CUMA MESAJLARI

Sami Kesmen

Cuma günü Kur'ana konu olmuş, Peygamberimiz de cuma gününün faziletiyle ilgili ümmetini bilgilendirererek, hayırlı ve bereketli olduğunu buyurmuştur. 

Peygamberimizin ümmeti olarak bizler son yıllarda cuma gününün tebrik edilmesi hususunda çok hassas olduk. Güzel bir davranış olarak herkes birbirinin cuma gününü tebrik etmektedir. 

Tebrikleşmeler yapılırken, ya "Cumanız mübarek olsun" veya "Cuma gününüz hayırlı olsun" cümleleri paylaşılmaktadır. 

Cuma gününün faziletli olduğu Peygamberimiz tarafından bildirildiği, Cuma suresinde de cuma saatinin hayırlı olduğu buyurulduğuna göre, insanların birbirlerine "Cumanız hayırlı olsun" diye bir cümle kurmaları, Cuma gününün ruhu açısından isabetli değildir. Çünkü, zaten cuma günü hayırlı bir gündür. 

Öyleyse; Cuma gününün tebrikleşmesi yapılırken, "Cumanız mübârek" olsun cümlesi en isabetli  cümledir.

Mübârek kelimesi,  "çok saygı duyulan,  verimli ve bereketli" anlamlarına gelmektedir. Her kavramın harflerden oluşmuş bir kalıbı olduğu gibi, kelimeden oluşan o kavramın, bir de ruhu vardır. Yani özgül ağırlığı söz konusudur.

Böyle kavramlar, bir kelime ile tercüme edilemez ve kelimenin mesaj alanı, bir kelimeyle sınırlandırılamaz. Mübârek kelimesinin karşılığı sadece,  "hayırlı olsun" cümlesiyle sınırlı değildir.  

Allah c.c.ın övdüğü, Peygamberimizin faziletlerini bildirdiği bir gün için, "hayırlı olsun" cümlesinden  ibaret bir temenni, bu günün tebrikleşmesi açısından az gelecek bir cümledir. 

O nedenle; "Allah mübârek etsin" veya "Mübârek olsun" cümle ve kelimelerinin bu gibi kutsal kabul edilen gün ve gecelerin mesajlaşmasında kullanılması isabetli olacaktır. 

Mübârek olsun cümlesiyle, "bu gün; senin için hayırlara vesile olsun, işlerin rast gitsin, iyi ibadet etmene sebep olsun, günahların affolsun, kötü işlerden uzak kalmana yol açsın" gibi mânalara gelen çok güzel bir dua yapılmış olmaktadır. 

"Hayırlı olsun, kutlu olsun" kelimeleriyle, kutsal günler için aynı mesajın verilmiş olabileceğini söyleyenler de vardır. 

Hatta, "Mübârek olsun" kelimesinin maksatlı olarak kullanıldığı, bunun yerine karşılığı olan "hayırlı olsun" kelimesinin kullanılması gerektiği ısrarla dillendirilmektedir. 

Biraz daha ileri gidip, kutsal gün ve gecelerin arap kaynaklı olduğu, bu nedenle tebrikleşmesinin  de arabi kavramlarla yapıldığını, "Mübârek olsun" kelimesinin de bu nedenle kullanıldığını söyleyenler de vardır. 

Daha da gribi, bu cümlelerin seçilmesi kişinin Cumhuriyetle ilişkisini, diğer taraftan da dini değerlerle mesafesini  ortaya koyar, yorumunu yapanlar da vardır. 

Ramazan, Bayram ve diğer kutsal kabul edilen gün ve gecelerin tebrikleşmesinde "Kutlu olsun" veya "Hayırlı olsun" cümlelerinin yerine, günün anlam ve önemini daha kapsamlı olarak ifade eden, özgül ağırlığı da bu cümlelere göre daha derin olan, anlam itibariyle bir çok temenniyi aynı anda ifade etme gücüne sahip "Mübârek olsun" veya "Allah mübârek etsin" cümlelerinin kullanılması çok daha isabetli olacaktır. 

Temenniler, "dua"dır. Cuma günü mesajları başta olmak üzere, kutsal gün ve gecelerde sunulan tebrik mesajları da, temenni formatında dualardır.

Söz konusu mesajların, sade ve yalın olması da duanın maksadı bakımından önemlidir. Bu mesajların, maksadı aşan kelimelerle süslenmesi sonucuna etki etmez. Aksine, temenniyi anlatacak iki kelime, günün ve gecenin tebrik edilmesi için yetecektir. 

Tebrikleşmeler yapılırken kelime yarışına girmek, alâkasız ve lüzumsuz kelimelerle cümleler kurmak mesajın ruhuna uygun değildir. 

"Geceniz, gününüz, Cumanız" mübârek olsun veya "Allah mübârek etsin" cümlesi maksadı ifade etmek bakımından yeterli bir duadır.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.