DOÇ. DR. YALÇIN: SİGARA İÇMEK İÇİN GÜNDE 2 SAAT HARCANIYOR

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Yalçın, günde bir paket sigara tüketen kişinin 2 saatini sigara içmek için harcadığını söyledi.

OMÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Yalçın, sigaranın akciğer kanseri ve hastalıkları ile kalp rahatsızlıklarının meydana gelmesinde birinci neden olduğunu ifade etti. Sigarayı bırakmak isteyen kişiler için ilk 3 gün ve 2 haftanının çok önemli olduğunu dile getiren Doç. Dr. Yalçın, "Bu süreç içerisinde kişilere ani sigara krizleri geliyor. Kişinin sigara krizini atlatabilmesi için ilk 5 - 10 dakika çok önemli. Bu süre içinde sigaraya ulaşamazsa tekrar başlama riski ortadan kalkıyor. Sigaraya bırakmaya karar veren kişilerin özellikle ilk 2 haftalık süreçte çok dikkatli olmaları gerekiyor" dedi.

Bağımlıların sigarayı bir arkadaş olarak gördüklerini belirten Doç. Dr. Murat Yalçın, "Sigarayı en sevinçli, öfkeli, duygusal anlarında yanlarında olan bir arkadaş olarak gördükleri için bu anlarda hemen sigara içmeye başlıyorlar. Psikolojik olarak da sigaraya farklı bir anlam yükleniyor. Bu şekilde aslında kişi tüm hayatını etkilemiş oluyor" diye konuştu. Doç. Dr. Yalçın, bir kişinin ortalama bir sigarayı 5-6 dakikada içtiğini söyledi. Doç. Dr. Yalçın, "Günde bir paket sigara tüketen kişi ortalama yaklaşık 2 saatini sigara içmek için harcıyor. Bu çok büyük bir zaman dilimi. Sigaraya verdiğimiz zaman çok fazla. Hem sağlığımızı hem de zamanımızı alarak günlük hayatımızı olumsuz yönde etkiliyor. Bir başka önemli konu da kaçak sigara. Kaçak sigara kullanımı normal sigara kullanımından daha da tehlikeli. Sigara kullanan bir kişinin akciğer, kalp damar, kanser gibi hastalıklara yakalanma riski çok yüksek. Kaçak sigara tüketildiğinde bu risk üç kat daha artmış oluyor" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri