Allah katında günlerin efendisi Cuma’dır. İnsanlık tarihindeki bir çok önemli olayın Cuma günü vuku bulduğu belirtilir. Cuma, Mü’minlerin bayramıdır. Bu nedenledir ki, cuma günü Mü’minler birbirleriyle tebrikleşirler.
Güzel bir gelenek olmuştur son yıllarda cuma günü tebrikleşmeleri. Teknik cihazların da yardımıyla artık her cuma herkes tanıdığı tanımadığı herkese bu mübarek günü hatırlatıp, tebrik sunmaktadır.
Tebrikleşmeler, hem cuma günü yapılan bir duaya dönüşmüş, hem de günün şükrü ifade edilmiş olur. Tebrikleşme bir temennidir, temenniler de duadır. Özelde Cuma günleri, genelde her zaman yapılan tebrikleşmeler güzel bir geleneğe dönüşmüştür.
Cuma günü o kadar özel ve önemlidir ki, yapılan iyilikler de kat kat, yapılan kötülükler de kat kat karşılık bulur. Cuma günü günahsız geçerse, bu durum haftanın diğer günlerine de yansır ve diğer günler de selametle geçer. Cuma günleri, kuşların, kurtların vahşi ve ehil hayvanların birbirleriyle selamlaştıkları rivayet edilir. Ayrıca cuma gününün rahmeti vesilesiyle, diğer cumadan sonra işlenen günahların da affedildiği kabulü vardır.
Cuma gününün rahmet ve bereketini ifade eden çok sayıda rivayet vardır. Geçmişten gelen kadim gelenek de bu günün önemini anlatmaktadır. Günün rahmete dönüşmesi elbette ki kişinin itikadi, ameli ve ahlaki durumuna bağlı ve bununla doğru orantılıdır.
Cuma namazı hür ve Müslüman olan erkeklere farzdır. Cuma namazı vaktinde zorunlu işler hariç çalışmak haramdır. Zira, o saat Allah c.c. tarafından cuma namazı için tayin edilmiştir. Cuma namazı nasıl farz ise, o saatte alış verişin bırakılması da Allah c.c. tarafından emredildiği için farzdır. Cuma namazı kılmayan kimsenin kalbi mühürlenir ve gafil olur. İyilik yapamaz, kötülükleri fark edemez.
Kadınlara da Cuma namazının farz olduğunu söyleyen bazı ilahiyatçılar olsa da bu cılız bir ses, zayıf bir nefes ve karşılığı olmayan görüştür. Ehli Sünnet anlayışına göre -bu anlayış Müslümanların Kur’an ve Sünnete dayalı ortak dini kabullerinin ifade eder- Cuma namazı sadece erkeklere farzdır, ancak isterlerse kadınlar da Cuma namazını kılabilirler.
Ülkemizde yaşayan yaklaşık seksen altı milyon vatandaşımızın %99 nun aynı inanca sahip olduğunu istatistiklere dayalı olarak söylüyoruz. Geleneğimiz, örflerimiz ve anlayışlarımız da birbirine çok yakındır. Zira aynı dinin kaynağından beslenip şekillenen toplumun birbirine benzemesi gayet doğaldır. Cuma günü tebrikleşmeler de bu nedenle birbirine benzemektedir.
Cuma günün fazileti ve önemi nedeniyle, günün faziletinden istifade etmeyi de düşünerek birbirleriyle selamlaşan Müslümanların yapması gereken esas işlem; günü bayrama dönüştürmek, Müslümanların haftalık toplantısı olduğu bilinciyle bir haftalık geçmişin değerlendirmesini yaparak gelecek bir haftanın planlarını oluşturmaktır.
Mahallede, köyde, ilçede, ilde ve ülkede; sorunları tespit etmek, ihtiyaç sahiplerini tanımak ve bu sorunlara çare oluşturmak; Cuma gününü anlamlı kılan işlemlerdir. Mesajlarla birbirlerini selamlayıp da dertlilerin sorunlarından haberdar olmamak cumanın ruhuna uygun değildir.
Cumanın kutlanması ve değerlendirilmesi; mesajlarla değil eylemlerle olmalıdır. Bu eylemlerden birini mesajların oluşturması elbette güzeldir ama Cuma günü mesajlarla geçiştirilecek bir gün değildir. Müslümanların bayramı olan Cuma günü eylem günüdür.