Bu kararda, Koreli Samsung ve LG ile 'kıyasıya rekabetin' etkisi bulunduğu tahmin ediliyor. Geçen hafta da ABD'li Kodak'ın iflas başvurusu yapması akıllara 'değişime ayak uyduramayan ölüyor' fikrini getirdi.
Neredeyse her gün kendini baştan yenileyen bilişim sektöründe şirketler ya iflas ediyor ya da rekabet edemediği alanlardan çekiliyor." Japon elektronik devi Hitachi'nin dün televizyon üretimini durduracağını açıklaması, ilk cümleyi daha da anlamlı hale getiriyor. Nitekim Hitachi'nin TV sektöründen çekilme kararı sektörde bir ilk değil. Sadece son dönemde iflas ya da üretimden çekilme kararı alan şirketlerden biri. Para birimi yenin ani yükselişi ile ekonomisinde sarsıntılar yaşayan Japonya'nın büyük markalarından olan ve 56 yıldır televizyon üreten Hitachi, bu yılın eylül ayına kadar televizyon üretimini durduracağını duyurdu. Uluslararası pazardaki Güney Kore'nin Samsung ve LG gibi markaları ile fiyat yönüyle rekabette zorlandığı tahmin edilen Hitachi, ancak Çin ve Tayvan'daki fabrikalarından ürettiği 'Woo' marka televizyonları ile bu pazardan tamamıyla çekilmeyeceğini açıkladı. İflas eden teknoloji şirketlerine bir diğer örnek ise Kodak olabilir. Çünkü dijital fotoğraf makinesi ve ekipmanları üreten ABD'li şirket Kodak, iflas başvurusu yapmıştı. ABD'nin iflas yasası Chapter 11 kapsamında geçen hafta koruma talebinde bulunan şirket, her ne kadar 35 mm'lik film makaraları ile sinema yönünde çalışmalarına devam etse de artık dijital çağın başladığı fotoğrafçılık ve film alanında gittikçe erimeye başladı. Eleman çıkararak küçülmeye giden şirket kendini yenileyemeyince iflas başvurusu yaptı. Kodak, fotoğrafı son kullanıcılarla tanıştıran firma olarak biliniyordu. Bu hamleyle Kodak yeniden organize olmaya çalışacak ve borçlularına ödemeleri yaparak yükümlerini karşılama çabası içinde olacaktı. Fakat, Kodak'a borç veren firmalar atılacak tüm adımların yeterli olmayacağını belirterek iflas için baskı yaptı. Baskılara dayanamayan Kodak ise iflas başvurusu yaptı. Şirketin iflas başvurusu sonrası elinde sadece 950 milyon dolar kaynağı kalacağı konuşuluyor.
BlackBerry'nin üreticisi RIM'in son zamanlarda yaşadığı aksilikler de 'değişime ayak uyduramamasına' örnek gösterilebilir. Nitekim, geçen sene son çeyrekte RIM'in mobil telefon pazarındaki hacmi yüzde 6 daralarak yüzde 15'lere gerilerken, hisse senetlerindeki değer de yüzde 73 oranında düşmüştü. Bu sebeple RIM, şok bir karlarla 2012'de çıkarmayı planladığı tüm yeni modellerin üretiminden vazgeçmişti. Şirket sadece BlackBerry 10 işletim sistemini kullanan eski model telefonlarını piyasaya sürmeye devam edeceğini açıklamıştı. Uzun süredir ekonomik zorluk içinde bulunan ve 20 Aralık'ta iflas başvurusunda bulunan İsveçli otomotiv üreticisi Saab da 'bir umutla' bir Türk şirketinin kendisini alması için girişimlerde bulunmuştu.