Diyabet, kan şekeri olarak da isimlendirilen kan şekerinin çok yüksek olması durumunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Vücudun ana enerji kaynağı olan kan şekeri, tüketilen besinlerden gelir. Pankreas tarafından yapılan bir hormon olan insülin, besinlerde bulunan glikozu enerji amacıyla kullanılmak üzere hücrelere girmesine yardımcı olur. Bazı durumlarda vücut, yeterli veya hiç insülin üretmez veya insülini iyi şekilde kullanamaz. Bu durum, glikozun kanda birikmesine ve hücrelere ulaşamamasına sebep olur. Zamanla, kandaki yüksek miktardaki glikoz, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Düşük glisemik indeksli gıdaları tüketmek, diyabeti yönetmeye yardımcı olmanın bir yoludur. Şeker hastaları için vücut tarafından yavaş emilen yiyecek ve içecekleri tüketmek en iyisidir. Çünkü bu gıdalar kan şekerinde ani yükselmelere ve düşüşlere neden olmazlar. Glisemik indeks, belirli yiyeceklerin kan şekeri düzeylerine olan etkisini ölçer. Düşük veya orta GI puanına sahip yiyecekler, kan şekeri seviyelerini yönetmek için faydalıdır