Büyük Anadolu Hastaneleri'nde beyin elektrik dalgalarının değerlendirilmesi için kullanılan bir test olan EEG (Elektroensefalografi) testi çocuklar için başlatıldı. Samsun ve bölge için önemli bir hizmetin verildiğini belirten Büyük Anadolu Hastaneleri Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Osman Demir, EEG (Elektroensefalografi) nedir? neden istenir? ne zaman çekilir? gibi soruların yanıtlarını verdi.
EEG NEDİR?
EEG beyin elektrik aktivitelerini kayıt için kullanılan bir testtir diyen Büyük Anadolu Hastaneleri Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Osman Demir, "EEG, beyindeki sinir hücreleri tarafından hem uyanıklık, hem de uyku halindeyken üretilen elektriksel faaliyeti gösterir. Bu çekim sanki kalp elektrosuna (EKG) çekimine benzer bir durum gibidir. Test sırasında sadece kayıt yapılır, çekim yapılana elektrik verme veya iğne batırma gibi durum söz konusu değildir. Testin de hiçbir zararı yoktur.
EEG NEDEN İSTENİR?
EEG genel olarak epilepsi hastalığının teşhisi ve tiplerinin belirlenmesinde tedaviye karar verdirecek olan inceleme yöntemidir. Halk arasında buna sara da denilmektedir. Havale ve nöbet kelimeleri aslında tıp dilindeki konvülzyonun karşılığıdır, epilepsi hastalarının geçirdiği ataklara verilen addır.
EEG NASIL YAPILIR?
Beynin elektriksel faaliyeti, hastanın saçlı derisi üzerine yerleştirilen küçük metal elektrotlar aracılığıyla cihaza iletilir ve veriler ortalama 30-60 dakika süreyle cihaza kaydedilir. Hasta işlem sırasında herhangi bir ağrı duymaz. Çekimin sağlıklı olması için hastanın sakin ve mümkün olduğunca hareketsiz olması gereklidir.
İTİNA İLE YAPILMASI GEREKMEKTEDİR
Bu test, alanında uzman EEG teknisyenleri tarafından yapılmaktadır. Çekim sonucu nörologlar tarafından okunup değerlendirilir. Çocuklar ve bebekler de çekim zor olmaktadır. Korkulacak bir şey olmadığı halde sürekli hareket eden ve ağlayan çocuk için çekim itina ile Büyük Anadolu Hastaneleri’nde yapılmaktadır.” Diyerek sözlerine son verdi.