Dünden Bugüne Samsun

Samsun'un tarihi ve kültürel varlıklarının geçmişten günümüze aktarılması ve yaşatılması için bürokratlar, akademisyenler ve STK temsilcileri Acem Tekkesi Kültür ve Sohbet Evi'nde bir araya geldi.

AKADEMİSYEN, BÜROKRAT VE STK SAMSUN İÇİN AYNI SOFRADA

İlkadım Belediyesi Başkan Vekili Hakan Akyüz, Başkan Yardımcısı Musa Yüksel, İlkadım Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, Memur-Sen İl Başkanı Necdet Güneysu, Hizmet İş Sendikası Samsun Temsilcisi Ziya Uzun, SAGEM Başkanı Kürşat Gündoğdu,  OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Sakal, OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Dursun Ali Tökel, OMÜ Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Duman, OMÜ Öğretim Görevlisi Tevfik Demir, İlkadım Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Oktay Çakır, Dış İlişkiler Müdürü Şamil Bilgü, İlkadım Kent Konseyi Genel Sekreteri İbrahim Kurt ve gazeteci yazar Recep Yazgan'ın katıldığı buluşmada Samsun tarihinin dünü, bugünü ve yarını üzerine konuşuldu.

 

"İLKADIM MAZİSİYLE ÖRNEK BİR ŞEHİR"

Samsun'un özvarlıklarıyla birlikte geçmişten geleceğe taşınması, şehir kimliği ve bilincinin görüşülerek neler yapılabilmesi konusunda fikir alışverişinin yapıldığı toplantıda konuşan İlkadım Belediyesi Başkan Vekili Hakan Akyüz, Tarihi geçmişi ve kültürel alt yapısı ile en eski yerleşim merkezi olan İlkadım'ın mazisi itibariyle zengin bir kültürel hazineye sahip olduğunu söyledi.  Eski Samsun'un İlkadım'dan ibaret olduğunu kaydeden İlkadım Belediyesi Başkan Vekili Hakan Akyüz, Samsun'un tarihi geçmişi ve kültürel miraslarıyla şehir bilincinin oluşturulması açısından önemli bir çalışmaya temel atacak olan bu buluşmanın sürdürülebilir şekilde devam ettirilmesi önemli bir katma değer oluşturacağını kaydetti.

 

"SAMSUN TARİHİ BİR DÖNEMLE ANILMAMALI"

Kent kimliğinin oluşturulması için üzerinde çalışılması gereken bir çok konu olduğunu belirten İlkadım Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, Samsun'un tarihinin ve kent kültürünün belirli bir döneme ait bir geçmişten ibaret olmadığını belirterek, tarihi ve kültürel mirası bünyesinde barındıran bir çok varlığın öne çıkarılarak şehir kimliğinin oluşturulması gerektiğini ifade etti.

 

"ÖNEMLİ BİR BULUŞMA"

OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yılmaz ise, " Tarihi bir mekanda böyle bir buluşmanın şehrin dünden bugüne tarihi ve kültürel kimliği üzerinde fikir alış verişinde bulunarak geleceğe köprü vazifesi taşıyacak olmasını verimli ve faydalı buluyorum. Samsun'un geçmişinden bugüne değerlendirerek yeni nesle bu manada  bırakacağımız tarihi ve kültürel mirası hazine olarak değerlendiriyorum. Çünkü yeni nesil, kendi tarihini, özellikle Samsun'u merak edecek ve araştıracaktır. Bu manada sorumlu davranmalıyız" diye konuştu.

 

"KENT VE ŞEHİR FARKLI KAVRAMLARDIR"

Kent ve şehir kavramlarının birbirinden farklı olduğunu ifade eden OMÜ Öğretim Görevlisi Tevfik Demir, " İlkadım İlçesi'nin mazisi itibariyle birçok medeniyete beşiklik yapmış, varlığı Samsun ile birlikte anılan bir şehirdir. Yeni kurulan bir belde veya ilçe kent kimliğine sahiptir. Bir ilçe veya ili şehir diye addetmek bana göre; mazisi, tarihi ve bünyesinde barındırdığı kültürel varlıkları ile değerlendirilir. Şehir kimlikleriyle yaşar. Bu sebepledir ki; öncelikli gayemiz Samsun'un şehir kimliğine ve bilincine katkıda bulunmaktır." dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KÜLTÜR SANAT Haberleri