Altı aydır protestoları askeri operasyonlarla bastırmaya çalışan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad sonunda uluslararası baskılara boyun eğdi.Önceki akşam, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a telefon açıp protestoculara yönelik asker ve polis tarafından gerçekleştirilen operasyonlar durduruldu diyen Esad'a dün Batı'dan peşpeşe sert açıklama geldi.
ÇOCUK KATİLİ
İlk şok Birleşmiş Milletler nezdindeki insan hakları heyetinden geldi. Heyet, Suriye'de hükümet karşıtı gösterilere yapılan müdahaleler sırasında insanlığa karşı suç işlenmiş olabileceğini belirterek, meselenin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi gerektiğini söyledi. BM İnsan Hakları Komiseri Navi Pillay dün Cenevre'de sunduğu ve 180 tanık, 50 videoya dayanan 22 sayfalık raporda konu hakkındaki bulguları şöyle sıraladı:
SİSTEMLİ SALDIRILAR DÜZENLEDİ
Sivil halka karşı sistematik saldırılarda insan haklarını ihlal örnekleri bulunuyor. Güvenlik güçleri öldürmek için rastgele, uyarmadan ve yakından sivillere ateş açtı. Çok sayıda kadın ve çocuk dahil 1900 sivil öldürüldü. Tanklar, el bombaları, keskin nişancılar ve ağır silahlar kullanıldı. Bazı siviller bıçakla öldürüldü. Ordudan kaçan eski askerler, polis ve diğer görevliler protestoculara karşı gerçek mermi kullanma emri aldıklarını söyledi. Hastanelere de sürekli baskın yapılarak yaralı göstericiler dahi öldürüldü.
İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLİYOR
Raporda Esad hükümetinden çeşitli seviyelerde 50 suç sanığıyla ilgili bir liste yapıldı. İnsanlığa karşı suç, soykırımdan sonra tüm insan hakları ihlalleri arasında en ciddisi olarak kabul ediliyor. Daha önce de Sudan Başkanı Ömer el Beşir ve Libya lideri Muammer Kaddafi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmiş ve haklarında tutuklanma kararı çıkarılmıştı.
MGK'DA SURİYE'YE DUR KARARI
Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) dünkü toplantısı sonunda yayınlanan bildiride Suriye lideri Beşar Esad'a, Halka yönelik şiddeti durdur ve özgürlük taleplerini karşıla mesajı verildi: Sivil halka yönelik şiddet ve güç kullanımının derhal durdurulması, dost ve kardeş Suriye halkının meşru talepleri doğrultusunda demokratik bir siyasi değişim ve siyasi parti örgütlenmesi ve barışçı gösteri tertiplenmesi özgürlüklerinin güvence altına alınması gerektiği bir kez daha vurgulanmıştır.
AB KARARI DESTEKLEDİ
Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Catherine Ashton, Suriye liderliği defalarca uyarılmasına rağmen değişime direndi. Bu durumda AB Suriye halkının gözünde Beşar Esad'ın meşruiyetini tamamen kaybettiğini ve çekilmenin bir gereklilik olduğuna işaret etmektedir açıklamasını yaptı.
Ashton, 27 AB üyesi ülkenin yaptırımlara hedef olacak Suriye'ye ait varlıkların listesini genişletmeye hazırlandığını da belirtti. AB'nin bu açıklamasının yanı sıra Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı David Cameron da dün ortak bir açıklama yaparak Esad'ı Suriye halkının rejime tümüyle karşı olduğu gerçeğini kabul etmeye ve ülkesinin menfaatleri için görevden çekilmeye çağırıyoruz ifadelerini kullandı.
MÜBAREK İSTİFA ÇAĞIRISINDA BULUNDU
Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a istifa çağrısında bulunduğu bildirildi.