Dr. Şule Erden tarafından düzenlenen Kuklalarla Eğleniyorum konulu program Eğitim Fakültesi Hasan Ali Yücel Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.
Şule Erden tarafından verilen Kukla Tasarımı dersi kapsamında İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği 3. sınıf öğrencileri bir dönem boyunca çocuklara öğretmek ve eğitici mesajlar vermek adına kukla tasarladı. Öğrenciler kumaş, eldiven, avuç, çorap, kaşık, utangaç, ipli, gölge kukla gibi birçok kuklayı tasarlayarak dönem sonunda düzenlenen etkinlikte sunma fırsatı yakaladı.
KUKLA ÇOCUĞUN KENDİNİ İFADE ETME ŞEKLİNİ GELİŞTİRİR
Öğretim Görevlisi Erden seyirciler tarafından ilgiyle izlenen kuklaların çocuklar açısından birçok öneminin bulunduğunu söyledi. Dr. Erden; Çocuklar kuklaları izlerken dili etkin bir şekilde kullanıp kuklalarla yeni sözcük ve kavramlar öğrenir. Ayrıca kuklalar ses tonunu iyi kullanma ve çocuğun kendisini ifade etme yeteneğini de geliştirir. Çocuklar kuklayı oynatırken kendileri o role girip empati yaparak sevinçlerini, üzüntülerini ve öfkelerini de kuklalar aracılığı ile dile getiriyor. Kuklalarla oynarken sıra bekleme, paylaşma, işbirliği gibi sosyal becerileri de destekleniyor. Kuklalar çocukların hayal gücünün ve yaratıcılığının gelişimine katkı sağlamasının yanı sıra özgün eserler ortaya çıkarmalarına da yardımcı oluyor. Kuklalar çocukların eğlenmelerine ve hoş vakit geçirmelerine yardımcı olurken onları duygulandırır ve düşündürür. Bundan dolayı kuklalarla çocuklara öğretilemeyecek ya da anlatılamayacak şey yok gibidir. dedi.
Çocuklara kuklalarla hikâye anlatırken düzenli ve sağlıklı beslenme, başka çocuklara zarar vermeme, eşyalarını toplama gibi pek çok olumlu davranış kazandırılabildiğini açıklayan Dr. Erden, bunun için öğretmen adaylarının kuklaların yapımını ve nasıl oynatılmasını bilmelerinden ziyade kuklaların okul öncesindeki önemine inanmaları gerektiğini söyledi. CİHAN