Çin ile Türkiye arasında tercihli ticaret yapılmasına ilişkin anlaşma taslağı hazırlandı. İki ülkenin bazı ürünleri gümrüksüz olarak alıp satmasına imkan sağlayacak anlaşma, başkent Pekin'de Eylül ayında yapılacak Karma Ekonomik Kurul (KEK) toplantısında imzalanacak.
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin Ticaret Bakanı Chen Deming'le görüşmesinin ardından Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Çağlayan, 27-28 Eylül tarihlerinde Çin'in başkenti Pekin'de yapılacak KEK toplantısında imzalanacak anlaşmalarla ilgili müzakereler hakkında bilgi verdi.
ÜÇÜNCÜ KÖPRÜYE ÇİNLİLER TALİP
Görüşmenin 'çok başarılı' geçtiğini belirten Çağlayan, Türkiye'de tartışmalara neden olan üçüncü Boğaz köprüsü ihalesiyle Çinlilerin de ilgilendiğini ifade etti. Çağlayan, Bakan Chen'in köprü inşaatına finansman desteği verebileceğini, Çin'den bir şirketin Türk şirketiyle ortak ya da tek yüklenici olarak ihaleye katılabileceği yönündeki ifadelerini aktardı. Zafer Çağlayan, Çinli otomotiv firmaları Chery ve Geely'nin Türkiye'de yatırım yapmak istediğini de ifade etti.
Türkiye'yle Çin arasındaki işbirliği imkanlarına değinen Çağlayan, iki ülkenin Eximbank'ları arasında ihracat kredisi anlaşması yapılacağını, müteahhitlik firmaları arasında işbirliğinin de geliştirileceğini ifade etti. Çağlayan, devlet televizyonları TRT ve CCTV arasında bir işbirliği anlaşmasının imzalanmasının da görüşmede gündeme geldiğini kaydetti.
Kuş gribi salgını nedeniyle Çin'i durdurduğu tavuk ayağı ihracatının yeniden başlayacağını açıklayan Çağlayan, Çin'e yılda 40 milyon dolarlık tavuk ayağı satacaklarını söyledi. Çağlayan, küf olduğu gerekçesiyle Türk tütünü ithal etmeyen Çin'in bundan sonra bu ürünü de alacağını, Türk zeytinyağının ve kayısısının önümüzdeki dönemde Çin mutfağına girmesi için çalışmaların başlayacağını belirtti. Bakan Çağlayan, dış ticarette Türkiye aleyhine gerçekleşen açığı da iki ülkenin birbirini yeterince tanımamasına bağladı.