Üretim ve dağıtım aşamalarında çok sıkı kontrolden geçmektedirler. Ülkemizde kullanılan aşılar, Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve onaylanan GMP (İyi Üretim Prosedürleri) kurallarına uygun üretilmiş ve uluslararası referans laboratuarlarında test edilmiş aşılardır" dedi.
Samsun İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, bir süredir aşıların güvenilirliği konusunda yapılan tartışmaların son dönemde basına yansıyan bazı haberler nedeniyle tekrar gündeme geldiğini dile getirdi. Dr. Kasapoğlu, bazı ailelerin 'içinde domuz kanı var', 'aşılar güvensiz', 'helal sertifikası yok' gibi gerekçeleriyle çocuklarına aşı yaptırmamaya başladığını belirterek, "Tartışmalar aşıların içerisinde bulunan civa (tiyomersal) etrafında yoğunlaşmaktadır. Tiyomersalin otizmi arttırdığı iddiası mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise yaptığı açıklamada tiyomersalin otizme neden olduğuna dair bir bulgu olmadığına dikkat çekmiştir. Aşıların formülasyonunda yapılacak herhangi bir değişikliğin, aşı kalitesine zarar vereceğine dikkat çeken DSÖ, 'Özellikle çoklu doz aşılarda, tiyomersal diğer koruyuculara oranla daha güvenli' dedi. DSÖ, 'Tiyomersal, etil cıva ile aynı şey değildir. Tiyomersal, etil cıvaya oranla vücuttan çok daha hızla atılır' bilgisini verdi. Danimarka'da yapılan bir araştırmada, 1971-2000 yılları arasında otizm tanısı konan 2-10 yaş arasındaki 956 çocuk üzerinde yapılan incelemede, Danimarka'da 1991 yılından itibaren aşılardan tiyomersal kaldırılmış olmasına karşın otizmdeki artışın çok daha hızla devam ettiği görüldü" dedi.
Aşıların son derece güvenilir biyolojik ürünler olduğunu dile getiren Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Üretim ve dağıtım aşamalarında çok sıkı kontrolden geçmektedirler. Ülkemizde kullanılan aşılar, Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve onaylanan GMP (İyi Üretim Prosedürleri) kurallarına uygun üretilmiş ve uluslararası referans laboratuarlarında test edilmiş aşılardır. Ayrıca, kullanılacak aşılar teslim alınıp sahada kullanıma sunulmadan önce Bakanlığımıza ait Ulusal Referans Laboratuvarlarında da test edilmekte ve uygun olduğu kanıtlanan aşıların kabulü yapılmaktadır. Kabulü yapılan aşılar daha sonra uygulanmak üzere sahaya dağıtılmaktadır. Bakanlığımız aşılama programı konuyla ilgili akademisyenlerden oluşan Bağışıklama Danışma Kurulu ve Dünya Sağlık Örgütü önerileri doğrultusunda yürütülmekledir" diye konuştu. (DHA)