Geçmiş beş yıl içerisinde sağlık hizmetlerinde büyük değişiklikler yapıldığını, doğal olarak da bu süreçten ağız ve diş sağlığı hizmetleri ile dişhekimlerinin yakından etkilendiğini belirten Samsun Dişhekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, "Bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de dişhekimliği hizmetleri ağırlıklı olarak özel sağlık kurum ve kuruluşları tarafından verilmektedir. Sağlık Bakanlığı'nın son yıllarda Sağlık Bakanlığı kurumlarında yaptığı istihdam ile ülkemizdeki oran kamu yönünde artmıştır "dedi.
HÜKÜMET DİŞHEKİMLERİNE DANIŞMIYOR
Türk Dişhekimleri Birliği'nin sağlık hizmetlerini ticari bir meta olarak görmeyip, bu anlamda halkın sağlık hizmetlerine ulaşmasını sağlayan her türlü uygulamayı sosyal devletin görevi olarak değerlendirdiğini kaydeden İlker şunları söyledi: "Ancak kamu ve özel yatırımların birbirlerini yok etmesine yol açan istihdam politikalarının ülke kaynaklarını zarar verdiği de bir gerçektir. AK Parti'nin konu ile ilgili yaptığı düzenlemelerin dişhekimliği hizmetlerine ne tür getirileri olduğuna bakmak istiyoruz. Ve nasıl bir yol izlendiğini değerlendirmek istiyoruz. Dişhekimliği hizmetlerinin yeniden yapılanması konusunda AK Parti de diğer hükümetler gibi danışmadan, paylaşmadan uygulamalarını gerçekleştirmiştir "
İŞLEM SAYISI ARTTI
Geçmiş yıllardan bugüne neler yapıldığı konusunda bilgi veren İlker sözlerne şöyle devam etti: "SSK Sağlık Bakanlığı'na devredildi ve SSK da çalışan dişhekimleri Sağlık Bakanlığı'nın sağlık ünitelerinde hizmet vermeye başladı. Performans uygulamasına geçildi. Bakanlığa ait sağlık ünitelerinde araç ve gereç temini, yenilenmesi çalışmaları hızlandırıldı. Geçmiş iktidarlara göre kamuda daha çok diş hekimi istihdamı yapıldı. Diş hekimliği fakülteleri açılmaya devam edildi."
KAMUDA İLGİNÇ UYGULAMA
Yapılan işlere bakıldığında girişimsel işlem sayılarında kamuda ilginç uygulamaların ortaya çıktığını belirten İlker, "Zahmetli işlerden kaçınılıyor, basit ve yapılıp/ yapılmadı kontrol edilmesi olanaklı olmayan işlemler yapılıyor. Sağlık Bakanlığının ulusal ağız diş sağlığı politikası yok. Çünkü yapılan tedavi işlemleri incelendiğinde en çok yapılan işin çekim olduğu ortaya çıkıyor. Ağız diş sağlığı politikası olan ülkelerde hedef dişlerin çürümemesi, çürüyen dişlerin ise çekilmeyip tedavi edilmesidir. Bizde ise hem koruyucu önlemler olmadığı için dişler çürüyor, çürüyen dişler tedavi edilmeyip çekiliyor. Her çekilen diş protez ihtiyacını arttırdığından da maliyet katlanarak artıyor. Bu olumsuz durum ise devlet politikası olarak ve övünülerek uygulanıyor." şeklinde konuştu