Diş Hekimi Seyhan Ergin, diş sağlığı ve bakımıyla ilgili soruları yanıtladı, dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:
Dişlerimizi neler çürütüyor?
Ağzımızda asite dönüşen her şey çürüğe neden olabilir; karbonhidratlı yiyecekler, şeker, çikolata, hatta pilav ve makarna da dahil! Ama bu, hiçbir şey yemeyeceğimiz anlamına gelmesin. Yediğimiz şeylerin asite dönüşmesini engellememiz gerekir. Bunun tek yolu da mekanik temizliktir. Dünya Sağlık Örgütü; diş çürüğünü davranış ve beslenme hastalığı olarak tanımlıyor. Asite dönüşen gıdaların sık tüketilmesi çürük riskini artırıyor. Bu nedenle karbonhidratlı besinlerin ana öğünlerde alınması öneriliyor. Yani makarnayı sadece ana öğünlerde yiyeceksiniz. Sağlıklı bir vücut için beslenme önerileri neyse; çürüğe karşı da aynı şeylere dikkat edilmeli. Bol sebze ve meyve yenilmeli, bol su içilmeli...
LAZERLE BEYAZLATMA
Ara öğünlerde neler yenilmesini öneriyorsunuz?
Ara öğünlerde; salatalık, havuç, elma, tuzlu fıstık, ceviz, fındık, patlamış mısır yenilmesini öneriyoruz. Bunlar çürük riski taşımaz. Sert kabuklu kuruyemişlerin dişlerle kırılması ise çok yanlıştır; pek çok diş ve protez bu nedenle kırılıyor.
Daha beyaz dişlere sahip olmak için hangi besinleri tüketmemiz gerekiyor peki?
Dişlerin daha beyaz olması ancak bir diş hekiminin yardımı ile sağlanabilir. Bunun için diş beyazlatma işlemi yapılmalıdır. Özel mavi ışıklarla, plazma ışığıyla ya da lazerle bu işlem kolaylıkla uygulanabiliyor. Öte yandan klinik ortamında uygulanan beyazlatmanın yanı sıra, evde dişlik kullanılarak da dişler beyazlatılabiliyor.
RENKLİ YİYECEKLER YOK
Beyazlatma sonrası nelere dikkat edilmeli?
Beyazlatma ürünlerini kullanırken ve kullandıktan sonra en az ilk üç gün renkli gıdaları tüketmekten kaçınmak gerek! Daha sonra da renkli yiyeceklerden ve içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmamız şart. Aksi takdirde, beyazlamada geri dönüşler yaşanabiliyor. Yılda bir kere de, en azından tek seans beyazlatma işleminin yenilenmesinde fayda var. Ayrıca beyazlatıcı etkisi olan macunların kullanılması da, açık rengin kalıcılığına katkı sağlıyor.
AĞRIYA ILIK SU YA DA BUZ
Diş, kökünden sallanmadığı sürece çekilmez, tedavi edilir. Çekim kararı verirken diş röntgeninden yararlanırız.
Gece dişinizde ağrı başlarsa ve doktora ulaşamazsanız, sıcak ya da soğuk uyarıcılarla ağrıyı rahatlatabilirsiniz. Size hangisinin daha iyi geldiğine bakarak, ağzınıza buz alabilir ya da ılık su ile ağzınızı çalkalayabilirsiniz. Ağrı nedeni çürük diş ise, çürüğün içindeki yemek artıkları temizlenip yerine pamuk konabilir.
PEYNİR VE ET GİBİ PROTEİNLİ GIDALAR AĞIZ KOKUSU NEDENİ
Ağız kokusunu artıran ve azaltan gıdalar nelerdir?
Et, süt ve peynir gibi proteinli gıdalar ağız kokusunu artırır. Ayrıca sarımsak ve soğan da kötü koku yapar. Karanfil ya da sakız çiğnenmesi ağız kokusunu baskılayabilir ama gidermez. Ağız kokusundan kurtulmak için diş fırçalamak şarttır. Çoğu kez kişinin kendisinin fark edemediği kokunun asıl nedeni, ağız ortamıdır. Yediklerimiz, içtiklerimiz, diş çürükleri, diş taşları, problemli diş etleri ve eski protezler; ağız kokusunun başlıca nedenleri arasındadır. Tedavi ve ağız bakımı ile bunlar giderilebilir. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı çok önemlidir. Dil de, bu soruna neden olabilir; o yüzden dilin de iyi temizlenmesi gerekmektedir. Öte yandan tükürük azlığı da bu rahatsızlığa sebep olabilir. Bol su içip sık ve kısa aralıklarla şekersiz sakız çiğnenmelidir. Ağız gargaraları da kullanılabilir.
ELMAYI KABUĞUYLA ISIRARAK YEMEK DİŞLERİ TEMİZLİYOR !
Çürük oluşumunu hangi faktörler artırır? Limon gibi asit içeriği yüksek gıdalar dişe doğrudan zarar verir. Bazen insanlar limonu tuzlayıp yer. Bu; dişler için zararlıdır. Çünkü diş yüzeyinde ciddi madde kaybına neden olur, sert dokuyu yumuşatır. Limonu geleneksel şekilde; salata sosu ya da çorba sosu şeklinde tüketmek gerekir. Bu arada ekşi şeyler yenildiğinde, dişler öğütme hareketi yapar gibi birbirine değer ve gıcır gıcır eder. Bu durum sonucunda dişlerde aşınma oluşur. Öte yandan asit içeriği yüksek meyveler yendikten sonra dişler hemen fırçalanmamalıdır çünkü asit, dişlerin üzerindeki sert dokuyu yumuşattığı için fırçalamanın mekanik etkisi ile birlikte dişler zarar görebilir.
ÇALKALAYIN!
Aynı şekilde şeker içeriği yüksek muz ve incir gibi meyveler yenildikten sonra da diş hemen fırçalanmamalı; ağız su ile çalkalanmalıdır. Elmanın kabuğu ile ısırılarak yenilmesi ise diş sağlığı için yararlıdır. Diş üzerinde temizleme etkisi yaratır.