SON DEMLERİNİ YAŞIYOR
Çin malı ürünler yüzünden Samsun'daki ayakkabı tamirciliği de son demlerini yaşamaya başladı.Tekstilden gıda maddesine Çin'den ayakkabı dahil ucuz rakamlara getirilen birçok ürün, ayakkabı tamirciliği gibi bir mesleği de bitirme noktasına getirdi. Oysa ki Samsun'da bir zamanlar sadece Kunduracılar Çarşısı adı altında kendilerine ait bir çarşıları olan büyük bir sektördü,ayakkabıcılık ve ayakkabı tamirciliği bitti.
AYAKKABI TAMİRCİLİĞİ SAMSUN'DA BİTTİ.
Bugünlerde ise Samsun'da ayakkabı tamirciliği yaparak geçimini sürdüren esnaf sayısı her geçen gün azalıyor. Yıllarını ayakkabı tamirine veren esnaf Çin malı ayakkabıların piyasa girmesi ile birlikte daha da zor günler geçirmeye başladığını dile getirdi. Ucuz olmasından dolayı Çin malı ayakkabıların tercih edildiğini ifade eden esnaf, tamirine 510 lira vermek yerine vatandaşın 10 liralık ucuz Çin malı ayakkabıya yöneldiğini belirtti.
ÇİN MALI AYAKKABILAR TAMİRCİYİ ÜZDÜ
Son zamanlarda marketlerde, semt ve halk pazarlarında satılan ucuz Çin malı ayakkabılar, müşterileri üzdüğü gibi ayakkabı tamircilerini de üzüyor. Sağlıksız ve kalitesiz olduğu belirtilen bu ayakkabıların kısa sürede eskidiği için tüketicileri hayal kırıklığına uğratıyor. Yapımında suni deri kullanıldığı için pençe ve yapıştırma yapılamayan ayakkabının tamiri de mümkün olmuyor.
PİYASAYA ÇİN MALI AYAKKABILAR GİRDİ VE 510 TL'YE SATILIYOR
15 yılından beri ayakkabı işinin içinde olduğunun altını çizen Demirbaş Kundura Sahibi Yusuf Demirbaş, Eski işler artık yok. Müşteriler kuyrukta bekliyordu. Şimdi ise bekliyoruz bir müşteri gelsin de tamir yapalım diye. Piyasaya Çin malı ayakkabılar girdi ve 510 TL'ye satılıyor. Vatandaşlar tamir parası vereceğine ayakkabı alıp giyiyor. Bu ayakkabılar sağlık açısında tehlikeli. Mantar ve sedef hastalıklarına neden olabiliyor. Çocuklarımıza bu ayakkabıları giydirmemeliyiz. Ancak insanlar bütçesine göre hareket ediyor. Çin malları için önlem alınmalı. şeklinde konuştu.
AYAKKABI TAMİRCİLİĞİ BİTMEK ÜZERE
Demirbaş, geçmiş yıllardan insanların ayakkabı yaptırdığını belirterek, Artık bunlar kalktı. İnsanlar ucuz ayakkabı alıyor. Genelde engelli vatandaşlarımız ayakkabı yaptırıyor. Samsun'da şuanda ayakkabı yaptıran yok. Ayakkabı tamirciliği bitmek üzere. Çırak çalıştırmıyoruz. işe başladığımda ben 16'ıncı çıraktım. Şuanda insanlarımız çocuklarını ayakkabıcıya çırak olarak vermiyor.çırak olayı bitiğini ifade etti.
KALİTELİ AYAKKABI ESKİDİĞİ ZAMAN ÖKÇESİ DE DERİSİ DE YENİLENEBİLİYOR
Kaliteli ayakkabı yerine Çin malı ürünlerin neden tercih edildiğini anlayamadıklarını ifade eden Demirbaş Kundura Sahibi Yusuf Demirbaş, Kaliteli ayakkabı eskidiği zaman ökçesi de derisi de yenilenebiliyor. Alışverişinde de tamirinde de esnafımız kazanmış oluyor, kalitesinden dolayı da müşteri memnuniyeti sağlanmış oluyor. Çin malı ayakkabıların yapımında suni deri kullanıldığı için pençe ve yapıştırma yapılamayan ayakkabının tamiri de olmuyor. Tamire 510 lira vermek yerine vatandaşın 10 liralık ucuz Çin malı ayakkabıya yöneldi. dedi.
MESLEĞİMİZDE AYAKKABI YAPMAKTAN ÇOK TAMİR YAPIYORUZ
Ayakkabı yapımının düştüğünü dile getiren Demirbaş, Tamir işleri ufak tefek oluyor. Gençler fazla tamir yaptırmıyor, yaptıranlar da tamirin gözükmesini istemiyor. O nedenle de yapıştırma tercih ediyorlar. Yetişkinler ise, daha çok sağlamlık istediği için dikişi önemsiyorlar. Tamir için daha çok; topuk, pençe, dikiş, yapıştırma için geliyorlar. İnsanlar alım güçlerinin düşmesi nedeniyle tamir yaptırmak istiyor. Müşteriler ayakkabılarını getirip tamir fiyatını öğreniyorlar, eğer fazla masraf oluyorsa yeni ayakkabı almaya yöneliyorlar. Mesleğimizde ayakkabı yapmaktan çok tamir yapıyoruz. diye söyledi.
Bekir DURAN