Çocuklarda güneş yanıklarına dikkat

Cilt kanserinden korunmanın en iyi yolu, cilt yanıklarını önlemek. En tehlikeli cilt kanseri olarak bilinen, güneş ışınlarının zararlı etkileri gösterilmektedir.



İleri yaşta ortaya çıksa bile bunun nedeni, çocuklukta maruz kalınan güneşin zararlı ışınlardır. Hayatında bir kere su toplamış güneş yanığı olan bir çocuğun yanığı olmayanlara göre iki kat fazladır. Her yanık ile bu risk iki kat artar.

Özel Medline Konya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadriye Çimen, “Çocuklarda güneş yanıklarının etkileri, tedavi şekilleri ve yanıklardan korunma yolları” hakkında açıklamada bulundu.Uzun süre güneşe maruz kalındığında ultraviyole ışınları; ciltte önce kızarıklık, daha uzun süreli hasarlarda da içi su dolu baloncuklara sebep olur. Kızarıklık, ağrı, şişme güneşten 2–4 saat sonra başlar, 24 saatte maksimuma ulaşır. Bu birinci derece yanıktır. İçi su dolu kabarcıklar olduğunda yanık artık ikinci derece olmuş demektir. Üçüncü derece yanıklarda kabuklanmalar olur, güneş üçüncü derece yanığa sebep olmaz.

Güneş yanığı olduğunda ne yapmak gerekir?

Çocuklarda ağrı ve sıcaklık hissi, 48 saat sürer. Nemlendirici kremler günde üç kere uygulanırsa çocuğu rahatlatır. Bu kremlere iki gün devam edilmelidir. Çok kalın, yağlı merhemler kullanılmamalıdır. Bu durum çocuğu daha sıcak tutarak terlemesini engeller. Çocuğa soğuk banyo yaptırmak veya günde bir kaç kez yanık yerine soğuk su ile ıslatılmış giysiler koymak ağrıyı azaltır, duş çok ağrı verici olabilir.Yanıklar olduğunda çocuğa bol su içirilmelidir. Bu durum, hastalık hissini önler. Bir hafta içinde soyulmalar başlar, deriye nemlendirici kremler sürmek gerekir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri