TBMM Başkanı Cemil Çiçek, zorunlu eğitimi 4+4+4 şeklinde kademelendirerek, 12 yıla çıkaran yasa teklifine ilişkin Milli Eğitim Komisyonu raporunu, içtüzük çerçevesinde inceleyeceğini belirterek, İçtüzükte hüküm var, ancak farklı algılanıyor ve yorumlanıyorsa veya içtüzükte herhangi bir hüküm yoksa, onunla ilgili geçmişte uygulama var mı ona bakarak bu işlemleri tesis etmeye çalışıyoruz. Eğer yine de gruplar arasında mevcut anlayış farkı ortadan kalkmıyorsa, o takdirde Genel Kurul'da bununla ilgili müzakere açılacak dedi.
Çiçek, Türkiye olarak kışı çok sert yaşadık. Siyasette de çok ciddi bir soğukluk var. Böyle bir noktada da Meclis Başkanı olarak tarafsızlığı korumanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Ama ben, olabildiğince tarafsız kalmaya ve doğru olanı yapmaya çalışıyorum diye konuştu.
Bütün çabayı gösterdim
Soruları yanıtlayan Çiçek, Milli Eğitim Komisyonu'nun kendisine sunduğu raporu inceleyip incelemediğine yönelik soru üzerine, bununla ilgili gerekiyorsa ileride bir açıklama yapacağını söyledi. TBMM Başkanı olarak bir konuda gruplar arasında bir ihtilaf varsa kendisinden önceki başkanların yaptığı gibi öncelikle içtüzükte konuyla ilgili hükümler olup olmadığına baktığını dile getiren Çiçek, içtüzük çerçevesinde işlem yaptıklarını belirtti.
Çiçek, İçtüzük'te hüküm var ancak farklı algılanıyor ve yorumlanıyorsa veya içtüzükte herhangi bir hüküm yoksa, onunla ilgili geçmişte uygulama var mı ona bakarak bu işlemleri tesis etmeye çalışıyoruz. Eğer bu noktada önceki başkanların yaptığı işlemler yine de gruplar arasında mevcut anlayış farkını ortadan kaldıramıyorsa o takdirde Genel Kurul'da bununla ilgili müzakere açılıyor ve ona göre de işlemler sürdürülüyor. İhtilaflı konularla ilgili usül bu dedi.
Teklifin eğitimde önemli değişiklikler yapacağını söyleyen Çiçek, Bu teklifle ilgili olarak maalesef üzücü bir kısım gelişmeleri yaşadık. İşin bu noktaya gelmemesi bakımından elimden gelen çabayı gösterdim. Bunu hiç kimse inkar edemez diye konuştu.
Kadına şiddette çözüm kanun değil
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, kadına şiddet konusunda tek çözümün kanun çıkarmak olmadığını söyleyerek, Özellikle töre cinayetleri, toplumumuzun gerçekten büyük bir ayıbı. Türkiye'nin tabiri caizse yüz karası.
Dış dünyada Türkiye algılamasına olumsuz etki yapan bu ve benzeri olaylarda, verilebilecek dünyevi en ağır ceza verilmiş olmasına rağmen, burada çok fazla bir mesafe katettiğimizi söyleyemeyiz dedi. Daha Eşit Bir Toplum İçin Ulusal Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mekanizmasının Rolü Uluslararası Buluşması toplantısı, dün Hilton Otel'de yapıldı. Toplantıya, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül ve BM Türkiye Mukim Koordinatörü Shahid Najam katıldı.