Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nce ''Dünya Çocuk Hakları Günü'' nedeniyle 'Çocuk ve ergenlerde şiddet ve istismar' konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Doç.Dr. Koray Karabekiroğlu, fiziksel, cinsel, ekonomik, ihmal ve duygusal olmak üzere 5 ayrı istismar türünün bulunduğunu söyledi.
İstismara uğrayan çocuklarda çeşitli belirtilerin ortaya çıktığını ifade eden Doç.Dr.Karabekiroğlu, ''İstismar davranışı genellikle aşamalı olarak gelişmektedir. İstismar yapan ilk önce arkadaşça ve dostça davranmakta, sonrasında baştan çıkarma aşaması ile devam etmekterdir. Daha sonra ise sessizce zorlama ve baskı başlamaktadır. Başlangıçta cinsel kötüye kullanım olayını gizleme söz konusudur. Bu durum cinsel tacizi yapanın 'bu bizim sırrımız, kimseye söyleme!' tarzında yaklaşımı veya tehdidi, çocuğun çevrenin kendisine inanmayacağı endişesi, aile içi bir taciz ise ailenin dağılması endişesi gibi bir çok nedenlerden kaynaklanmaktadır. Yapılan araştırmalarda cinsel tacize uğramış çocuklar daha sık cinsel davranışlar göstermektedir. Bu çocuklar yaşına uygun olmayan cinsel davranışlar, teşhircilik, baştan çıkarma veya oyunlarında cinsel içeriğin olması, erişkin veya genç çocuklarda sık cinsel ilişkiye girme davranışları gösterdiği tespit edilmiştir. Cinsel tacize uğramış çocuklar kaygı ve depresyon belirtileri, korku, bedensel yakınmalar, uyku örüntüsü değişiklikleri ve kabus görme gibi sorunlar yaşayabilir.'' diye konuştu.
Şiddet ve istismarı önlemek için yapılması gerekenleri anlatan Doç.Dr.Karabekiroğlu, ''Çocuk ve ergenlerde cinsel istismarı önlemek için onlara cinsel organları yaralandığı ya da hastalığında yalnız doktorların veya anne ile babalarının dokunabileceği öğretilmelidir. Rahatsız olacakları her hangi bir biçimde kendilerine dokundurtmama hakkına sahip oldukları öğretilmelidir'' şeklinde konuştu.