Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzm. Dr. Yüksel Bıcılıoğlu, günümüzde en sık görülen çocuk hastalıkları arasında ishalin yer aldığını belirten Uzm. Dr. Bıcılıoğlu, aileleri bu hususta uyardı. İshal genellikle aniden başladığını ve dışkı sayısında artma ile kendini gösterdiğini söyleyen uzman doktor, ishalin, en sık 0-5 yaş arası çocuklarda ve özellikle de yaz aylarında görüldüğünü ve genellikle mide ile bağırsakları etkileyen mikroplar nedeniyle meydana geldiğini belirtti. Virüs adı verilen bu mikropların ishalle birlikte kramp şeklinde karın ağrısı, iştahsızlık, kusma ve hafif ateşe neden olduğunu söyleyen Bıcılıoğlu, bu tür ishallerin 3-6 gün içinde kendiliğinden düzeldiğini söyledi. Genel olarak şiddetli ishali olan, kanlı ishal yapan ve yüksek ateşi olan çocukların ishalleri daha önemli olduğunu söyleyen Bıcılıoğlu, Bu gibi ishallerde hasta en kısa zamanda bir çocuk doktoruna götürülmelidir diyerek aileleri uyardı.
ÇOCUKLAR İSHALKEN YAPILAN YANLIŞLAR
Samsun Medical Park Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yüksel Bıcılıoğlu, çocukların ishal olması durumunda ailelerin yaptığı yanlış bakım ve tedavi yöntemlerini de şöyle açıkladı: İshal olan çocuk iştahsızdır. Beslenme girişimlerinde büyük hayal kırıklığına uğratan kusmalar görülür. İshal sırasında bağırsağın dinlendirilmesi ve ishalin şiddetlenmemesi için ishal olan çocuğun beslenmesi kesilir, çocuğa besin değeri çok düşük gıdalar verilir veya verilen besinler sulandırılır. Bu davranışlar çok yanlış ve tehlikeli sorunları da beraberinde getirir. Bu durum ishal olan ve kusan çocuklarda beslenme bozukluğuna ve ishalin uzun sürmesine neden olur. Sonuçta bağırsağın yapı ve işlevlerinin bozulduğu ishal durumunda çocuğun aç kalması hastalık süresini uzatır. İshalli çocuğun beslenmesi asla kesilmemeli, çocuk ishal sonrasında ise sağlıklı çocuktan daha çok beslenmelidir.
EMZİRİLEN BEBEĞİN EMZİRİLMESİ İSE ARTTIRILMALI
Emzirme çağındaki bebeklerin ishal olma durumunda ise emzirme sayısının arttırılması gerektiğinin altını çizen Bıcılıoğlu, Emzirilen bebeğin emzirilmesi artırılarak sürdürülmelidir. İshalli bebeklerde en iyi tolere edilen besin anne sütüdür. Emzirilen bebekler istedikleri zaman istedikleri sürece emzirilmeye devam edilmelidir. İshalde emzirilmeye devam edilen bebeklerde ishalin şiddeti azalır ve süresi kısalır dedi. Yarı katı veya katı gıdalar ile beslenen çocukların, ishalken de aynı şekilde beslenmesi gerektiğini vurgulayan uzman doktor, şekerli, gazlı-kolalı içecekler, jöleli ve katkılar içeren besinlerin ishali daha da şiddetlendirdiğini ifade ederek bunlardan uzak durulması gerektiğini söyledi.
HANGİ BESİNLER SIK TÜKETİLMELİ?
En sık önerilen yiyeceklerin muz, pirinç, patates, yoğurt, elma ve tost olduğunu söyleyen, Çocuk Hastalıkları Uzmanı, Sonuç olarak ishal tedavisinde üç önemli ilke vardır. Birincisi, çocuk ishalken kaybettiği sıvı mümkünse ağız yoluyla geri konmalı; ikincisi, çocuğun beslenmesi sürdürülmeli; üçüncüsü ise çocuk zamanında hekime götürülmelidir diyerek önerilerde bulundu.