Derdini ankete anlat

İlk kez uygulanan hasta takip sistemi, 150 romatizma hastasında kullanıldı. Hastalığın seyri açısından önem taşıyan sistem, hasta-doktor ilişkisine katkı sağlayacak

Günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen, ölümlere neden olabilen iltihaplı bir hastalık olan Romatoid Artrit (RA) Türkiye'de yaklaşık 350 bin erişkini etkiliyor. Uygulanan tedaviyle, hastalığın tamamen ortadan kalkması mümkün olmasa da, belirti ve bulgular baskı altına alınıyor ve sakatlığa dönüşmesi engelleniyor. Yüzde 25 ile yüzde 50 oranında RA hastası, hastalığın başlamasıyla 10 yıl içinde işini bırakmak zorunda kalıyor. Hastalık 30-60 yaş arasında başlıyor ve kadınlarda daha sık görülüyor. Hastalığın tanı ve tedavisinde başarıyı arttırmayı hedefleyen Türk doktor Yusuf Yazıcı ve bir grup Amerikalı ve Finlandiyalı klinik araştırmacı RAPID3'ü (Routine Assessment of Patient Index Data 3) adlı hasta takip indeksini geliştirdi. Yeni yöntem ilk defa Türkiye'de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı'nda uygulanmaya başladı. Hasta takip indeksi, doktorların hastalık konusunda karar vermelerini kolaylaştırıyor. RAPID3 indeksi sayesinde hastalığa uygun tedaviyi belirlemede, hekimler tarafından yapılan fizik muayene ve laboratuvar sonuçlarının yanı sıra, hastanın kendi kendisini değerlendirmesi önem kazanıyor. Dün, uygulamalı olarak bir hasta ve doktor ile tanıtımı yapılan RAPID3, şu ana kadar toplam 150 hasta üzerinde denendi.
RAPID3 NASIL ÇALIŞIYOR?
Sistem, hastanın kendi kendisini bedensel fonksiyon, ağrı ve genel durum açısından değerlendirebilmesini sağlıyor. Hasta, birkaç dakika içinde yanıtlayabildiği sorular ile hastalığının durumunu 0-30 arası bir ölçekte yansıtabiliyor. Cerrahpaşa Romatoloji Polikliniği'ne muayene için gelen her hasta, doktorun yanına girmeden önce sistem üzerinden elektronik olarak soruları yanıtlıyor kâğıta çıktı alabiliyor. Hastanın kliniğe her gelişinde indeksin yeniden hesaplanması ile hastalığın seyri takip edilebiliyor ve tedaviye verdiği yanıt ölçülerek, yanıt yetersiz ise tedavinin yeniden ayarlanması mümkün olabiliyor.
RAPID3 indeksinin önemini vurgulayan İ.Ü. Cerrahpaşa Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Yazıcı, “Artık tüm dünyada pek çok tedavi alanında hasta bildirimleri, yani hastayı dinlemek, röntgen ve laboratuvar testlerinden daha fazla önem kazanmaya başladı. Bu nedenle biz de ABD'de yakın bir zamanda geliştirilen takip indeksini, ilk defa Türkiye'de RA hastaları için elektronik olarak uygulamaya koyduk” dedi. Prof. Dr. Vedat Hamuryudan ise, “Hastaların, hastalık derecesini kendi ağzından tarif etmesi, hastanın durumunun standart olarak belirlenmesi ve düzenli olarak bu bilgilerin kaydedilmesi çok önemli” dedi.

SAĞLIK Haberleri