ve nedenleri nelerdir? Tüm bunları öğrenerek gülümsemenizi yıllar boyu koruyabilirsiniz. Diş fırçalamak gülümsemenizi korumak için yeterli olmayabilir. Diş etleriniz sağlıklı değilse bunun sonucunda diş kaybı yaşayarak protez kullanmak zorunda kalabilirsiniz.
Nedenleri, tedavisi ve önlenmesine geçmeden önce diş eti çekilmesinin ne olduğunu öğrenmek gerekir. Diş eti çekilmesi / hastalığı olarak halk arasında bilinen “periodontitis” birçok insanın ortak sorunudur. Diş çevresindeki yumuşak dokuyu tedavi edilmediği sürece sürekli geri çekilmeye iterek diş ve kemik kaybına kadar varan bir enfeksiyondur.
Kötü görüntü, ağız kokusu gibi estetik problemlerin yanı sıra önce diş, sonra çene kaybına kadar varan ciddi bir hastalığa dönüşebilir. Diş eti çekilmesine neden olan bakteriler ileriki süreçte vücudun dolaşım sistemine girerek daha büyük hastalıklara da davetiye çıkarabilir.
Diş Eti Çekilmesi Nedenleri Nelerdir?
Diş eti çekilmesinin nedenleri birden fazla olabilir. Temel sebebi diş üzerini kaplayarak renk-doku değişimine neden olan bakterilerdir. Plak oluşumuna neden olan bakterilerin tedavi edilmemesi ve yayılması diş etini sürekli geri çekilmeye zorlar. Plaklar profesyonel diş tedavisi ile kazınarak temizlenen tartara da dönüşebilir. Tartar oluşumundan sonra diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak istediğiniz sonucu vermez. Bu nedenle öncelikle önlemeyi denemelisiniz.
Diş eti çekilmesinin nedenleri arasında tütün mamullerinin kullanımı, yetersiz beslenme, diyabet ve Crohn gibi hastalıkların yanı sıra kanser tedavisi de sayılabilir. Vücutta oluşan C vitamini eksikliği ve dehidrasyonun (susuzluk) diş çekilmesi sıklığını artırdığına dair araştırmalar var. (1) Yani düzensiz ve dengesiz beslendiğiniz için de sıklıkla diş eti çekilmesi sorunu yaşıyor olabilirsiniz.
Diş Eti Çekilmesinin Tedavi Yöntemleri Nedir?
Periodontitis (diş eti hastalığı) sadece bu alanda uzmanlaşmış bir hekimin kontrolünde yapılabilir. Diş hekimi öncelikle diş çevresindeki plak ve tartarı uygun alet ve cihazlarla temizler. Bu şekilde bakterinin kemiğe kadar ilerlemesinin engellenmesi hedeflenir. Diş ve kök yüzeyinin pürüzsüzleştirilmesi de plak oluşumunu geciktirmesi için uygulanır.
İlerlemiş enfeksiyonlarda antibiyotikler (oral, topikal, gargara, jel) ile bakterilerin yok edilmesi için ek tedavi uygulanır. İlerlemiş diş eti çekilmesinde cerrahi müdahale şarttır. Flep ameliyatı ile diş etlerinin kaldırılması gerekebilir. Kemik aşılama, yönlendirilmiş doku rejenerasyonu ise diğer cerrahi uygulamalar arasındadır. Hekim tedavisinin ardından her gün düzenli olarak dikkatlice ağız bakımı yapmak sizin uygulamanız gereken yöntemdir.
Diş Eti Kanamalarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
En sık rastlanan diş rahatsızlıklarından biri olan kanamalar genellikle günlük hayattaki yanlış davranışlardan kaynaklanır. Sigara ve diğer tütün mamullerinin kullanımı bunların başında gelir. Stres ve çoğunlukla strese bağlı olarak gelişen diş sıkma ve diş gıcırdatma da kanama ve diş eti çekilmesini tetikler. Genetik yatkınlıkların dışında hamilelik gibi hormonal değişimler, şeker hastalığı da dişlerinizle sorun yaşamanıza neden olabilir. Bazen de tek sebep hatalı diş tedavisidir. Dişte uyumsuz dolgu ve kron kullanmak da hasar yaratabilir.
Vitamin eksikliğine neden olan yetersiz ve dengesiz beslenme tarzı, bilinçsiz yapılan diyetler de diş eti kanamaları üzerinde etkilidir. Peki, diş eti çekilmesi hangi vitamin eksikliğinden olur? C vitamininin eksikliği diş eti çekilmesini tetiklerken, tedavi için D ve K vitaminlerine ihtiyaç duyulur. Diş rahatsızlığı yaşamamak için iyi bir ağız bakımının yanında bol C vitamini de almalısınız. Çünkü C vitamini eksikliğinin başlıca semptomlarından birisi de diş eti çekilmesidir (1) (2).
Diş Etlerini Güçlendirmek için Ne Yapılmalı?
Diş etlerinin güçsüzlüğüne alışkanlıklarınızı değiştirerek çözüm bulabilir, daha dayanıklı hale getirebilirsiniz. Bunun için öncelikle diş eti çekilmesi hangi vitamin eksikliğinden olur? sorusunun cevabına bakmak gerekir. Bir rahatsızlığı engellemenin yolu sebepleri ortadan kaldırmaktan geçer. Yani diş etlerini güçlendirmek için C vitamini desteği almalısınız. C vitamini diş sağlığını direkt olarak etkiler. Güçsüz diş etlerinin güçlenmesine yardım ederek bakterilere karşı diş tabakasının dayanıklılığını artırır. Peki, C vitamini dişi nasıl güçlendirir?
Kemik, kan hücreleri gibi diş ve diş etini oluşturan vücudun parçalarının C vitaminine direkt olarak ihtiyacı vardır. Vücut tarafından doku tedavisi, yara iyileşmesi gibi durumlarda kullanılan C vitamini hücreler arası bağ kurar. Dokular için önemli olan kolajenin vücutta üretimini sağlayan C vitamini doku yenileme ve güçlendirme yoluyla diş sağlığında da önemli bir rol oynar. Güçlenen diş eti ve diş yüzeyi bakterilere daha dirençli hale gelir. Bu nedenle eğer günlük tüketiminiz yeterli değilse takviye gıdalar ile destekleyerek C vitamini alımınızı düzenleyebilirsiniz. (1)
Diş Eti Kanamasını Önlemek için C Vitamini ve Bol Su Takviyesi Dışında Neler Yapılmalı?
Ağız kokusu, diş eti kanaması ve diş eti çekilmesine neden olan etkenleri ortadan kaldırmak için vücuda ihtiyacı olan kadar su ve C vitamini almanın önemi ortada. Beslenme konusunda ise asitli, yapışkan ve şekerli gıdalardan uzak durabilir, C vitamini içerikli gıdalar tüketerek diş etlerinizi güçlendirebilirsiniz. Fakat ağız bakımını ihmal ederseniz, ağız sağlığınız konusunda sorun yaşama olasılığınız yüksek. Bu nedenle her gün ana ve ara öğünlerden sonra dişlerinizi yumuşak kıllı bir fırça ile fırçalamalısınız. Sabah ve akşam ise diş ipi kullanmaya özen gösterebilirsiniz. Diş arayüz fırçaları da ip ve fırçanın ulaşmakta zorlandığı alanların temizliği için idealdir. Ağız gargaraları ve suları da temizlik konusunda size yardım eder.