Ders Çalışmaya Ön Hazırlık: Ders Çalışma Ortamı

Ahmet Yıldız

 

 

Kütüphanelere, marketlere, işyerlerine hiç dikkat ediyor musunuz. Bu yerler müşterilerin ihtiyaçlarını ve psikolojik durumlarını dikkate alarak raflarını düzenlemektedir. Büyük bir markete girdiğiniz düşünün. Birkaç parça mal alarak çıkmayı düşünüyorsunuz. Ancak daha sonra bakıyorsunuz ki arabanızın içinde her türlü malzeme var. Bunun nedeni nedir? Marketin ortamının, renklerinin, raflarının sizi tüketime çekmesidir.

Ders çalışma ortamınızı sizler eğer ders çalışma ihtiyacınıza göre düzenlerseniz psikolojik ve fizyolojik olarak kendiniz ders çalışma motivasyon ve konsantrasyonu içerisinde bulacaksınız..

Çalışma ortamınızı nasıl düzenlemelisiniz?

Evinizde kendinize mutlaka olumlu bir çalışma ortamı hazırlayın. Ünlü eğitimci ve psikolojik danışma ve rehberlik kitabının yazarı Prof. Dr. Hasan Tan ; “Ders çalışılacak mekânın, çalışmayı kolaylaştıracak şekilde düzenlenmesi ve çalışılacak kişinin çalışmaya hazır bedensel ve psikolojik atmosfere sokması lazım” diyor. Bunun doğrultusunda ideal çalışma ortamınızı nasıl düzenlemelisiniz?

1. Çalışma odanız olsun:

Eğer evinizin imkânları el veriyorsa ve babanızı kandırabilirseniz mutlaka bir çalışma odanız olsun. Bu odayı ders çalışma etkinliği için kullanmalısınız. Odaya girdiğiniz taktirde “ben ders çalışmalıyım” dedirtmeli size.

2. Odanızın duvarları:

Odanızın duvarları açık mavi yada yeşil olabilir. Beyaz renkten sakının. Bu renk gözünüzü yorabilir. Odanızın boyası size karamsarlık değil, olumluluk aşılamalıdır.

Odanızın duvarların dikkatinizi dağıtacak resim, poster asmayın. Ben mutlaka bir şeyler asmalıyım diyorsanız “gideceğiniz üniversitenin resmini, çalışmayı planladığınız şirketin genel müdürlük binasının resmini, motivasyon sağlayıcı slogan sözler” asmalısınız.

3. Masa:

Çalışma odanızda mutlaka çalışma masanız olmalı. O masanın üstünde derslerinizi çalışmalısınız. Yemek yeme gibi ders çalışma etkinliği dışındaki faaliyetleri çalışma masanızda yapmayın. Çalışma masanız size çalışmayı çağrıştırmalı, yemek yemeyi değil.

Masanızı pencere kenarından uzak bir yere koyun. Böylece konsantrasyonunuz da dış etkenlerden dolayı bozulmamış olur.

Ders çalışma masanızın üstü düzenli ve tertipli olmalı. Ders çalışırken size lazım olacak kaynaklar masadan kalkmadan bulabileceğiniz bir yerde (çekmece gibi) olmalı.

4. Sandalye:

Odanızda masanızın olacağına göre bir de sandalyeniz olmalıdır. Sandalye yerine koltuk gibi yumuşak oturaklar kullanmayın. Bu oturaklar sizi gevşetebilir. Rahat olan koltuklarda uykuya dalabilirisiniz. Sandalyeniz çok da sert olmamalı. Çok sert olursa bu seferde sizi rahatsız edebilir. Konsantrasyonunuz dağılabilir.

5. Kitaplığınız olmalı:

Çalışma odanızda sizi motive edici etkenlerden biriside hiç kuşkusuz küçük bir kütüphanedir. Bu kütüphanede ders kitapları, ders dışı kitaplar, ders çalışırken kullanacağınız temiz ve müsvette kâğıtlar, yedek kalem, silgi, açacak, not tuttuğunuz klasörler bulunmalıdır. Kitaplığınızda dergi, gazete gibi dikkatinizi dağıtacak şeyleri koymayın. Onları daha çok televizyonun yanına koyun.

6.  Yatak:

Sabah uyandığınız da hemen yatağınızı toplayın. Eğer yatağınızı dağınık bırakırsanız yatağı her gördüğünüzde “içinde olsam” diye düşünürsünüz. Yatağınız toplu olursa “oturmayayım şimdi bozulur” diye düşünürsünüz.

7.Televizyon:

Odanıza kesinlikle televizyon koymayın. Televizyon dinlendirici değil, yorucu bir dinlenme aracıdır. Çünkü televizyondan gelen ışık gözünüzü, ses ise kulağınızı dolayısıyla zihninizi rahatsız etmiş olursunuz. Ayrıca ders çalışma planlarınızda televizyon seyretmek için gerekli ve en ideal zamanı ayırın. Bunu da unutmayın.

8. Bilgisayar:

İnsanların sosyo ekonomik düzeyi artıkça ve bilgisayar piyasası da ucuzladıkça artık herkes evine bir bilgisayar almaya başladı. Bilgisayarınızı oyun için değil, dersinize yardımcı olsun diye kullanın. Eğer bilgisayar bağımlısıysanız bilgisayarı odanızdan kaldırın, babanıza hediye edin.

9. Sessizlik:

Çalışma odanız mümkün olduğu kadar sessiz olmalı. Ben sessizlikte çalışamıyorum diyenleri duyar gibiyim. Kendinizi aldatmayın. Eğer ders çalışırken müzik dinliyorsanız algılamanız düşer. Yani 10 kelime öğrenecekken müzik sayesinde 6 elime öğrenirsiniz. Ancak siz 6 kelime öğreneceğiniz için ses sisi etkilemiyormuş gibi düşünürüsünüz. Kaybettiğiniz bilginin farkında değilsinizimdir.

10. Havalandırma:

Beynimizin en önemli gıdası hiç kuşkusuz oksijendir. Eğer bulunduğunuz ortamda yeteri kadar oksijen yoksa sizde bu durum gerginliğe ve baş ağrısına neden olur. Bu da konsantrasyonuz bozar. Bu nedenle odanız iyi havalanmalı ve oksijen dolu olmalı.

11. Işık:

Çalışma odanız yeteri kadar ışık almalıdır. Çoğunuzun odasında masa lambası vardır. Masa lambanız florasanlı olmalı. Çünkü bu lambalar gözü daha az yorar. Masa lambanızın ışığı gözünüze direk gelmemeli., ışık gölgenizin masanın üstüne gelecek şekilde konmamalıdır.

Okul hayatınızda başarılar….

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.