Dr. Çil Dünyada her yıl milyonlarca insan diyabete bağlı göz sorunları nedeniyle görme kayıpları yaşamaktadır. Diyabet vücudumuzda kan damarlarının yapısını bozarak pek çok organda hasarlara sebep olmaktadır. Gözde de yine gözümüzü besleyen damarların yapısını bozarak etkilerini gösterir. Cidarları zayıflayan retina kan damarlarından kan ve serum damar dışına kaçarak göz içi kanamalara ve ödeme neden olmakta ve bunun neticesinde görme kayıpları oluşmaktadır.diye konuştu.
Diyabetik hastaların altı ayda bir ayrıntılı göz muayenesinden geçmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Aziz Çil Bu kontrollerin amacı, oluşan iç kanamaları ve ödemi erken safhada yakalamak ve gerektiğinde tedavi etmektir. Eğer tedavide gecikilirse görme kaybı ve hatta körlük gelişebilir. Tedavide önce göz anjiyografisi çekilerek hasarın tipi ve derecesi belirlenir. Daha sonra lazer tedavisi veya göz içi enjeksiyonlarla oluşan problem giderilmeye çalışılır. Çok gecikmiş vakalarda bazen operasyon da gerekebilmektedir.şeklinde ifade etti.
Op. Dr. Aziz Çil Diyabetli hastalardaki en büyük yanılgılardan birisi de ancak kan şekeri çok yükselirse göz problemi olacağıdır. Diyabetik göz hasarı kan şekeri çok yüksek seyretmese de oluşabilir. Bununla birlikte kan şekeri çok iyi düzenlenirse, kan basıncı(kol tansiyonu) normal sınırlarda tutulabilirse, kan yağları ve kolesterol seviyeleri normal düzeylerde ise diyabetik hasar daha geç ve daha hafif olmaktadır.
Medical Park Samsun Hastanesi, Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Op. Dr. Aziz Çil Bu sebeplerden dolay her diyabetik hasta mutlaka altı ayda bir gözlerini kontrol ettirmelidir. Bunun yanında çok iyi bir kan şekeri kontrolü sağlanmalı, kan basıncı ve kan yağları da yükselmemelidir. Şunu unutmayalım ki diyabet genelde sadece ihmalkar ve kendine iyi bakmayan hastalarda körlüğe sebep olur.dedi. Leyla Asan