Rusya'ya yaş meyve sebze ihracatındaki ocak kaybı 18.6 milyon dolar oldu. Domates ihracındaki kayıp ise yaklaşık 15 milyon doları buldu.
Rus uçağının sınır ihlali nedeniyle düşürülmesi ardından iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler başta olmak üzere yaşanan gerilim ve Rusya'nın Türk ürünlerine yönelik kısıtlamaları, yaş meyve ve sebze sektöründe büyük kayba yol açtı. Rusya'dan Türkiye'ye gelen 4.5 milyon turistin 3.5 milyonunu ağırlayan, yaş meyve ve sebze sektörü başta olmak üzere ihracatta da geçen yıllarda ilk sırada yer alan Antalya, Rusya krizinin faturasını en ağır ödeyen kent oldu.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) verilerine göre, ocak ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 geriledi. Sektörlere göre bakıldığında tarımsal ihracat yüzde 28.7 düştü. Geçen yıl ocak ayında 1.4 milyon dolarlık portakal ihracatı yüzde 50 düşüşle 669 bin dolara, 474 bin dolarlık mandalina ihracatı yüzde 83'lük gerilemeyle 79 bin dolara düştü. Yaş sebzede ise yarı yarıya kayıp gerçekleşti. Geçen yıl ocak ayında 35.1 milyon dolarlık yaş sebze ihracatı yapılan kentte bu ocak ayı ihracatı 17.5 milyon dolara geriledi.
DOMATES İHRACATI 15 MİLYON DOLAR AZALDI
Kaybın en önemli kalemini domates oluşturdu. Geçen yılın ocak ayında kentten yapılan 20 milyon 494 bin dolarlık domates ihracatı, bu yıl 15 milyon dolar gibi kayıpla yüzde 75 oranında düşüş gösterdi ve 5.1 milyon dolarda kaldı. Salatalık ihracatı ise, 5.6 milyon dolardan, yüzde 54 oranında gerilemeyle 2.6 milyon dolara düşerek 3 milyon dolarlık kayıp gerçekleşti. Patlıcan ve biber ihracatı miktar olarak domates ve salatalıktaki kayıplara karşın çok az da olsa arttı. Geçen yıl ocak ayında 589 bin dolar olan patlıcan ihracatı yüzde 18 yükselerek, 695 bin dolara çıktı. Biber ihracatı da 6 milyon dolardan yüzde 15 artışla 7 milyon dolara yükseldi.
YAŞ MEYVE VE SEBZEDE RUSYA KAYBI 18.6 MİLYON DOLAR
İhracatta ülkelere göre yapılan değerlendirmede ihracatın geçen yıllardaki lider ülkesi Rusya Federasyonu'nda çok büyük düşüş görüldü. Geçen yılın ocak ayında Antalya'dan 20 milyon 342 bin dolarlık ihracat yapan Rusya, uçak krizi nedeniyle Türk ürünlerine yönelik başlattığı kısıtlamalar nedeniyle sadece 1 milyon 773 bin dolarlık ihracat yaptı. Yüzde 91.3 oranında düşüş gözlenen Rusya'ya ihracat rakamında 18.6 milyon dolarlık düşüş oldu.
TURİZM OCAK AYINDA GERİLEDİ
Tarım sektörünün büyük darbe aldığı Antalya'da turizm sektörü açısından ocak ayı rakamları Rusya pazarında dibe vurdu. Antalya'ya havayoluyla yurt dışından gelen yolcu sayısı ocak ayında toplamda yüzde 18 geriledi. Rus turist sayısı, geçen yılın ocak ayına göre yüzde 81 düştü. Geçen yıl ocak ayında 12 bin 860 Rus turistin geldiği kente bu yıl aynı dönemde 2 bin 399 Rus turist geldi.
KESME ÇİÇEK SIFIR ÇEKTİ
Rusya'ya ihracatın beklenen bir düşüş olduğunu belirten Antalya Ticaret Borsası, BAGEV ve Antalya Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır, yaş meyve ve sebze sektöründe yüzde 91 civarında, kesme çiçek sektöründe ise yüzde 100'lük kayıp yaşandığını dile getirdi. Yasaklanması nedeniyle kesme çiçek ihracatının hiç yapılamadığını belirten Çandır, geçen yıl ocak ayında 5 milyon 991 bin dal kesme çiçek ihracatından 647 bin dolar gelir elde edilirken, bu yıl ocak ayında sektörün sıfır çektiğini söyledi. Çandır, havaların soğuk geçmesi nedeniyle bu sektörlerde ürün miktarının az olmasından dolayı piyasaya etkisinin çok olumsuz yansımadığını dile getirdi.
ACİL ÖNLEMLER BEKLENİYOR
Havanın düzelmeye başladığına da dikkat çeken Çandır, piyasaya çıkan ürün miktarının da artması durumunda fiyatlarda ciddi düşüş beklediklerini söyledi. Çandır, şöyle konuştu:
"Rusya çevresindeki ülkelerde de ihracat düştü. Bu doğrultuda Rusya ve çevre ülkelere gönderilemeyen ürünler nedeniyle sektörler Avrupa'ya gönderilen ürünlerde de fiyat düşmesinden çok endişe duyuyor. Tarım sektörünün direnci kırılmış durumda. Tarım Konseyi olarak sunduğumuz acil ve iyileştirici önlem ve taleplerimiz hakkındaki gelişmeleri merakla bekliyoruz."(DHA)