D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NEDİR?

Tuğba Tonya

Havalar soğumaya, sıcacık güneş kendini bulutların arkasına saklamaya başladı. Yani D vitamini eksiklikleri günyüzüne çıkacak demek!
O zaman gelin D vitamini eksikliğini konuşalım.
D vitamini eksikliği, vücudun sağlıklı kalması için yeterli D vitamini alamadığı durum olarak tanımlanabilir. D vitamini vücudu birçok farklı fonksiyonların yapılmasına yardımcı olur. Yeterince alınmadığında ise ciddi sorunlara neden olabilir. Kemiklerin yapı taşlarından biri olan kalsiyum, D vitamini olmadan emilemez. D vitamini, sinir sistemi ve kasların nasıl çalıştığının yanı sıra bağışıklık sisteminin aktif kalmasında da önemli bir işleve sahiptir.
Vücuda ihtiyaç duyulan D vitamini miktarı çeşitli  şekillerde alınabilir. Cilt güneş ışığına maruz kaldığında kendi kendine D vitamini üretilebilir. Vitamin takviyesi ve diyet yoluyla alınabilir. Ancak çok fazla güneş ışığına maruz kalmak cilt kanserine ve erken yaşlanmaya neden olabilir, bu nedenle birçok insan D vitaminini farklı kaynaklardan almayı tercih etmektedir.  Vücudun ihtiyaç duyduğu D vitamini miktarı, yaş ve ayın zamanına göre değişir. İnsanlar yaşlandıkça vücudun alması gereken D vitamini miktarı da artar.
D vitamini eksikliği yaygın olarak görülmektedir. Bu nedenle, vücuttaki D vitamini seviyelerini normale döndürmek için vitamin takviyesi almaları gereklidir. Ancak vitamin alırken dikkatli olunmalıdır. Çok yüksek D vitamini seviyelerinin vücuda faydalı olabileceği yerine çeşitli  sağlık sorunlarına neden olabileceği unutulmamalıdır.
Bazı kişilerde yeterli D vitamini olmamasına rağmen herhangi bir semptom görülmemektedir.  D vitamini eksikliği genel yorgunluğa ve ağrıya neden olabilir. Eksiklik ciddi olduğunda ise   kemiklerde ağrı ve güç kaybı yaşanır. Bu da yürümeyi zorlaştırır. Bağışıklık sistemi işlevini yerine getiremediği için enfeksiyon sıklığı artar.  Ayrıca ruh hali değişimleri, depresyon, uykusuzluk, baş ağrıları ve saç dökülmesinin yanı sıra el bileklerinde, ayak bileklerinde, omuz eklemlerinde ve parmaklarda ağrı görülebilir.
Uzun süre yeterli D vitamini almayan yetişkinlerde osteoporoz, kemik yapısı sorunları, zayıf kaslar ve daha yüksek düşme riski ortaya çıkar. Çocuklarda raşitizm adı verilen bir hastalığa sebep olabilir. Raşitizm çocuklarda kemiklerin yumuşaması ve zayıflaması olarak tanımlanır. Genellikle uzun süre yeterli D vitamini almamaktan kaynaklanmaktadır.
Büyümenin yavaşlaması, bacakların bükülmesi, el ve ayak bileklerinin kalınlaşması ve göğüs kemiğinin deformitesi gibi kemiklerin inşasında kalıcı değişikliklere neden olur. Bu hastalığın yetişkinlerdeki şekli ise osteomalazi olarak adlandırılır. D vitamini eksikliği çeşitli semptomlarla ortaya çıkabilir.
D vitamini eksikliğini tedavi etmenin amacı, vücudun D vitamini seviyesini iyi bir düzeye çıkarmaktır. D vitaminini güneşten ve D vitamini açısından zengin gıdalardan karşılanabilir.
Bununla birlikte D vitamini takviyelerinden alınabilir.   D vitamini D2 ve D3 olmak üzere iki formda bulunur. D3 hayvansal ürünlerden, D2 ise bitkilerden gelir. D2 yalnızca reçete ile satın alınabilirken, D3 için reçete gerekmemektedir. D3'ün emilimi daha kolaydır ve etkileri D2'den daha uzun sürmektedir.
D vitamininin besin yoluyla alımı sınırlıdır. Yiyeceklerden alınan D vitamininin çoğu somon, uskumru, sardalye gibi yağlı balıklardan ve yumurta sarısından gelir. Yağlı balık dışındaki yiyecekleri normalden daha fazla tüketmek bile, D vitamini eksikliğinde vücuda yeterli D vitamini karşılamayabilir. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.