Dopamin düzeylerini artırmak

Tuğba Tonya

Herkesin hoşuna giden bir davranışa siz tepkisizce bakıyorsanız, herkesi mutlu eden bir sohbet siz de kocaman bir boşluksa, küçücük bir olayda aşırı stres yaşıyorsanız, ‘mutluluk bana haram sanki yüzüm bir türlü gülmüyor’ diyorsanız dopamin seviyeleriniz yeterli olmayabilir, hazır olun bugün bu işi çözüyoruz, sizi mutlu etmeye geldik. Dopamin düzeylerini artırmanın yollarını paylaşıyoruz.

Vücudunuzun dopamin seviyelerini ilaçsız artırmak için çok çeşitli taktikler var, önce dopaminin ne olduğunu anlayalım, sonra taktiklere geçelim: En sevdiğiniz yemeği yediğinizde iyi hissediyorsanız, yarın yapacağınız gezinin heyecanı bugünden içinizdeyse dopaminin etkisindesiniz demektir. Dopamin, beyninizde birçok işlevi olan önemli bir kimyasal habercidir.

Ödül, motivasyon, hafıza, dikkat ve hatta vücut hareketlerinin düzenlenmesi gibi çok çeşitli görevleri vardır. Dopamin büyük miktarlarda salındığında, sizi belirli bir davranışı tekrarlamaya motive eden zevk ve ödül duygularını yaratır. Buna karşılık, düşük dopamin seviyeleri, çoğu insanı heyecanlandıracak şeylere karşı azalan motivasyon ve coşku ile bağlantılıdır.


Dopamin seviyeleri tipik olarak sinir sistemi içinde düzenlenir, ancak seviyenizi doğal olarak artırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. İşte dopamin seviyelerini doğal olarak artırmanın en iyi 10 yolu.

Proteinler, amino asit adı verilen daha küçük yapı taşlarından oluşur. Vücudunuzdaki tüm proteinleri sentezleyebilmek için yaklaşık 20 farklı amino asit gerekir. Vücudunuz bu amino asitlerden bazılarını sentezleyebilirken bazılarını besinlerle karşılamanız gerekir.

Tirozin adı verilen bir amino asit, dopamin üretiminde kritik bir rol oynar. Vücudunuzdaki enzimler tirozini dopamine dönüştürebilir, bu nedenle yeterli tirozin seviyesine sahip olmak dopamin üretimi için önemlidir. Tirozin, fenilalanin adı verilen başka bir amino asitten de yapılabilir. Hem tirozin hem de fenilalanin, hindi, sığır eti, yumurta, süt ürünleri, soya ve baklagiller gibi protein açısından zengin gıdalarda doğal olarak bulunur.

Çalışmalar, diyetteki tirozin ve fenilalanin miktarını artırmanın beyindeki dopamin seviyelerini artırabileceğini, bunun da derin düşünmeyi destekleyip hafızayı geliştirebileceğini göstermektedir. Tersine, fenilalanin ve tirozin diyetten çıkarıldığında dopamin seviyelerinde azalma görülmektedir.

Bazı araştırmalar, hayvansal yağ, tereyağı, tam yağlı süt ürünleri, hurma yağı ve hindistancevizi yağı gibi doymuş yağların çok büyük miktarlarda tüketildiğinde beyindeki dopamin sinyalini bozabileceğini göstermektedir. Ayrıca doymuş yağ oranı yüksek diyetlerin vücuttaki iltihaplanmayı artırarak dopamin sisteminde değişikliklere yol açtığını ancak konuyla ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu belirlenmiştir.

Birkaç eski gözlemsel çalışma, insanlarda yüksek doymuş yağ alımı ile zayıf hafıza ve düşünme yeteneği arasında bir bağlantı bulmuştur ancak bu etkilerin dopamin seviyeleri ile ilişkili olup olmadığı bilinmemektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.