Eylül 2008'de 113.9 olan endeks bu eylülde 104.1'e gerileyince oran da, 2.3 puan yüksek çıktı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bu yüzde 0.2'lik gerilemenin nedenini Sanayi üretim endeksinde eylül ayında yaşanan gerileme, eylül ayında bayram tatili olması ve çalışma gün sayısında azalma oyarak açıkladı. Geçen yıl ağustos ayından bu yana daralan endeks, çift haneli düşüşleri temmuzdan bu yana geride bıraktı. Ancak, eylül ayının performansı bir önceki aydan daha kötü oldu. Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) 6. Organize Sanayi Bölgeleri Başkanları Toplantısı'nın açılışında sanayi üretim endeksini değerlendiren Ergün, şunları söyledi: Burada genel trende bakılması gerekli. Mart 2009'dan itibaren sanayi üretim endeksinde yukarı eğilimi yaşanıyor. Mart ayına kadar ciddi bir düşüş yaşandı ve şubatta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23.9 geriledi.Marttan itibaren yeniden toparlanmaya başladığı ve bir artış eğilimine girildi, trend yukarı döndü. Genel trend, sanayi üretiminin artması istikametindedir.
Ergün, sanayi üretimindeki son iki aylık gelişmeleri ise şöyle değerlendirdi: Ağustosta mevsimsel nedenlerle bir gerileme yaşandı. Bu durum ekonominin en iyi olduğu dönemlerde dahi yaşanıyor. Ağustosta işçiler izne çıkıyor, fabrikalar revizyona giriyor ve üretim yavaşlıyor. Dolayısıyla ağustostaki gerilemenin bir kötüye gidiş olarak yorumlanması doğru olmaz. Eylülde bir önceki aya göre binde 2'lik azalma yaşanması bayram tatili olması ve çalışma gün sayısında azalmadan kaynaklandı. 30 gün üzerinden değil 20 gün üzerinden hesaplanan üretim tablosu var.
EN YÜKSEK DÜŞÜŞ ULAŞIMDA
İmalat sanayi üretim endeksi alt gruplarının eylül ayında, Eylül 2008'e göre değişim oranları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranı yüzde 33.8 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında görüldü. Alt grupta yer alan kalemlerden tekstil ürünleri imalatında yüzde 9.3, gıda ürünleri ve içecek imalatında yüzde 12.5, ana metal sanayinde yüzde 11.3 düşüş gözlendi. İmalat sanayi alt kalemlerinde artış gözlenenler ise, yüzde 23.3 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatı, yüzde 12.9 ile mobilya imalatı diğer imalatlar ve yüzde 7.1 ile kimyasal madde ve ürünleri imalatında oldu.
DAYANIKLI TÜKETİMDE ARTIŞ
Ana sanayi grupları Sınıflamasına göre, 2009 yılı Eylül ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek düşüş yüzde 18.2 ile sermaye malı imalatında görüldü. Bu sınıflamaya göre diğer gruplar incelendiğinde, enerji yüzde 8.2, ara malı imalatı yüzde 8, dayanıksız tüketim malı yüzde 7.5 oranında düşerken, dayanıklı tüketim malı imalatının ise yüzde 10.1 oranında arttığı gözlendi.