China Daily gazetesi, sadece kendileri de tek çocuk olan ebeveynlere bu hakkın tanınacağını yazdı.
Kampanya nüfusun gençleştirilmesinin yanı sıra gelecekte işgücü sıkıntısını da engelleyebilecek bir adım olarak görülüyor. Çin, 1979'dan bu yana sıkı bir şekilde tek çocuk politikası yürütüyordu.
MALİ YARDIM DA YAPILACAK
Çin'de aile planlama politikası son yıllarda gevşemiş olsa da Şangay'ın aldığı karar, aileleri faal şekilde ikinci bir çocuğa teşvik etmeyi amaçlıyor. Aile Planlama Dairesi'nden yetkililer ve gönüllüler evlere ziyaretlerde bulunarak broşür dağıtıyor ve konuyla ilgili bilgilendiriyor. Yetkililer, mali ve manevi yardımda da bulunulacağını belirtiyor.
NÜFUS YAŞLANIYOR
Ülkenin en kalabalık kenti olan Şangay'da 60 yaş ve üzeri 3 milyon kişi kayıtlı ve bu rakam, nüfusun yaklaşık yüzde 22'sini kapsıyor. 2020 yılına gelindiğinde, bu oranın yüzde 34'lere çıkacağı tahmini yapılıyor.
Çin'de aile planlama politikaları hem ülke içinde hem de dışında genellikle eleştiriliyor. Zira bu politikaların geleneksel olarak erkek çocuk istenmesi sebebiyle zorla kürtajı ve benzeri kötü muameleleri getirdiği haberleri basında geçmişte sıklıkla yer almıştı.
hurriyet