Dede mirasını büyüttüler

Temel Çamlıdağ tarafından 81 yıl önce Samsun Saathane Meydanı'nda 11 metrekare alanda kurulan kentin ilk şarküterisi 3'ncü kuşaktan torunu Temel Çamlıdağ'ın yönetiminde üretici kimlik kazandı.

2005 yılında Sagimat Toptancılar Sitesi'ndeki tesisinde et ve süt ürünlerini paketlemeye başlayan Temel Çamlıdağ Gıda, aynı Çamlıdağ markası ile tereyağın ardından pastırma ve sucuk üretimine de el attı. Temel Çamlıdağ Gıda San. Tic. Limited Şirketi sahibi Temel Çamlıdağ, dede mirası işletmenin kuruluş öyküsünü anlatırken, "Çamlıdağ Şarküteri'nin öyküsü dedem ve adaşım Temel Çamlıdağ'a dayanıyor. Dedem 10-11 yaşlarında Trabzon'dan Samsun'a gelmiş. Hasan Çamlıkbeli'nin yanında çırak olarak çalışmaya başlamış. Bir süre sonra Hasan Çamlıkbeli, doktor oğlu işletmek istemeyince dükkanı, dürüst ve çalışkan bulduğu dedeme devretmiş. Daha sonra dedem dükkanın ismine soyadını vererek Çamlıdağ yapmış. O dükkan 1931 yılında Saathane Meydanı'nda 11 metrekarelik bir alanda kurulmuş. O tarihlerde kışın pastırma ve tulum peyniri, yazın da dondurma satılırdı. Daha sonra hem pazarın büyümesi hemde soğuk soğuk hava dolaplarının yayılmaya başlamasıyla yaz, kış ürünleri satar hale gelerek şarküteriye dönüştük. Dedem dükkanını güneş doğmadan önce açar gecenin geç saatlerine kadar çalışırmış.O nedenle çevrede dedeme gün doğmamış derlerdi. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Samsun'da şarküteri ve kahvaltılık kültürünün gelişmesi dedem ve Çamlıdağ Şarküteri tarafından olmuştur. Çamlıdağ Şarküteri Samsun'un ilk şarküterisi.." dedi.

Samsun Gıda Organize Sanayi Bölgesi'nde kurduğu yeni fabrikasında üretim kapasitesini artırarak salam, sosis ve jambon da üretmeyi hedefleyen firma bayilikler aracılığıyla Çamlıdağ ismini bölge markası haline getirmek amacında olduğunu söyleyen Temel Çamlıdağ, "Firma olarak 2004 yılında Sagimad'ta 300 metrekarelik alanda ilk olarak tereyağı ve 2008 yılında da sucuk ve pastırma üretimi yapmaya başladık. Daha sonra kapalı alanımızı 750 metrekareye çıkardık. Üretim anlamında ilk hedefimiz Samsun'da yeni kurulacak olan Gıda Organize Sanayi Bölgesi'nde 2 bin 500 metrekarelik bir fabrika yaparak 2012 yılında üretimimizi ve depomuzu oraya taşımak. Yine üretimimizi çeşitlendireceğiz salam, sosis ve jambon üretimine geçeceğiz. Kapasitemizi ve üretimimizi arttırdıktan sonra ilk hedefimiz bayilikler vererek ürünlerimizin daha geniş alanlara yaymak. Şu anda da ürünlerimizi toptan satıyoruz. Kendi pazarlamamızı kendimiz oluşturuyoruz. Şimdilik Samsun ve ilçelerine hizmet veriyoruz. Başka bir hedefimiz ise şubelerimizi Samsun dışına açmak. Hedefimiz Çamlıdağ ismini Karadeniz Bölgesi'nde marka haline getirmek." diye konuştu

DENGE/EKONOMİ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

YAŞAM Haberleri