DÜNYADA BİR İLK

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'ne karaciğerinde köpek kisti hastalığı tanısı ile başvuran ve yıllardır anne olma hayali kuran genç öğretmen, dünyada ilk kez ...

Karaciğerindeki kistten kurtulan kadın anne olmak için gün sayıyor
OMÜ'de uygulanan SİLS yöntemiyle olduğu ameliyat sayesinde kısa sürede annelik duygusunu tadacak.

Hastanın 6 ay önce akciğerinde kist hidatik hastalığı (köpek kisti) nedeniyle ameliyat edilmiş ve tetkiklerinde karaciğerinde de kist saptanması üzerine kendilerine başvurduğunu belirten OMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Karabıçak, hastayı özel kılan şeyin ise üst üste iki büyük bir ameliyat geçirip yakın zamanda da anne olmak istemesi olduğunu söyledi. Normal şartlarda bu tür ameliyat geçiren kişilerde hamileliğin sorunlu geçebileceğini hatırlatan Karabıçak, “Hastamız riski en az olan ve çabuk iyileşmesini sağlayacak ameliyat yöntemlerini araştırmaya başlamış. Kist hidatik hastalığının cerrahi tedavisinde SİLS tekniğinin yani 'tek kesiden kapalı cerrahi' dünyada ilk kez OMÜ'de uygulandığını basından duymuş. Kendisi de SİLS tekniği ile ameliyat olmak istediğini belirtti. Bizde bu tekniği şimdiye kadar 2 hastada uygulamıştık ve basında bu geniş yer almıştı. Elif hanım bu tekniği uyguladığımız üçüncü kist hidatik hastamız oldu. Bu tekniğin en büyük özelliği hasta iyileşmesi çok çabuk oluyor. Elif hanım dün ameliyat oldu. Aynı gün ayağa kalktı, akşam yemeğini yedi. 24 saat içinde de taburcu olacak hale geldi. En önemlisi de kistin tamamını aldığımız için hamilelik sırasında çocuğa zarar verecek ve çocuğun sakat doğmasına neden olacak ilaç tedavisine gerek kalmamış oldu. Hastamız istediği zaman çocuk sahibi olabilir artık önünde bir engel kalmadı.” dedi.

Karaciğerinde bulunan kistin anne olmak için kendisine engel teşkil ettiğini söyleyen Umre Elif İlhan, bu nedenle açık ameliyat olmamak için değişik yöntemlerin arayışına girdiğini vurguladı. Öğretmen olan 28 yaşındaki İlhan, en büyük arzusunun anne olmak olduğunu ve hastalık nedeniyle bu isteğini Doç. Dr. İlhan Karabıçak'a muayene olana kadar yıllardır ötelemek zorunda kaldığını kaydetti.

“Ben bir anne adayıyım bu sebeple kapalı yöntemle ameliyat olmak istedim” diyen Umre Elif İlhan, “Yaraların iyileşmesi için açık ameliyatta çocuk sahibi olmak için belki 1 yılı aşkın bir süre beklemek zorunda kalacakken kapalı ameliyat sayesinde 1 hafta gibi kısa bir sürede normal yaşantınıza dönebiliyorsunuz. Özellikle benim gibi anne adayı birisi için bu yöntem gebelikteki bazı riskleri ortadan kaldırdığı için hayat kurtarıcı diyebilirim. Hastaneye geldiğimde tetkiklerim yapıldığında ameliyat olabileceğim söylendiğinde koşarak hastaneye geldim. Operasyon başarılı bir şekilde yapıldı. Ameliyattan geriye 25 santimlik kesi yerine karnımda fındık büyüklüğünde iz olması bana moral olarak yetti. Çünkü 6 ay önce olduğum akciğer ameliyatının izleri hala duruyordu ve her gördüğümde hastalığım aklıma geliyor ve moralim bozuluyordu. Kapalı yöntemde ise ameliyat izini görmek için çok dikkatli bakmak gerekiyor.” diye konuştu.

Ameliyatı gerçekleştiren bir diğer doktor olan OMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kağan Karabulut ise “Normalde bu ameliyatları 20-25 santimetrelik kesiden yapıyoruz. SİLS tekniğinde ise hastanın göbeğine 2.5 santimetrelik bir kesi yapılıyor. Bütün ameliyatı bu küçük delikten yapıyoruz. Hastalar büyük bir ameliyat oluyor ama dışarıdan bakıldığında ameliyat oldukları anlaşılmıyor. Ameliyat yeri iz kalmayacak şekilde iz bırakmayan iplerle dikildiği için hastalarda görünen bir ameliyat izi de olmuyor.” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri