Dünya sıralamasında Almanya ve Pakistan'dan sonra üçüncü sırada yer alan Türkiye, tıbbi ve cerrahi alet üreticileri eksiklerin tamamlanması için adımların atılmasını bekliyor. Samsun da bu alanda faaliyet gösteren çok sayıda fabrikanın yanı sıra, sanayideki küçük atölyeler de pastadan pay alabilmek için çabalıyor.
İŞÇİLİK GEREKTİRİYOR
Yüzde 90'ı el işçiliği gerektiren tıbbi alet üretiminde yurt dışındaki birçok ülkenin okullar açtığını kaydeden üreticiler, "Dünyada bu pazarı elinde tutan Almanya. Ardından ise Pakistan geliyor. Çünkü Pakistan'da bir işçinin aylık maliyeti 30 dolar civarında. Almanya'daki büyük firmalar, Pakistan'da fason üretim yapıp, ardından kendi logolarını işliyorlar. Almanya ve Pakistan yüzde 80'lik bir payı paylaşırken, Türkiye ise yüzde 20'lik pay içerisinden büyük bir dilime sahip olmak için çabalıyor" diye konuştu.
DÜNYA BANKASI'NDAN KREDİ
Yurtdışındaki birçok ülkede özellikle de Almanya'da tıbbi alet üretimi ile ilgili okulların açıldığını ve bu mesleğin artık önemsenecek bir boyut kazandığını söyleyen Samsunlu üreticiler, şu bilgilere yer verdi: "Bu işin ana kaynağı ustalıktır. Bir ustanın yetişmesi de en az 5 yıl sürer. Bu konuda bir teşvik sağlanmalı ve gençler sektöre yönlendirilmeli. Samsun'da da Çıraklık Eğitim Merkezi'nde görevli bir öğretmenin Dünya Bankası'ndan kredi alarak, bu sektöre ara eleman yetiştirmek amacıyla hazırladığı proje var. Eğer kabul edilirse, faydalı olur. Stajlarını bizim yanımızda yaparlar"
DÜNYAYLA YARIŞIYORUZ
Samsun'da tıbbi ve cerrahi alet üretimine yönelik yatırımın kişisellikle sınırlı kaldığı belirtilirken, devletin mekan hazırlama ve kredi konusunda yardımcı olması gerektiği bildirildi. Uzun yıllardır Gülsan Sanayi Sitesi'nde tıbbi alet üretimi yapan Yusuf, Sezgin ve Sinan Kocaoğlu kardeşler de, sektörün artık cazibe haline geldiğini ifade ederek, "Dünyayla yarışan bir noktadayız. Bu nedenle de sektöre ilgi duyanlar teşvik edilmeli gerekirse uygun yerler ayarlanıp ortak üretim yapılabilmeli" dedi.
TİSKON'DA AÇIKLANDI
Tıbbi alet üretimi ile ilgili Makina Mühendisleri Odası Samsun Şubesi'nin hazırladığı rapora göre, ulusal tıbbi cihaz imalat sanayi sektöründe 181 firmanın üretim yaptığı ve Samsun'un özellikle cerrahi el aletleri imalatı konusunda, AlmanyaTutlingen ve PakistanSialkot kentlerinden sonra dünyanın üçüncü cerrahi el aletleri üretim üssü olduğu konunun uzmanlarınca açıklanmıştı.
AR-GE DESTEĞİ SAĞLANMALI
Raporda şu bilgilere yer verilmişti: "AR-GE alt yapısı oluşturulmalı, meslek kuruluşlarıüniversitesanayi işbirliği kurularak geliştirilmeli, gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı ve nihayet ulusal tıp teknolojisi sanayisinin oluşum ve gelişmesine çalışılmalıdır. Bölgesel/sektörel teşvik sağlanarak, ihtisas Organize Sanayi Bölgeleri ve Teknokentlerde sektörün yapılanmasını sağlamak, dışa bağımlılığın azaltılması ve sektörün dünya ile rekabet edebilir bir konuma ulaşması sağlanmalıdır.