Denetleme ve kurumlar

Coşkun Özbek

Gerek kamu kurumları, gerek özel sektör, gerekse sivil toplum kuruluşlarının tamamının uygulamaları denetlenir.

Bu kurumlar hele de yasa ve yönetmeliklere göre iş yapıyorlar ve muhatapları halk ise bu denetimler özellikle önem kazanır.,

Çünkü yapılan her şey tolum adına, insanlar adınadır. Kar amacı güden faaliyetler bile denetlenir ki bunda halkı korumak için çıkarılan yasa ve yönetmeliklere uyulup uyulmadığı, yapılan çalışmaların kimseyi mağdur edip etmediği ortaya çıkarılır.

Kamu kurumlarının denetimi de çok önemlidir. Bunlar halkın ödediği vergileri harcar, çalışan maaşlarını buradan öder, yapılan yatırımları halkın parası ile yaparlar. Yani bu paralar yerinde , israf edilmeden yasa ve yönetmeliklerle belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yolsuzluk yapılmadan ve yaptırılmadan en verimli şekilde harcanmalı, yapılan hizmetlerde buna uygun olmalıdır.

Nedir verimlilik kriteri? Paralar nerelere nasıl harcanır? On yıllardır bu kriterler mevzuat halini almış, gereksinimlere göre değişiklikler yapılmış ve uygulana gelmiştir.

Kamu kurumlarının her birinin kendi teftiş kurulları ve müfettişleri vardır. Büyük yerel kamu kurumlarının ise bir de iç teftiş ve denetim mekanizması bulunur. Bunlar periyodik zamanlarda ve gerektiğinde devreye girerek yanlış varsa düzletir, yolsuzluk ve usulsüzlük varsa gerekeni yapar ya da yaptırırlar.

Büyükşehir Belediyesi de her belediye gibi periyodik zamanlarda denetim geçirir. Bu denetimlerde amaç, yasalara yönetmeliklere ve hakkaniyete uymayan uygulamalar varsa eleştiri olarak yazılır düzeltilmesi istenir. Yasa ve yönetmeliklere aykırılık, yolsuzluk, usulsüzlük, haksız kazanç ve halkın parasının heba etme, peşkeş çekme varsa da incelemeye alınır, yargının devreye girmesi sağlanır.

Yargı direkt olarak devreye giremez. Çünkü kamu görevlilerinin yargılanması unvanlarına göre Vali'nin, İçişleri Bakanı ya da ilgili bakanın iznine tabidir. Büyükşehir de 2010 yılında Bakanlık müfettişlerince denetlenmiş. Teftiş raporunda yine eleştiriler yer almış. Ama en önemli eleştiri geçen teftişteki eleştirilerin hiçbirinin yerine getirilmemesi olmuş Bir de Başkanın birimleri hiç denetlemediği…

Performans olarak yüzdelemiş müfettişler. Geçen teftiş eleştirilerinin performansı ile , başkanın birimleri denetleme performansa 0 ( SIFIR) vermişler. Bir çok konuyu da incelemeye aldıklarını yazmışlar raporlarına. Yani yasa ve yönetmeliklere uymayan şeyler belirlemişler, onu inceleyecekler.

Bir önemli eleştiri daha; Teftiş Kurulu. Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu'nun başında kimse yokmuş hatta yer bile ayrılmamış teftiş kurulu için. Bbu işi SASKİ Teftiş Kurulu Başkanı yürütüyormuş 2010 yılında. Müfettişler Büyükşehir'in Teftiş Kurulu kadrolarının boş olduğunu b ir an önce personel alımı yapılması gerektiğini de yazmışlar. Aradan 2 yıl geçmiş. Merak ediyorum, 2010 teftiş raporundaki eleştiriler yerine getirildi mi? Getirilmedi ise ne olacak? PARKOMAT'ı yazacaktım yerim kalmadı… Yeniden işten çıkarmalar ve son işten çıkarılan bayanın iddiaları var. Karakola da yansımış olay. Soruşturma aşamasında ..

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.