Doğalgaz piyasasında devletçi model

Doğalgaz piyasasında yapılacak olan değişiklikler, uzun süredir oturtulmaya çalışılan serbest piyasa modelinden geri dönüş sinyali verildiğini gösteriyor

Yasada değişiklik öngören taslakta ithalat ile doğalgaz dağıtım pazarında özel sektör payının artmasının önüne geçecek ve BOTAŞ'ın hâkim durumunu güçlendirecek maddeler olduğu öğrenildi. BOTAŞ'ın ithalat pazarında yeni anlaşma yapma yetkisinin 2015 yılına kadar uzatılması öngörülüyor. Büyük doğalgaz kullanıcılarının ise BOTAŞ üzerinden gaz tedarik etmesi zorunlu hale getirilmek isteniyor. Özel sektörü rahatsız eden bu değişiklikler üzerinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) da karşı görüş verdiği belirtildi. Doğalgaz Piyasası Yasası'nda bir süredir yapılmak istenen değişiklik üzerindeki çalışmalar hızlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hazırladığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun da (EPDK) kendi görüşlerini sunduğu taslak, hafta sonu Kayseri'de Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği'nin (GAZBİR) düzenlediği sektörel toplantıda ele alındı. Toplantıya sektör temsilcilerinin yanı sıra EPDK Başkanı Hasan Köktaş ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci de katıldı. Yasada, BOTAŞ'ın ithalat yaptığı Rusya, İran, Azerbaycan, Nijerya ve Cezayir gibi ülkelerle yeni alım anlaşması yapması yasak. Değişiklik taslağında ise, BOTAŞ'a 2015 yılına kadar yeni anlaşma yapma yetkisi tanınıyor. Bu durum özellikle 2011 yılında süresi bitecek olan ve Rusya'dan Batı Hattı yoluyla alınan doğalgazın yine BOTAŞ eliyle Türkiye'ye getirilebileceği şeklinde yorumlanıyor. Kontrat devri yöntemiyle BOTAŞ'ın pazar payının yüzde 20'ye düşürülmesi hedeflenirken taslağa göre BOTAŞ'ın ithalat pazarındaki hâkim konumunun korunması düşünülüyor.


BOTAŞ'TAN ALMA ZORUNLULUĞU GELİYOR

Taslakta öngörülen bir diğer değişiklik ise özellikle doğalgaz dağıtıcılarını rahatsız etti. Taslakta, doğalgaz tüketimi yüksek olan ve serbest tüketici olarak adlandırılan sanayi kuruluşlarının doğalgazı BOTAŞ'tan tedarik etmesinin zorunluluk haline getirilmesi öngörülüyor. Sektör oyuncuları ise BOTAŞ'ın "al ya da öde" yükümlülüğünü aza indirgemek için iskonto yaparak dağıtım şirketlerinin de müşterilerini kendi üzerine almak istediğini belirtti. Sektör oyuncuları, bu nedenle bir süredir BOTAŞ'ın zaten bu değişiklik maddesine uygun bir şekilde davrandığını ifade ettiler. Ancak bunun yasaya derç edilerek zorunluluk haline getirilmek istenmesi tepki çekti. Taslakla birlikte, BOTAŞ'ın iletim ve ticaret faaliyetlerinin de ayrıştırılması öngörülüyor. İletim faaliyeti için ayrı bir şirketleşmeye gidilecek. EPDK'nın özel sektör payını kısıtlayan maddeler üzerinde olumsuz görüş verdiği ancak BOTAŞ'ın faaliyetlerinin ayrıştırılması konusunu ise desteklediği belirtildi.

ÜLKE GENELİ Haberleri