Hem beslenmenin hem de uykunun sağlığımızda temel bir rol oynadığı bir sır değil, ancak aralarındaki karmaşık ve önemli ilişkiler sıklıkla göz ardı edilebiliyor.
Hem beslenmenin hem de uykunun sağlığımızda temel bir rol oynadığı bir sır değil, ancak aralarındaki karmaşık ve önemli ilişkiler sıklıkla göz ardı edilebiliyor.
Diyet ve beslenme, uykunuzun kalitesini etkileyebilir ve bazı yiyecek ve içecekler ihtiyacınız olan uykuyu almanızı kolaylaştırabilir veya zorlaştırabilir. Aynı zamanda, yeterince uyumak, daha sağlıklı bir vücut ağırlığını korumakla ilişkilidir ve kilo vermeye çalışan insanlar için faydalı olabilir.
Uyku ve beslenme arasındaki bağlantıların farkına varmak, her ikisini de daha akıllıca yemek, daha iyi uyumak ve daha sağlıklı bir yaşam sürmek için optimize etme fırsatları yaratır.
Beslenme, vücudun yaşamını sürdürebilmesi ve sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu besinleri alması sürecidir. Beslenme, yemek yeme alışkanlıkları, besinlerin sindirim, emilim ve metabolizma süreçleriyle ilgilidir.
Besinler, vücudun enerji ihtiyacını karşılamak, büyümek ve gelişmek, dokuların onarımını sağlamak, sağlıklı bir bağışıklık sistemi oluşturmak gibi bir dizi işlevi yerine getirmek için gerekli olan besin öğelerini içerir. Besin öğeleri makro besin öğeleri (karbonhidratlar, proteinler, yağlar) ve mikro besin öğeleri (vitaminler, mineraller) olarak iki gruba ayrılır.
Dengeli bir beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini yeterli miktarda içeren bir beslenme şeklidir. Dengeli bir beslenme planı, sağlıklı bir yaşam sürdürmek, hastalıklara karşı direnci artırmak, kilo kontrolü sağlamak ve genel olarak iyi bir sağlık durumunu desteklemek için önemlidir. Beslenme, bireysel tercihler, kültürel faktörler, besin intoleransı veya alerjisi gibi durumlar göz önünde bulundurularak kişiye özgü olmalıdır. Sağlıklı bir beslenme planı genellikle çeşitli besinleri içermeli, doğal ve işlenmemiş gıdaları tercih etmeli, yeterli miktarda su içmeli ve uygun porsiyon kontrolü yapılmalıdır.
Beslenme konusunda profesyonel bir diyetisyenden veya beslenme uzmanından destek almak, kişinin bireysel ihtiyaçlarına ve hedeflerine uygun bir beslenme planı oluşturmasına yardımcı olabilir.
‘’Ne yersen osun” sözü bir klişe olabilir ama beslenmenin sağlığın omurgası olduğu gerçeğini yansıtıyor.
Beslenme ile obezite, diyabet ve kalp sağlığı arasındaki bağlantılar iyi bilinir, ancak birçok kişi diyetlerinin uykuyu da etkileyebileceğinin farkında değildir. Yediğiniz besinler uyumamanıza ya da çok kaliteli uyumanıza destek olabilir.
Genel bir kural olarak, büyük ölçüde çeşitli sebze ve meyvelerden oluşan dengeli bir diyet, önerilen günlük vitamin ve besin alımını sağlayabilir ve aynı zamanda sağlıklı bir kiloyu desteklerken daha iyi uyumaya katkıda bulunur.
Hem uyku hem de beslenme son derece karmaşık olduğundan ve vücudun birbirine bağlı birden çok sistemini içerdiğinden, uyku için en iyi ve yeterli bir diyet sunmak biraz zordur. Bunun yerine, en önemli şey, bir kişinin sağlıksız yiyecekleri aşırı tüketmeden yeterli beslenmesidir.
Artan kanıtlar, yeterli besin tüketiminin uyku için önemli olduğunu göstermektedir. Büyük bir çalışma, kalsiyum, magnezyum ve A, C, D, E ve K vitaminleri gibi temel besinlerin eksikliğinin uyku problemleriyle ilişkili olduğunu buldu.