Dolar 1,27’yi aştı, borsa kayıpta lider

Küresel piyasalardaki olumsuz hava ve AK Parti'ye kapatma davası açılması sonrasında dolar yurtiçinde 1,2755 YTL'ye yükseldi; Euro 2 YTL'nin üzerine çıktı. Küresel borsalar arasında en büyük düşüş yüzde 7.46 ile İMKB'de yaşandı

Global piyasalardaki bozulmanın devam etmesi ve AK Parti'ye kapatma davası açılması sonrasında dolar ve faiz yükselirken, borsada yüzde 7.46'lık düşüş yaşandı. Ekonomistler piyasalardaki hareketin daha çok dış kaynaklı olduğunu belirtirken, siyasi gelişmelerin özellikle borsanın düşüşünde etkili olduğunu kaydediyor.

Yurtdışındaki olumsuz hava ve AK Parti'ye kapatma davası açılmasıyla bankalararası piyasada dolar kotasyonları gün içinde 1,27 YTL'yi aştı. Dolar 1,2755 YTL'ye çıkarak 12 Eylül 2007'den bu yana en yüksek düzeyi gördü. Euro da 2,0140 YTL ile Temmuz 2006'dan beri en yüksek seviyeye çıktı.

Piyasalardaki olumsuz hava yurtiçinde faizin de yükselmesine neden oldu. Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 7 Ekim 2009 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 18.52 ile 29 Ağustos 2007'den bu yana en yüksek düzeye çıktı.

EURO YENİ REKORDA
Küresel finans piyasalarındaki krizin derinleşmesinin ardından 1,5904 ile rekor kıran Euro/dolar paritesi, kar satışıyla 1,58'e doğru geriledi. Bugün 95,77 ile son 13 yılın en düşük düzeyine inen dolar/yen paritesi ise 97'nin üzerine çıktı.

FED PAZAR TOPLANDI, FAİZİ İNDİRDİ
ABD Merkez Bankası Fed, piyasadaki çalkantıyı yatıştırmaya çalışıyor. JP Morgan'a, Bear Stearns'ü hisse başına 2 dolar karşılığında yaklaşık 236 milyon dolara alma aşamasında mali destek verecek olan Fed, dün gece ani bir kararla iskonto faizi çeyrek puan düşürerek yüzde 3.25'e indirdi. 28 yıl sonra ilk kez Pazar günü toplanan Fed, büyük bankalara iskonto faiz oranı üzerinden yeni bir borçlanma olanağı daha sunacağını kaydetti. Finans sektöründeki darboğazı aşmaya çalışan Fed, bundan böyle yalnızca bankalara değil, alışılmışın dışında aracı kurum ve yatırım bankalarına da kredi verme kararı aldı.

BOE'DEN 'İNCE AYAR'
Fed'in yanı sıra İngiltere Merkez Bankası (BOE) da gecelik faiz oranlarını düşürmek için istisnai bir ince ayar operasyonu düzenleyerek, piyasaya üç gün vadeli olarak 5 milyar sterlin vereceğini açıkladı. Bankadan yapılan açıklamada, bu adımın para piyasalarındaki koşullara bir yanıt olarak atıldığı belirtildi.

EN BÜYÜK DÜŞÜŞ İMKB'DE
Fed'in 'Pazar' hamlesi piyasalardaki ateşi söndürmeye yetmedi ve Asya borsalarında yüzde 5'i aşan düşüşler görüldü. Tokyo Borsası yüzde 3.71, Hong Kong Borsası yüzde 5.18, Şanghay Borsası da yüzde 3.60 geriledi. Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 3'ü aştı.

Dışarıdaki olumsuz havanın yanı sıra AK Parti'ye açılan kapatma davasının etkisiyle İMKB de yeni haftaya sert düşüşle başladı. İMKB Ulusal 100 Endeksi, ilk seansta 3 bin 199 puanlık düşüşle 39 bin 386 puana geriledi. Hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 7.5 olarak gerçekleşti.

İkinci seansın başlamasıyla birlikte İMKB'deki satış dalgası hızla devam etti ve bir ara kayıp yüzde 9'u aştı. Borsa gün içinde 38 bin 527 puanla 14 ayın en düşük düzeyini gördü. Endeks gün sonunda 3 bin 176 puan gerileyerek 39 bin 409 puana indi. Hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 7.46 olarak gerçekleşti.

İMKB, yüzde 7'yi aşan düşüşüyle dünya borsaları arasında kayıp lideri oldu. Gelişmekte olan ülke borsalarından Rusya'da yüzde 4, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti'nde de yüzde 2'nin üzerinde kayıplar görüldü. Brezilya Borsası'nda ise kayıp yüzde 2 civarında.

Uzmanlar ne diyor?

CEBECİ: YURTDIŞI KAYNAKLI, DAVA ÇOK ETKİLEMEDİ
NTVMSNBC'ye konuşan JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci, piyasalardaki hareketin yurtdışı kaynaklı olduğunu, AK Parti'nin kapatılmasına ilişkin davanın etkisinin sınırlı olarak görüldüğünü söyledi.

Cebeci şunları söyledi: “Yurtdışında Bear Stearns'ün sorun yaşaması sonrasında benzer sorunların da olabileceği endişesiyle borsalarda düşüşler var. Bu endişe Türkiye'yi etkiledi. Bunun üstüne yurtiçi gelişmeler tuz biber ekti ama çok da korkulacak ölçüde bir etkisi olmadı. Arada bunun gibi yurtdışı kaynaklı dalgalanmalar olacaktır. Küresel finansal piyasalar ne zaman durulursa, Türkiye de o zaman durulur. Yılın ikinci yarısına kadar dalgalanmalar olacak. Bugün piyasalarda korktuğumuz kadar bir tepki olmadı. O da TL enstrümanların teknik gücünü gösteriyor. Yabancıların elinde az kağıt var, Türk bireysel yatırımcı dolara yatırım yapmış durumda. Ekstra bir dolar talebi görünmedi.”

'FED PANSUMAN YAPIYOR'
Fed'in iskonto faiz indirimiyle pansuman yaptığını belirten Cebeci, “Fed, Bear Stearns'ün yaratacağı gürültüyü azaltmaya çalıştı. Bu işin geri dönmesi biraz zaman alacak. Fed'in yapabileceği çok birşey yok” dedi.

TOKALI: DAVA KURDAN ÇOK BORSAYI ETKİLEDİ
Finans Invest Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı da, kapatma davasının etkisinin daha çok hisse senedi piyasasında etkili olduğunu belirtti. Tokalı şunları söyledi: “Döviz piyasası göreceli olarak daha ılımlı bir tepki verdi. Dışarıda ciddi bir türbülans var, ne kadar süreceği belli değil. İçeride ise açılmış olan bir kapatma davası var. Bu ortamda döviz kısmen ılımlı bir tepki verdi ve yabancı ilgisinin sürdüğünü gösterdi. Yüksek reel faizler kurun ılımlı tepki vermesinde önemli unsur. Döviz piyasasında iç politik risk etkili değil ancak borsada hem yurtdışı hem de yurtiçi riskler fiyatlanmış görünüyor.”

Fed'in hamlesine rağmen piyasalardaki düşüşü değerlendiren Tokalı, “Fed'in ekstra toplantı yapması birşeylerin rayından çıktığı endişesini yarattı. Belki gösterge faizde indirim beklentisi vardı. Çıkan tablo beklentilerin de ötesine geçti ve devam edeceği haberleri artıyor. Bu nedenle piyasalarda kötümserlik de artıyor” şeklinde görüş belirtti.

EDİZ: PANİK YOK, DOLARDAKİ ÇÖKÜŞ BİZE YARIYOR
CNBC-e'ye konuşan Lehman Brothers Ekonomisti Tolga Ediz şunları kaydetti: “Yatırımcılar son gelişmeleri panikle karşılamış değil; çünkü önemli olan yurtdışında olan biten. Geçen Nisan'da gördüğümüz hareketle karşılaştırınca o zaman Türkiye'de risk primi çok daha düşüktü. Orada siyasi şok çok daha büyüktü. O dönemde ciddi türbülans yaşamadık. Ama artık konjonktür değişti. Daha uzun soluklu bir problemle karşı karşıyayız. Bunun, siyasetin ve piyasanın üzerinde Demokles'in Kılıcı gibi bir etkisi var. Önümüzdeki süreçte ortam düzeldiğinde, siyasetteki çalkantı nedeniyle başka piyasalar düzelirken biz belki de biraz arkada kalacağız. Daha çok dışarıdaki konjonktüre göre hareket edeceğiz. Borsanın yüzde 70'i yabancılarda o yüzden oradaki etki fazla oldu. TL'de ise yerli yatırımcının eli çok daha kuvvetli. Dolardaki çöküş de bize yardımcı oluyor. Şu aşamada yabancıların çok büyük pozisyonu olmadığı için çıkış da büyük olmadı.”

KUYUMCUOĞLU: DAVA SÜRECİ DÜZELMEYİ GECİKTİRECEK
Garanti Bankası Döviz Masası Sorumlusu Hakan Kuyumcuoğlu, AK Parti'nin kapatılmasına yönelik davaya piyasanın çok tepki vermediğini belirterek, “Bu bir süreç, tabii ki olumsuz bir etkisi olacaktır ama bu kadar da büyük etkisi olmayacaktı. Şu an içinde olunan durum, tamamen yurtdışı piyasalardaki olumsuz dalgalanmanın Türkiye'ye yansıması olarak gözüküyor” dedi.

Dava sürecinin, dış piyasaların düzelmesi halinde Türkiye piyasasının düzelmesini geciktireceğini aktaran Kuyumcuoğlu, “İç piyasada zaten bir olumsuz hava vardı yılbaşından beri, bir durgunluk bir gerileme vardı, onu artırabilir diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Kuyumcuoğlu, “Yurtdışı daha kötüleşirse, biz de kötüleşeceğiz gibi gözüküyor. Global ekonominin parçası olduğumuza göre biz de onlarla beraber hareket ediyoruz. Bu bozulmayı yüzde 100 olarak düşünürseniz, yüzde 70'i yurtdışı, yüzde 30'u kapatma davası” görüşünü dile getirdi.

ÜLKE GENELİ Haberleri