Çocuklarda Kemik Gelişimi İçin Altın Anahtar

İnsan vücudunun en hızlı büyüme-gelişme gösterdiği dönemin, okul öncesi ve okul çağı olduğu belirtiliyor. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları ise çocukların büyüme ve gelişmesini etkileyen en önemli faktörlerin başında geliyor.

TEKSÜT Beslenme Danışmanı Diyetisyen Esra Baş Toktay, sağlıklı kemik ve diş gelişimi için kalsiyum, fosfor ve d vitamininin yeterli miktarda tüketilmesi gerektiğini ve bu besin öğelerinin hepsinin süt ve süt ürünlerinde bir arada bulunduğunu söyledi. Toktay, okul çağı çocuklarının her gün 2 su bardağı süt veya yoğurt, 1-2 dilim peynir (beyaz peynir, kaşar peyniri ya da dil peyniri) tüketmesinin günlük kalsiyum ihtiyacını karşıladığını belirtti. Bu peynirleri tüketmek istemeyen çocukların ise 1-2 çorba kaşığı sürülebilir beyaz peynir ya da krem peynir tercih edebileceğini vurguladı.

Okul öncesi ve okul çağındaki çocukların çeşitli ve sağlıklı besinlerle beslenerek gerekli tüm besin öğelerini alması büyük önem taşıyor. TEKSÜT Beslenme Danışmanı Diyetisyen Esra Baş Toktay, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması için bütün besin gruplarının (et, süt, sebze ve meyve, tahıl grubu) dengeli bir şekilde gün içerisinde tüketilmesi gerektiğini belirtti. Sütün içerisindeki bol miktarda kalsiyumun, kemiklerin yapısına girerek uzamasını ve gelişmesini, kemiklerin güçlü kalmasını sağladığını söyledi.

TEKSÜT Beslenme Danışmanı Diyetisyen Esra Baş Toktay, konu ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Her yaş grubundaki birey için çok önemli olan kalsiyum, sağlıklı kemik gelişiminin sağlanması için çocukluk ve ergenlikte daha da çok önem kazanır. Çocukluk döneminde kemikler enine-boyuna büyür ve kemik oluşumu yirmili yaşlarda tamamlanır. Çocuklarda yetersiz kalsiyum alımı büyümeyi etkiler, ağır yetersizlik durumundaysa yetişkinlikte ulaşabilecekleri maksimum boya ulaşamazlar. Hafif yetersizlik durumu bile kemik yoğunluğunu etkiler, osteoporoz ve kemik kırılmaları riskini artırır. Vücutta kalsiyum emilimini ve böylelikle kullanımını sağlayan d vitamini, derinin güneş ışığıyla temas etmesi sonucunda vücutta oluşur. Sağlıklı kemik ve diş gelişimi için kalsiyum, fosfor, d vitamininin yeterli miktarda tüketilmesi gerekir ve bu besin öğelerinin hepsi süt ve süt ürünlerinde bir arada bulunur.”

Çocukların Beslenmesi İçin Öneriler

TEKSÜT Beslenme Danışmanı Diyetisyen Esra Baş Toktay, okul çağı çocuklarının her gün 2 su bardağı süt veya yoğurt, 1-2 dilim peynir (beyaz peynir, kaşar peyniri ya da dil peyniri) tüketmesinin günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayacağını, bunun yanı sıra riboflavin vitamini, fosfor ve protein alımını da destekleyeceğini söyledi. Ayrıca, bu peynirleri tüketmek istemeyen çocukların 1-2 çorba kaşığı sürülebilir beyaz peynir ya da krem peynir de tercih edebileceğini vurguladı. Toktay; “Süt ve süt ürünlerinin tüketimiyle büyümenin sağlanması için gerekli olan proteinlerin yarısına yakın bir kısmı sağlanmış olur. Fosfor, kalsiyumdan sonra kemiklerin ve dişlerin yapısına katılan başlıca mineraldir, bunun yanı sıra vücutta enerji üretimine, hücre yenilenmesine ve çoğalmasına yardımcıdır.” dedi.

TEKSÜT Beslenme Danışmanı Diyetisyen Esra Baş Toktay, büyüme hormonunun özellikle gece salgılanmasından dolayı yatma saatine yakın 1 su bardağı süt, sabah saatlerinde protein ihtiyacının artmış olmasından dolayı 1 su bardağı süt ve 1 dilim peynirin (beyaz peynir, kaşar peyniri ya da dil peyniri)  mutlaka çocuklar tarafından tüketilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca şu bilgileri verdi: “Okuldan gelince veya beslenme saatinde tüketilecek 1-2 dilim peynir (beyaz peynir, kaşar peyniri ya da dil peyniri), öğünlerde tüketilecek yoğurt veya ayranla çocuğun günlük kalsiyum ihtiyacının çoğu sağlanmış olur. Beyaz peynir, kaşar peyniri ya da dil peyniri tüketmek istemeyen çocuklar, 1-2 çorba kaşığı sürülebilir beyaz peynir ya da krem peynir de tercih edebilirler. Süt içmekten hoşlanmayan çocuklar için ise evde meyveli, pekmezli sütler hazırlanabilir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri