi, meslek edinmesi, gelecekte kendisine yetecek duruma gelmesi ve aile kurması için eğitilmeli ve bunun için sürekli desteklenmelidir. AK Parti iktidarı döneminde, çıkarılan 5378 sayılı yasa, Cumhuriyet tarihinde özürlüler için hazırlanmış ilk yasadır. AK Parti iktidarı döneminde, özürlülerin ailelerine maddi destek de sağlanmıştır. Kısmet olursa, seçilmem durumunda, özürlü vatandaşlarımızın eğitimi için çok çaba göstereceğim. Özürlülerin yasal iş kontenjanının tam uygulanması için çalışacağım. Birkaç gün önce ziyaretimde bilgi aldığım Sakatlar Federasyonu Samsun Şube Başkanı Sayın Yakup Beyazer'den, işlevsel ve çevre uyumlu oyuncak atölyelerinin maddi imkansızlık nedeniyle yürütülemez duruma geldiğini öğrendim. Bu konu ile yakından ilgileneceğime söz veriyorum.
ÖZKABADAYI: Engelli vatandaşların eğitimi konusundaki hassasiyetiniz nelerdir?
BAKIR: Samsun'da görme özürlü vatandaşlarımızın kesin olmayan sayısının 3060 olduğunu öğrendim. Altı Nokta Körler Derneği Bursa Başkanı uzun yıllardır tanıdığım ve takdir ettiğim bir kardeşimizdir. Samsun Şube Başkanı Aynur Yiğit ve yakın çalışma arkadaşları ile de tanıştım. Samsun ilinde körler için ayrı okul olmadığını, sadece bir özel sınıfın olduğunu ve az sayıda öğrencinin 8 yıllık eğitimi tek derslikte birlikte aldıklarını belirtti. İlimizdeki görme özürlü vatandaşlarımın tam sayısını, yaş ve cinsiyetlerini, eğitim ve sosyal durumlarını belirlemek için ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve Altı Nokta Körler Derneği Samsun Şubesi'ni destekleyeceğim. Takiben başta eğitim olmak üzere neler yapılabileceğini belirlemek için gayret göstereceğim. Görme özürlü vatandaşlarımız için, belediye başkanları ile görüşerek yaya geçitlerine sesli uyaran sistemlerin yerleştirilmesi ve toplu taşıma araç ve duraklarında sesli bilgi verilmesi için gayret göstereceğim.
İŞİTME ENGELLİ KARDEŞİM VAR
Samsun ilimizde İşitme Engelliler Derneği ile henüz görüşemediğim için sorunlarını kendilerinden öğrenemedim. Fakat işitme özürlü bir kız kardeşim var, eşi de işitme özürlüdür. Kardeşimize lise tahsili yaptıramadık. Ortaokulu bitirdi. Ankara'da kültür amaçlı kurslara gitti. Memur oldu. Evlendi. Eşinin de mesleği var. Eşi Futbol da oynadı. Eşi ve kendisi meslek sahibi oldukları ve çalışabildikleri için ayakta kalabildiler. İşitme özürlü kişilerde de aileden başlayarak eğitimleri ve meslek edindirilmesi büyük önem taşımaktadır. İşitme özürlü vatandaşlarımıza sağlanacak kolaylıklardan biri, televizyonda tüm programlarda alt yazının konulmasıdır, bunun için çaba sarf edeceğim.
ÖZKABADAYI: Bizim sormayı unuttuğumuz veya sizin eklemek istediğiniz herhangi bir şey var mıdır?
BAKIR: Samsun'un bugün sadece bazı konularına değindim. İlerideki günlerde bana sağlanacak zaman ve sayfa imkanları ölçüsünde, başka konulara da değinmek istiyorum. Bana bu fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Bugüne kadar basını hiç aksatmadan izledim. Bu dönem izlenen statüsüne geçersem, halkın nabzını tutan basını özelikle Samsun basınını dikkatle ve önem vererek izleyeceğim.