Dünya Basınında IŞİD
IŞİD militanlarının Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na yaptığı baskın, dünya basınında büyük yankı uyandırdı.
The Economist Dergisi, IŞİD işgallerini kastederek, Arap Baharı bitti, Cihad Baharı başladı yorumunu yaptı.
Alman 1. Kanalı ARD'de ise, Türkiye, kısa süre öncesine kadar Suriye'deki içsavaşta, İslâmi grupların yanında yer aldı. Şeytandan kurtulmak için iblise destek oldu denildi.
Dünya Basınında IŞİD'e İlişkin Öne Çıkan Yorumlar
ARD: IŞİD'in, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nu basmasına Türkiye'nin izlediği dış politika yol açtı. AK Parti hükümetinin, kısa süre önce El Nusra'yı terör örgütü olarak tanıması, baskı yapılmasına neden oldu. Türkiye'nin son üç yıldır Suriye'ye karşı izlediği dış politikayla aşırı gruplar güçlenme fırsatı buldu.
The Economist: Bölgede ABD'nin kötü şöhretli Irak ve Afganistan savaşlarının ardından üç yıldır süren karmaşadan nemalanan fanatik İslâmcı gruplar arasında hiçbiri El Kaide'nin bile aşırıcılığı yüzünden aforoz ettiği IŞİD kadar yarar görmedi. 10 Haziran'da Musul'u ele geçirerek en büyük ödülünü alan IŞİD, sonraki günlerde Bağdat'ın güneyine doğru ilerledi. ABD operasyonunun ardından ülke yine şiddet, çaresizlik ve kırılganlık çizgisine geri döndü. Bölgedeki bazı ülkeler, Esad rejiminin sivillere karşı acımasızlığına ve Maliki rejiminin Şii tutkusuna karşın IŞİD'e bolca yüz verdi. Türkiye, yabancı savaşçıların sınırlarından serbestçe geçişine izin verdi. Avrupalı hükümetler kaçırılan vatandaşları için IŞİD'e milyonlarca dolar ödedi. Nihayetinde, Esad köktencileri adeta dalga geçer gibi hapisten çıkarıp saldırılardan uzak durarak IŞİD'in diğer Suriyeli muhalifler arasında yükselmesine katkı sağladı. Dolayısıyla, dünyanın kendisinden sonra gelecek olanlardan korkarak muhaliflere yardım kesmesini amaçladı ve bu da işe yaradı.
DW: IŞİD, Türkiye Irak ticaretini de vurdu. Türkiye, Irak'taki IŞİD tehdidinin siyasî sonuçlarını hesaplamaya çalışırken, en büyük ikinci ihracat pazarını da kaybetme endişesi yaşıyor. İşadamları Irak'ın orta ve güney bölgeleriyle ticaretimiz durdu diyor.
Rudaw: Kürt peşmergelerin önceki gün kontrolü ele geçirdiği Kerkük'ün IŞİD tarafından bombalandığı öne sürülüyor. IŞİD'in saldırısına karşılık Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakan Yardımcısı Enver Hacı Osman, bölgedeki Arap aşiretlere IŞİD'in diğer bölgeleri bombalaması için topraklarını kullandırtmamaları çağrısında bulundu.
Le Figaro: Zaman zaman uluslararası baskıya maruz kalan Türkiye, IŞİD'in de aralarında olduğu Beşar Esad'a karşı savaşan cihad yanlısı örgütlere verdiği desteğin kendi toprak bütünlüğü için bir tehlike olabileceğini fark ederek son aylarda bundan vazgeçti. Birçok uzmana göre, Musul'daki konsolosluk saldırısı, Ankara'nın bu geri adımına karşılık bir misilleme.