DİKKAT BEBEK VAR!

Yaz çoğumuz için tatil demektir. Özellikle ebeveynler için bebekleri ya da çocukları ile çıkacakları tatil çok önemlidir.

Çocukla tatil bir yandan heyecan yaratırken bir yandan da kafa karıştıran birçok soruyu da beraberinde getirir. Dikkat edeceğiniz püf notları ile tatilinizi ve yolculuğunuzu mükemmel geçirebilirsiniz. Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Gönen ebeveynlere bebekle tatil ve seyahat hakkında bilgilendiriyor.

Bebekle seyahat ederken nelere dikkat etmek gerekir?

Yüzyılın getirdiği ulaşım olanakları sayesinde artık çocuk sahibi olmanız tatile çıkamayacağınız ya da yol boyunca huzursuz olacağınız anlamına gelmiyor. Uzun bir seyahate çıkacaksanız çocuğunuzun sağlığının iyi olduğundan emin olmak gerekiyor.

Son bir ay içinde muayene olmadıysa tatile çıkmadan önce doktorunuz ile mutlaka görüşmelisiniz.

Seyahat öncesinde ani değişiklikler yapmayın; örneğin memeden kesme, tuvalet eğitimi vs.

Seyahatiniz toplu taşımacılıkla ise yolcu sayısının az olduğu, otomobilleyse de trafiğin yoğun olmadığı saatlerde olmasına dikkat edin. Eğer bebeğinizde arabada uyuma alışkanlığı varsa yola çıkışı onun uyku saatlerine getirin, eğer araçlarda uyuyamıyorsa o zaman onu uyutup sonra yola çıkmalısınız.

Çocuğunuzu yaşına ve kilosuna göre bebek koltuğuna yüzü arkaya veya öne bakacak şekilde yerleştirin. Bir yaşına kadar ya da kilosu 10 kilogramın altında olan tüm bebeklerin yüzü arabanın arkasına dönük şekilde oturtulması gerekir. Koltuğu da otomobile emniyet kemeriyle gergin olarak bağlamak unutulmamalı.
Bebeğinizi yola çıkmadan 15-20 dakika öncesinde besleyebilirsiniz. Ancak yolculuk esnasında beslemek ve bebeğinize bir şeyler içirmek sakıncalı olabilir.
Arabanızda yan hava yastığı varsa ve çocukların oturduğu tarafa yakınsa tehlikeli olabilir.
Sıcak havalarda yapılan uzun seyahatlerde her iki saatte bir mola verilmelisiniz.

Bebeğin koltuğuna oyuncakları yapıştırmalı veya 10 santimden uzun olmayan bağlarla bağlamalısınız.

Bebeği sıcak veya ılık havalarda asla park ettiğiniz araçta yalnız bırakmayın, pencereler açık bile olsa arabada ısı tehlikeli boyutlara yükselebilir.

Uçak yolculuğunda çocuğunuza özgü menü siparişini 24 saat önceden verebilirsiniz. Bununla birlikte yanınıza bir miktar yiyecek alırsanız, uzun süren gecikmeli yolculuklarda size yardımcı olacaktır.

Uçakla seyahatte ön koltuklardan veya koridor tarafından yer ayarlayın. Eğer uçak tamamen dolu değil ve bütçenize uygun ise yanı boş olan bir koltuktan yer ayırtmayı deneyebilirsiniz. 

Bebeğiniz uçak inip kalkarken basınç değişikliği nedeniyle rahatsız olabilir, bu nedenle bu sıralarda emzirmek veya yiyecek vermek kulakta basınç artışını engellemeye yardımcı olur.

Uçak yolculuğunda uçağı en son terk edin. Bagaj için erken giderseniz bu süre zarfında beklemenizin bebeğinizi rahatsız edeceğini unutmayın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri