Deniz salyangozları balık varlığına zarar veriyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Özgür Baytut, istilacı deniz salyangozlarının, Karadeniz'deki balık besinlerinin hızla yok olmasına neden olduğunu belirtti.

Baytut, deniz salyangozlarının balıklara besin olacak canlıları hızla tükettiğini, balıkların beslenmesi ve büyümesine engel olduğunu söyledi.

Deniz salyangozlarının Karadeniz'de sayılarının hızlı bir şekilde arttığını belirten Baytut, ''İstilacı deniz salyangozları, Karadeniz'deki balık besinlerinin hızla yok olmasına neden oluyor. Özellikle balıklar için önemli bir besin kaynağı olan kara midyesi ve kum midyesi yataklarını yok ediyor'' dedi. Baytut, deniz salyangozlarının ticari gemilerin sintine suyu ya da karinalarına yapışık halde seyahat ederek Karadeniz'e geldiklerini anlatarak, şöyle devam etti:''Bu istilacı deniz salyangozları çok değişik ekolojik koşullara dayanıklılığı sayesinde taşındığı ortama kolayca uyum sağlayabiliyor. Kısa sürede bulunduğu yerleri istila edebiliyor. 1946 yılında Karadeniz'in Novorossisk Körfezi'nde kayıt edilmiş olan bu istilacı deniz salyangozu kısa sürede tüm Karadeniz ekosistemini kaplamıştır. Deniz ekosistemine en büyük zararı, deniz suyunu süzen ve aslında tıpkı akvaryumlarımızdaki gibi suyu filtre eden, temizleyen midyeleri inanılmaz bir oburlukla tüketmektedir. Aynı zamanda kalkan gibi balıkların besini olan bu biyofiltre midyeleri yemesi sayesinde, deniz içinde bitki varlığı artmakta, bu durum da sudaki çözülmüş oksijen miktarının azalmasına ve su sisteminin ölümüne neden olmaktadır.''

''Denizler tehlikeden korunmalı''-

Denizlerin tehlikelerden korunması için önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Baytut, deniz salyangozlarının dominant olmaktan çıkarılarak popülasyonunun dengede tutulmasının sağlanması gerektiğini ifade etti.Dr. Baytut, istilacı deniz salyangozlarının yol açtığı tüm bu önemli olumsuzlukların yanında, Türk ekonomisine ve balıkçılığına ufak bir katkı sağladığını kaydederek, ''Türkiye'de 1985 yılından sonra ticari önem kazanmış olan bu türün avcılığı yıllık ortalama 10 bin tonu bulmakta. Başta Japonya olmak üzere Güney Kore, Tayvan ve çeşitli Avrupa ülkelerine besin olarak ihraç edilmekte. Bu avcılık ile yıllık 5-10 milyon dolar döviz girdisi sağlanmakta'' diye konuştu.



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

DENGE EĞİTİM Haberleri