Diyarbakır karpuzuna uluslararası festival

Yetiştiricisine güvercin, yarasa ve solucan gübresi desteği verilince 2 yılda 13,5 kilogram büyüyen Diyarbakır karpuzunun tanıtımı için uluslararası festival yapılacak.


Dicle Nehri vadisindeki çakıllı ve kumlu arazide güvercin gübresi verilerek yetiştirilen ancak çeşitli sebeplerle yıldan yıla küçülen Diyarbakır karpuzu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Diyarbakır Valiliği'nin desteğiyle yürütülen ''Diyarbakır Karpuzunu Geliştirme Projesi'' sayesinde 2 yılda 13,5 kilogram büyüdü. Türk Patent Enstitüsü'nce de tescillenen Diyarbakır karpuzu için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce hazırlanan ''1. Uluslararası Geleneksel Diyarbakır Karpuzu Festivali'' projesi Başbakanlık Tanıtma Fonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunuldu. Projenin onaylanmasıyla 26 yıl aradan sonra geçen yıl adına festival düzenlenen bu yıl ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da desteğiyle uluslararası statü kazandırılan 3 günlük festivalde, Diyarbakır Hipodromu'nda ''karpuz kupası koşusu'' da gerçekleştirilecek.

''Karpuz festivali dünyada ses getirecek''

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin sembolü haline gelen dünyaca ünlü Diyarbakır karpuzunun küçük etkinliklerle kutlanmaması için 26 yıl aradan sonra geçen yıl kentte 2 gün süren Diyarbakır Karpuz Festivali düzenlediklerini bu yıl ise festivale uluslararası statü kazandırdıklarını söyledi.

Koçkaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın talimatı ve Diyarbakır Valiliği'nce sağlanan finansman desteğiyle hazırlanan ve 2 yıldır uygulanan ''Diyarbakır Karpuzunu Geliştirme'' projesi sayesinde karpuzun 2 yıl öncesine göre 13,5 geçen yıla oranla ise 1,5 kilogram büyüdüğüne dikkati çekerek, konuya ciddi bir şekilde eğilerek çiftçilerin yaptığı hataları yerinde gözlemlenmesi, doğru yerde doğru çiftçi tarafından, dinlenmiş doğru arazilerde ekiminin sağlanması ve kullanılan gübrenin meyvelerini verdiğini belirtti.

Sıvı solucan gübresi denendi

Koçkaya, proje kapsamında çiftçiye güvercin ve yarasa gübresi desteğinde bulunduklarını kaydetti. Bu yıl gübre çeşitlerinden sıvı solucan gübresinin de denendiğini ifade eden Koçkaya, şöyle dedi:
''Bu yıl buzhaneye getirilen 100 karpuzdan en büyüğü 49,5 kilogram ağırlığında. İlk 6'ya giren karpuzların tamamının sıvı solucan gübresi kullanılarak üretim yapılan bahçelerden geldiğini tespit ettik. Bu yıl kurak geçmesine rağmen bu derece gelişmiş karpuzların elde edilmesinde kullanılan gübrenin büyük payı söz konusu. Bu, anız yakılarak zarar verilen solucan ve çeşitli canlıların aslında ne kadar etkili ve faydalı olduğunun görülmesi bakımından da iyi bir örnek. 7 Eylül'e kadar karpuzların tartılması sürecek. Geçen yıl 51 bin 350 dekardan alınan rekolte 187 bin ton iken, bu yıl 52 bin 400 dekardan şu ana kadar 191 bin 200 ton verim elde edildi. Yerel karpuzda ise lokal olarak ekilen 300 dönümden elde edilen rekolte 2 bin 100 ton. Ticari olarak ekimi geçmişe oranla azalan tohumları 2 yıldır koruma altına aldık. Bu kapsamda Türkiye Tohum Üreticileri Birliği ile yerel tohumların korunması için işbirliği gerçekleştirildi.'
'

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TÜRKİYE Haberleri