Pirinç toplumda çok sevilen ve tüketilen bir tahıl olmasına rağmen besin içeriği bakımından çok da iyi anılmaz ve kilo verirken tamamen uzak durulması gerektiği düşünülür.
Pirinç denildiğinde akla ilk gelen beyaz pirinçtir, bu yüzden yorumlar da sürekli beyaz pirinç üzerine yapılır. Fakat Dünya üzerinde 500 den fazla pirinç çeşidi bulunmaktadır. Pirinç tüketiminde Asya kıtası ilk sırada yer alırken Türkiye’de de oldukça tüketilen bir tahıldır.
Evet, diyette pirinç tüketilebilir. Pirinç diyette mutlaka kaçınılması gereken bir gıda gibi gelse de aslında durum hiç de öyle değil, önemli olan hangi çeşidini tükettiğiniz ve ne kadar tükettiğiniz. Beyaz pirinç tohumu ve kepeğinden arındırılmış öğütülmüş bir pirinçtir. Öğütmenin ardından pirinç parlak görünüme getirilir. Ayrıca glisemik indeksi yüksek olduğundan kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açarak çok daha çabuk acıkmaya yol açar. Yalnızca nişasta oranı yüksek B vitaminlerinden yoksun bir beyaz pirinç yerine esmer pirinci tercih ederseniz hem çok daha fazla lif içeriği olduğundan fazlaca tok tutar, hem de birçok besin öğesi içeriği beyaz pirinçten fazladır.
Ve son bir ipucu: Fazla kilolardan kurtulmak daha az kalori almanın yanında fiziksel aktiviteyi artırarak desteklenebilir. Öğünde pirinç gibi karbonhidrattan zengin bir besin tükettiğinizde fiziksel aktivitenizi biraz daha artırabilirsiniz. Böylece denge kurmuş olacaksınız.
Basmati pirinç de beyaz pirinç de rafine tahıllardır, yani her ikisi de kepek ve tohumundan ayrılmış ve bu sırada vitamin- mineral kaybına uğramış pirinç çeşitleridir. Her iki pirincin de karbonhidrat, yağ ve lif değerleri olarak pek bir farkları bulunmamakla birlikte basmati pirincin protein değeri beyaz pirinçten biraz daha yüksektir. Fakat bu çok yüksek bir fark değildir. İki pirinç arasındaki en önemli fark glisemik indekslerinin farklı olmasıdır. Glisemik indeks bir besinin kan şekerini yükseltme seviyesidir. Beyaz pirincin glisemik indeksi 72-90 arasında iken basmati pirinçte 55-60 arasındadır. Yani basmati pirinç düşük-orta glisemik indekse sahiptir. Beyaz pirinç ise yüksek glisemik indeksli besinler grubunda yer alır, kan şekerini hızlıca yükseltir, kısa süreli tokluk sağlar. Diğer bir farkları ise basmati pirincin içerdiği nişastanın beyaz pirince oranla daha yüksek amiloz içermesidir. Bir besinin amiloz oranı yüksekse o besinin dirençli nişasta oluşturma yeteneği de yüksektir. Dirençli nişastanın sindirimi daha yavaştır, daha uzun süre tokluk sağlar.
Esmer pirinç kabuklarından ayrılmamış yani rafine edilmemiş bir pirinçken, basmati rafine bir tahıldır. Burada en temel farkları rafinasyon işlemi sırasında basmati pirincin vitamin- mineral kaybına uğramasıdır. Bununla birlikte esmer pirincin protein, yağ velif değerleri basmatiden daha yüksektir. Glisemik indeksleri açısından bakıldığında esmer pirinç basmati pirinçten daha yüksek bir glisemik indekse sahiptir. Bu bakımdan esmer pirinç daha tercih edilebilir bir pirinç türüdür.