Diyabet kontrol altına alınan bir hastalıktır

Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Harun Yazgan, diyabetin kontrol altına alınan bir hastalık olduğunu...

Kontrol altına almak için "üşenme, erteleme, vazgeçme" diyerek farklı sağlık sorunlarına davetiye çıkarmadan önlem alınması gerektiği uyarısında bulundu.


Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Harun Yazgan, diyabetin görme bozukluğa, körlüğe hatta cinsel iktidarsızlığa yol açtığını belirterek, mutlaka daha da farklı sağlık sorunlarına yol açmadan kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.

DİYABET KÖR EDEBİLİR
Diyabet, vücudumuzda yeterli miktarda insülin hormonu üretilmemesi ya da üretilen insülin hormonunun vücudumuzda etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen,sürekli tıbbi bakım gerektiren fakat kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğunu da sözlerine ekleyen Dahiliye Uzmanı Uz. Dr. Harun Yazgan,
"Kardiovasküler hastalık diyabetli kişiler arasında en başta gelen ölüm sebebidir. Diyabetli hastalarda kalp hastalığı veya felç geçirme riski yaklaşık 5 kat daha fazladır. Bacaklardaki damarlar etkilenir ve de beraberinde sinir hasarı da varsa ayak ve bacak kesilmelerine neden olabilir. Travmaya bağlı olmayan bacak ampütasyonlarının (kesilmesinin) yarısından fazlası diyabete bağlıdır. Diyabet yetişkinlerde görme bozukluğunun ve körlüğün önde gelen sebebidir.
Diyabetli hastalar için böbreklerin zarar görmesi yaşam kalitesini bozan istemediğimiz bir durumdur. Kan şekeri yüksek seyreden diyabetli hastalarda diyaliz veya böbrek nakli gerektirebilecek, son dönem böbrek hastalığı gelişebilir. Diyabeti olan hastaların yarısına yakınında sinir hasarı görülebilir. Diyabetik sinir hastalığı, bacaklarda ve ayaklarda his kaybı oluşturur.Bu durum hastalarda iyileşmesi zor ayak yaralarına neden olur." dedi.

DİYABET BÜYÜK HASAR VEREBİLİR
Diyabetik sinir hastalığının ayrıca cinsel iktidarsızlığa da yol açabileceğine de dikkat çeken Uz. Dr. Harun Yazgan, "Diyabet hastalığına bağlı oluşabilecek sıkıntılar erken tanı, zamanında müdahale ile önlenebilir. Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında gösterilmiştir ki diyabetin ilk yıllarındaki kan şekeri kontrolü özellikle büyük damar hasarını önlemede çok önemlidir.Bu ne demektir diyabete bağlı felç, kalp krizi ve ayak amputasyon sıklığının azalmasıdır. Diyabetli hastalar ne kadar sıkı kan şekeri kontrolü sağlarsa,tansiyonu normal aralıkta tutmayı başarırsa ve kolesterol seviyesini istenilen seviyelerde tutabilirse diyabete bağlı oluşabilecek göz, böbrek ve sinir hasarı da en aza inecektir. Kaliteli,sağlıklı bir yaşam için üşenmeden,ertelemeden vazgeçmeyerek kan şekeri kontrolü sağlamak önemlidir." diyerek mutlaka bir uzman doktor tarafından muayene edildikten sonra verilen tedavi yönteminin uygulanması gerektiğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri