Darbe Komisyonu’nda ‘go home’ atışması

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nda milletvekilleri arasında “ülkücü-solcu” ve “go home” atışması yaşandı CHP'li Çelebi'nin “Amerika'ya go home dedik, siz karşı çıktınız” sözlerine MHP'li Yeniçeri, “Amerikalıları kovmaya Rus bayrağıyla, orak

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nda CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi'nin üyelere dağıttığı metinde ülkücü cinayetlere ve isim listesine yer vermesi “ülkücü-solcu” tartışmasının fitilini ateşledi. Ak Parti'nin ülkücü kökenli Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, “Ülkücüleri topyekün suçlamayalım. Ne sağcısı ne solcusu suçsuzum diyebilir. Meseleye sağcı-solcu bakmayalım. Her iki taraf da bedel ödedi” dedi. MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ise, “Kategorik olarak bakmamak lazım. Toptan ülkücüler, ya da solcular diye bakılmamalı. Solcuların öldürdüğü birçok ülkücü de var. Gün Sazak'ı kim öldürdü, İlhan Darendelioğlu'nu kim öldürdü? 2 bin 100 civarındaki ülkücüyü kim öldürdü, ülkücüler mi?” diye yanıt verdi. Çelebi ise, “Toptancı değilim, darbelerle yüzleşeceksek böyle yüzleşmeliyiz. Solda, sağda kim ne yapmışsa hepsi ortaya çıksın. Mehmet Ali Ağca'nın ülkücü camiadan olduğunu herkes biliyor. Haluk Kırcı'nın ülkücü camidan olduğunu herkes biliyor” diye konuştu.

'Darbe herkesi ezdi'
Yeniçeri, Çelebi'nin sözlerine, “Solcular da olaylara karıştı, bunları tartışmanın yeri burası değil” karşılığını verirken Çelebi, solcuların 6. Filo eylemini hatırlatarak, “Amerika'ya go home dedik, karşı çıktınız” dedi. Yeniçeri ise, “Oraya Rus bayrağıyla gittiniz, Amerika'yı kovmaya orak çekiçle gittiniz. Türk bayrağıyla gitseydiniz biz de gelirdik. Bizim için ha Amerika ha Rusya, fark etmez. Atatürk'ün resmini, Türk bayrağını taşıdınız da gelmedik mi, birlikte yürümedik mi? Darbe sağcı solcu, Türkçü Kürtçü, İslamcı demeden herkesi ezdi” karşılığını verdi.

Baş: Anılar sonra
Ülkücü ve solcu milletvekillerinin tartışmayı bir kenara bırakarak 6. Filo'ya ilişkin anılarını anlatmaya başlamaları üzerine devreye Komisyon Başkanı Ak Partili Baş girdi ve, “Anılarınızı komisyon toplantısından sonra anlatırsınız” diyerek tartışmaya noktayı koydu.

Güniz Sokak ziyareti
Toplantıda, 9. Cumhurbaşkanı Demirel'in 1960 darbesi, 1971 muhtırası, 1980 darbesi ve 28 Şubat sürecini yaşayan tek kişi olduğu, kurulan üç ayrı alt komisyonun da dinlemesi gerektiği konusunda görüş birliği sağlandı. Komisyon her partiden birer temsilcinin yer alacağı bir heyet oluşturarak Demirel'i Güniz Sokak'taki evinde ziyaret edecek.
Demirel'in yanı sıra eski Başbakan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal gibi isimlerin de konuşulduğu komisyonla ilgili bilgi veren Sözcü Ak Partili İdris Şahin, komisyonun çalışmalarını darbe öncesi, darbe sırası ve darbe sonrası olarak üç evre üzerinde, altı başlık altında yapacağını ifade etti.

Büyükanıt, Çiller, Yılmaz
28 Şubat Komisyonu Başkanı Yaşar Karayel de 1991'den itibaren Türkiye'de olup bitenleri ele alacaklarını belirtirken, Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller ve dönemin bakanları da dahil olmak üzere Türkiye'nin o dönemine damga vuran kişilerden bilgi alacaklarını kaydetti. Karayel, Milliyet'in, “Büyükanıt'ı da dinleyecek misiniz?” sorusuna, “27 Nisan'ın en önemli ismi, üst komisyona bu eğilimimizi sunarız, karar verirlirse dinleyeceğiz” yanıtı verdi.

İki subay dinlenecek
Komisyon 1960 darbesi ve 12 Mart 1971 muhtırasıyla ilgili alt komisyon 1960 darbesinin iki ihtilalci subayını dinleyecek. Komisyon, Ankara'da ikamet ettikleri bildirilen Ahmet Er ile Numan Esin'i ziyaret ederek darbeye ilişkin bilgisine başvuracak. Ahmet Er, 1960 darbesi içinde görev alırken Milli Birlik Komitesi üyelerindendi. Numan Esin de 1960 darbesine İstanbul'da Birinci Ordu karargahında Harekat Başkanlığı'nda Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle katıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TÜRKİYE Haberleri