Bakan Şahin, Damla Ay'ın kadın konuk evine barınma talebinin olmadığını belirtti. Ayrıca mahkeme tarafından Barış Ay'ın, eşinin yaşadığı eve 2 ay süreyle 50 metreden daha fazla yaklaşmaması kararının da alındığı bildirildi. Anne Nuran Güler ise devletin kızını koruyamadığını belirterek isyan etti.
Samsun'un merkez İlkadım İlçesi Kazım Karabekir Mahallesi'nde oturan 1 çocuk annesi Damla Ay, geçen Ocak ayında kendisini döven eşi Barış Ay'ı polise şikayet etti. Gözaltına alınan ve nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakılan Barış Ay'a 2 ay eve yaklaşmama cezası verildi.
PENCERELERE DEMİR TAKTIRDI
İddiaya göre Damla Ay, daha sonra kadın sığınma evine götürüldü. Sığınma evindeki görevliler Ay'ın annesi Nuran Güler'i arayarak kızını almasını istediği öne sürüldü. Bunun üzerine genç kadın, 3 yaşındaki çocuğunu alıp Çarşamba İlçesi Dikbıyık Beldesi'nde oturan annesi 43 yaşındaki Nuran Güler'in yanına yerleşti. Kızını korumak isteyen anne Güler, damadının tehditleri üzerine zemin kattaki evinin pencerelerini demir parmaklık taktırdı.
Barış Ay, geçen Şubat ayında kayınvalidesinin evine giderek eşini dışarı çağırdı. Bir süre eşini eve dönmesi için ikna etmeye çalıştı. Olumsuz yanıt alan Barış Ay, ruhsatsız tabancasını çıkartıp Damla Ay'a binanın girişinde 8 el ateş etti. Vücuduna 4 kurşun isabet eden ve ağır yaralanan Damla Ay, kaldırıldığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde öldü. Barış Ay da tutuklandı. Çiftin kızları Elanur olayın ardından babasının ailesinin yanında kaldı. Barış Ay ile ilgili Çarşamba Ağır Ceza Mahkemesi'nde ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı.
CHP'Lİ VEKİL, BAKAN FATMA ŞAHİN'E SORDU
Anne Nuran Güler'in katıldığı bir televizyon programında kızının sığınma evine başvurduğunu, ancak görevlilerin kendisini oradan alması için araması üzerine kızını kendi evine getirdiğini iddia etmesi üzerine CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, cinayet ile ilgili 9 ay önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in yanıtlaması istemiyle TBMM'ye yazılı soru önergesi verdi. CHP Milletvekili Onur, ayrıca yazılı soru önergesinde, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bu ihmalin ve devletin Damla Ay'ı koruyamamasının sorumlularının bulunmasında takibi yapacak mıdır?" sorusuna da yanıt istedi.
BAKAN ŞAHİN'DEN CEVAP GELDİ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Melda Onur'un verdiği yazılı soru önergesine cevap geldi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in verdiği yanıtta "Sığınma evinden çıkartılıp anne evine gönderildiği" iddiasının gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, "Barınma talebinde bulunan bir şiddet mağdurunun geri çevrilmesi kesinlikle söz konusu değildir" denildi.
"KADIN KONUK EVİNDE KALMA TALEBİ OLMADI
Damla Ay'ın adli muayene raporu alınmasının ardından Samsun Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'ne götürüldüğü burada ifadesi alındıktan sonra kadın konukevi hizmetinden faydalanması yönünde rehberlik yapıldığı ancak Damla Ay'ın barınma talebinin bulunmadığı belirtildi. Buna ilişkin dilekçesinin de merkeze iletildiği ifade edildi.
EŞİNE 50 METREDEN YAKINA YAKLAŞMAMA CEZASI VERİLDİ
Yapılan işlemler sonucunda, Damla Ay'ın eşi Barış Ay hakkında, Samsun 3'üncü Aile Mahkemesi'nin 21.01.2013 tarihinde "Damla Ay'a karşı şiddet tehdidi, hakaret,aşağılama ve küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması ve şiddet mağduru Damla Ay'ın kalacağı beyan ettiği ve babasına ait ev adresinin 50 metreden daha yakına yaklaşmaması" tedbirlerine karar verdiği ifade edildi.
"DEVLET KIZIMI KORUMADI"
Damla Ay'ın annesi Nuran Güler ise devletin kızını koruyamadığını belirterek isyan etti. Samsun Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'nden kendisini telefonla aradıklarını ve merkeze gelip Damla'yı almasını istediklerini söyleyen Nuran Güler, "Damla'ya neler söylediler bilmiyorum. Belki kızım korkudan bir an önce yanımıza gelmek için sığınma evine gitmek istemedi. Doğru düşünemedi. Ama ben merkezdeki görevliye kızımın sığınma evinde kalmasını istediğimi söyledim. Görevliye damadımın silah taşıdığı ve mahkemeye çıktıktan sonra sonra serbest kaldığı söyledim. Korktuğumu, kızımı evimde koruyamayacağımı anlattım. Bir gün olsun sğınma evinde kalamaz mı? Sığınma evinde kalsın 'siz götürmüyorsanız yerini söyleyin ben götüreyim' dedim. Bana kızımın sığınma evinde kalamayacağını söylediler. Bizi gönderdiler" dedi.
"İHMAL VAR DAVA AÇACAĞIM"
Mahkemenin eve 50 metreden yakın yaklaşmama kararı olduğunu ancak damadıının kızını evinin önünde öldürdüğünü söyleyen Nuran Güler, "Devlet kızımı korumadı. Kızımı doğru yönlendirmediler. Korktuğum başıma geldi. Kızım sığınma evinde olsaydı damadım onu bulamazdı. Kızım belki şimdi yaşıyor olacaktı. Merkezdekiler görevlerini yapmadılar. Kızım göz göre göre ölüme gitti. Ben korkudan evimde camlarımı demir parmaklıklarla kapattırdım, ama o da bir işe yaramadı" diye konuştu. Nuran Güler, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'ndeki görevlilerin kızının ölümünde ihmali olduğunu belirterek haklarında dava açacağını da söyledi.